Ελληνοτουρκικά

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Συμφώνησαν ότι... διαφωνούν - Συγκαλείται Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (Βίντεο,upd)

Ανανέωση 19:23

Μια δήλωση που αποτυπώνει ξεκάθαρα το κλίμα που υπήρχε στην συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν έκανε ο πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωσή της.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=GY4dS6C4FVE&feature=emb_title

Για μια ανοικτή, ειλικρινή και δύσκολη συνάμα συζήτηση με όλα τα θέματα στο τραπέζι κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές όσον αφορά στην διάρκειας 95 λεπτών συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της συμφωνίας Λιβύης – Τουρκίας όπου ο πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες την χαρακτήρισε παράνομη και πως λειτουργεί ως αποσταθεροποιητικός παράγοντας. Επίσης, έθεσε το θέμα της στάσης του Λιμενικού της Τουρκίας και πως η Άγκυρα δεν κάνει αυτά που πρέπει για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών. Στην συνάντηση δεν συζητήθηκε καθόλου το Κυπριακό. Η Αθήνα λέει ακόμα πως αν υπάρχει καλή διάθεση από την Τουρκία να επανεκκινήσουμε τις σχέσεις μας. Στο πως ήταν το κλίμα στην συνάντηση οι πληροφορίες λένε ότι δεν ήταν ούτε καλό ούτε κακό.

Οι δυο άνδρες αντάλλαξαν μια παγωμένη χειραψία και στην συνέχεια κάθισαν στο τραπέζι με τις αντιπροσωπείες τους. Από την ελληνική πλευρά παρόντες ήταν ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Από την τουρκική πλευρά ήταν ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο τελευταίος πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ (η θέση έχει καταργηθεί) και ο υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Ανανέωση 18:30

"Συγγνώμη για την αργοπορία" ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Ερντογάν πριν τη συνάντηση 1μιση ώρας μεταξύ των δύο ηγετών. Οι αναφορές στις τουρκικές προκλήσεις και το μεταναστευτικό ήταν τα κύρια ζητήματα που έθιξε η ελληνική κυβέρνηση στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Μία ώρα και 35 λεπτά διήρκεσε η κρίσιμη συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ραντεβού των δύο ηγετών καθυστέρησε, επειδή αργοπόρησε και η έναρξη του γεύματος που παρέθεσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που υλοποιούν τον στόχο της διάθεσης 2% ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ. Σημειώνεται πως στο γεύμα αυτό συμμετείχε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τη συνάντησή του με τον κ. Ερντογάν, ο κ Μητσοτάκης είχε χειραψία μαζί του. Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός την ώρα της χειραψίας, απευθυνόμενος στον κ. Ερντογάν είπε: «Συγγνώμη για την καθυστέρηση ήμουν με τον Πρόεδρο Τραμπ», για να απαντήσει ο Τούρκος πρόεδρος: «Το ξέρω».

https://twitter.com/ALPHA_TV/status/1202249094892310528?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1202249094892310528&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.cnn.gr%2Fnews%2Fpolitiki%2Fstory%2F199514%2Foloklirothike-i-krisimi-synantisi-mitsotaki-erntogan-sto-londino

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφερθεί στην τουρκική προκλητικότητα κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης αντίκειται στο πνεύμα συνεργασίας και στις θεμελιώδεις αρχές στις οποίες στηρίζεται η Συμμαχία.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η ενότητα και η αλληλεγγύη πρέπει να είναι βασικές αρχές που διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των μελών της Συμμαχίας.

Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν ευθύνη να σέβονται και να ενεργούν σύμφωνα με αυτές τις αρχές καθώς και να απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προστριβές και εντάσεις μεταξύ συμμάχων και γειτόνων.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, υπογράμμισε το ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου και σημαντικού πυλώνα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Αναφερόμενος στις ανακοινώσεις περί του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης, διεμήνυσε ότι η προώθηση διεθνών συμφωνιών οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και τα νόμιμα δικαιώματα των χωρών του ΝΑΤΟ, αντίκειται σαφώς στο πνεύμα συνεργασίας και στις θεμελιώδεις αρχές στις οποίες στηρίζεται η Συμμαχία.

Τόνισε δε ότι η χώρα μας αναμένει από τους γείτονές της να επιδείξουν σεβασμό για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας απέχοντας από ενέργειες και δηλώσεις που θέτουν σε κίνδυνο τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να αντιμετωπίζει τις νέες προκλήσεις, περιλαμβανομένης της μαζικής παράνομης μετανάστευσης, ενώ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και στην ανάγκη να ανταποκριθεί κατάλληλα στα επείγοντα ζητήματα που απηχούν τις ανησυχίες και τις προτεραιότητες των κοινωνιών μας.

Υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει τη σημασία της επαρκούς χρηματοδότησης στον τομέα της Άμυνας. Και ότι η χώρα μας το απέδειξε: παρά τη σοβαρή οικονομική κρίση που πέρασε την τελευταία δεκαετία, διατήρησε τις αμυντικές δαπάνες τουλάχιστον στο 2% του ΑΕΠ.

Αρχικό κείμενο

Ξεκίνησε πριν λίγα λεπτά το ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Το ραντεβού των δύο ηγετών ξεκίνησε με καθυστέρηση καθώς είχε ξεκινήσει επίσης με καθυστέρηση το γεύμα του Τραμπ.

Στο γεύμα του Τραμπ συμμετείχαν οι αρχηγοί κυβερνήσεων που υλοποιούν τον στόχο της διάθεσης 2% ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες, που έχει θέσει το ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα είναι μία από αυτές τις χώρες και για αυτό μετέχει ο κ. Μητσοτάκης. Οι υπόλοιπες χώρες είναι οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Εσθονία, η Βρετανία, Λετονία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Πολωνία. 

Όπως σας ανέφερε πριν το Πενταπόσταγμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ηχηρό μήνυμα προε τον Ρ. Τ. Ερντογάν

«Περιμένουμε από τους γείτονές μας να επιδείξουν σεβασμό για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας», είπε ο πρωθυπουργός. Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τα νόμιμα δικαιώματα των χωρών του ΝΑΤΟ», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ο πρόεδρος της Τουρκίας είναι απρόβλεπτος, θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά για όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας» είπε πριν λίγο συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη σημειώνοντας ότι η ελληνική πλευρά θα καλέσει τους Τούρκους να λειτουργήσουν στο πλαίσιο της καλής γειτονίας.

Μικρά τα περιθώρια αισιοδοξίας για θετικά αποτελέσματα

Η μίνι διπλωματική κρίση που προκάλεσε ο Ταγίπ Ερντογάν με το μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες που προσυπέγραψε η ελεγχόμενη από την Άγκυρα και πρόθυμη να διευκολύνει τους τουρκικούς σχεδιασμούς κυβέρνηση-μαριονέτα της Τρίπολης αλλά και επίσημο πλαίσιο διεκδικήσεων σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, δεν επιτρέπει περιθώρια αισιοδοξίας.

Διπλωματικοί παράγοντες με εμπειρία στον χειρισμό των ελληνοτουρκικών θεμάτων σημείωναν ότι στην απογευματινή συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν αναμένεται να επιβεβαιωθεί το χάσμα μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. «Και τότε θα πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατά πρόσωπο» ανέφερε στο protothema στέλεχος με βαθιά γνώση των διεργασιών.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να αποκλείεται η πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας για επανέναρξη συνομιλιών, ενδεχομένως των διερευνητικών επαφών, οι οποίες εάν επανενεργοποιηθούν δεν μπορεί παρά να ξεκινήσουν με βάση το δυσμενές πεδίο που διαμορφώνει η αποκάλυψη του συνόλου των τουρκικών διεκδικήσεων σε βάρος της Ελλάδας.

https://twitter.com/NikosDendias/status/1202248028310126592

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

syria
Μέση Ανατολή 0

Σκληρές Εικόνες! Ξεκίνησε γενοκτονία των Αλαουιτών και των Χριστιανών από τους τζιχαντιστές στη Συρία-Τους αποκεφαλίζουν δημόσια στην Ταρτούς

Χαοτική η κατάσταση στην Συρία, όπου οι τζιχαντιστές της HTS ξεκίνησαν να κυνηγούν και να σκοτώνουν έναν-έναν τους...
SDF
Μέση Ανατολή 0

Βίντεο υπερπαραγωγή! Κούρδοι «φαντομάδες» μπούκαραν σε φυλάκιο και απελευθέρωσαν Κούρδισσες από τα χέρια των τζιχαντιστών-Σοκ στην Τουρκία

Χολιγουντιανή παραγωγή και εξοπλισμός και δεξιότητες που δεν περίμενε κανείς πως θα διέθεταν οι κουρδικές SDF