Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, πρόεδρος της Επιτροπής Σύνδεσης και Σταθερότητας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αλβανίας, επισκέφθηκε στις φυλακές Τιράνων τον εκλεγέντα δήμαρχο Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, ένα «διακεκριμένο στέλεχος της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας που παραμένει προφυλακισμένος κατά παράβαση κάθε έννοιας του Κράτους Δικαίου και συνιστά μία κατάφωρα άδικη και μεροληπτική μεταχείριση ενός εκλεγμένου δημάρχου.
Ο νέος υπουργός Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτης με το που ανέλαβε τα καθήκοντα του, έχει μια καυτή πατάτα στα χέρια του, με το θέμα των συνεχών και αδικαιολόγητων προκλήσεων των Αλβανών με τον εκλεγμένο Δήμαρχο Χειμμάρας Φρέντυ Μπελέρη, που κινδυνεύει να χάσει την θέση του, από τον προηγούμενο Δήμαρχο που εξακολουθεί να ελέγχει τον δήμο.
Επαναλαμβάνουμε ότι ο Φρέντη Μπελέρης κινδυνεύει να χάσει το αξίωμα του Δημάρχου και δεν μιλάει κανείς.
Οι Αλβανοί πολιτικοί του κυβερνόντος κόμματος του Ράμα, θα πρέπει να νιώσουν την ανάσα μας, και να γνωρίζουν καλά ότι εφόσον συνεχίσουν την άθλια μεθόδευση με τον Μπελέρη για να χάσει την εξουσία του, τότε τα ελληνικά αντίποινα θα είναι πολύ σοβαρά και θα προκαλέσουν πολύ “ πόνο” στα Τίρανα.
Η συνεχιζόμενη φυλάκιση του Φ.Μπελέρη αποτελεί ένα θέμα που προσβάλει τον ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου και της Ελλάδος, αφού επιτρέπει σε έναν άκρως αμφιλεγόμενο Αλβανό πρωθυπουργό, ( που δεν διστάζει να κτυπά με τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας ακόμα και τους Αλβανούς πολίτες), να διασύρει με σαθρές κατηγορίες έναν νόμιμα εκλεγμένο Δήμαρχο, για να υφαρπάξει τις περιουσίες των Ελλήνων της περιοχής.
Ούτε η ΕΕ, ούτε οι ΗΠΑ μπόρεσαν να κάνουν κάτι, όπως δεν μπόρεσαν και στην περίπτωση του Αλβανού πρωθυπουργού Αλμπίν Κούρτι που κάνει ότι θέλει στο Κοσσυφοπέδιο.
Ράμα και Κούρτι κινούνται αντιγράφοντας την πολιτική Ερντογάν, ο οποίος είναι και ο μέντορας τους, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, διεθνείς συνθήκες, νομιμότητα και νόμους της ΕΕ.
Η λύση είναι μία και αφορά ελληνικά αντίποινα τα οποία θα πρέπει να “πονέσουν” πολύ την Αλβανική κυβέρνηση που παίζει με ανθρώπινες ζωές και αξιοπρέπεια, επιτέλους.
Ένας τρόπος επίλυσης αυτών των ζητημάτων στην Αλβανία είναι η εκπροσώπηση των Ελλήνων στην πολιτική τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.
Η στόχευση όμως του Μπελέρη από την Αλβανία μοιάζει με τη στόχευση και τη σύλληψη πολιτών μειονοτήτων από την Τουρκία επειδή ζητούν ευρύτερα ανθρώπινα δικαιώματα και ίση πολιτική εκπροσώπηση.
Αλλά η Αλβανία και η Τουρκία (σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα) επιλέγουν να καταπιέζουν τις εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες τους, πράγμα που σημαίνει ότι κανένα έθνος δεν είναι έτοιμο ή ικανό να χωρίσει ακόμη τους δυτικούς συνασπισμούς.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει επομένως να παγώσει τις συνομιλίες με την Αλβανία για τη μελλοντική ένταξη της χώρας στην ΕΕ έως ότου η Αλβανία απελευθερώσει τον Μπελέρη και λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να βοηθήσει στην κάλυψη των αναγκών της μεγαλύτερης εθνικής μειονότητας της χώρας.
Στην Τουρκία σήμερα, η γηγενής ελληνική κοινότητα έχει σχεδόν εκλείψει. Οι πολύχρονες διώξεις της Τουρκίας κατά της ελληνικής κοινότητας (που περιλαμβάνει γενοκτονία, πογκρόμ καθώς και πολλά άλλα εγκλήματα και καταχρήσεις) οδήγησαν στον θάνατο ή τη φυγή της κοινότητας.
Αυτή τη στιγμή έχουν απομείνει μόνο 1.200 Έλληνες στην Κωνσταντινούπολη (Κωνσταντινούπολη), μια πόλη που ιδρύθηκε από Έλληνες.
Η Αλβανία, σύμμαχος της Τουρκίας, δεν πρέπει να επιτραπεί από τον πολιτισμένο κόσμο να εξαφανίσει την ελληνική της κοινότητα όπως έκανε η Τουρκία.