Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, απευθύνθηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης λέγοντας ότι πρέπει να ακυρώσουν την έκθεση του 2011 του ειδικού απεσταλμένου Ντικ Μάρτι, στην οποία διατυπώθηκαν κατηγορίες στη Χάγη για εμπορία ανθρωπίνων οργάνων από τον αλβανικό απελυεθερωτικό στρατό στο Κόσσοβο UCK, καθώς μια τέτοια έκθεση, όπως λέει ο Ράμα , έγινε με την αμέριστη δράση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
Στη συνάντηση με τους ηγέτες του Συμβουλίου της Ευρώπης που πραγματοποιείται στην Ισλανδία, ο Ράμα έθεσε παραλληλισμούς μεταξύ του πρώην προέδρου του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι και του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ είπε ότι οι κατηγορίες για εμπορία οργάνων είναι εντελώς αβάσιμες.
«Ζητώ συγγνώμη γιατί πρέπει να κάνω μια όχι πολύ ευχάριστη εξομολόγηση. Ως Αλβανός, είναι αδύνατο να αποφύγεις την άρση του παραλληλισμού μεταξύ Ουκρανίας και Κοσσυφοπεδίου, μεταξύ Ζελένσκι και Θάτσι. Σε αυτή τη σύνοδο κορυφής, δεν μπορώ να μην θυμάμαι ότι η αδικία κατά του απελευθερωτικού πολέμου του Κοσσυφοπεδίου και του Θάτσι, ξεκίνησε στο Συμβούλιο της Ευρώπης υπό την κακόβουλη επιρροή του πρώην μέλους αυτού του συμβουλίου, της Ρωσίας.
Ο πρώην Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου δικάζεται από δικαστήριο με βάση μια έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης του 2011, η οποία χρηματοδοτήθηκε με ύποπτο τρόπο από τους εκπροσώπους του Πούτιν στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Εντελώς αβάσιμες κατηγορίες για εμπορία ανθρωπίνων οργάνων λήφθηκαν ως το σημείο εκκίνησης μιας εκστρατείας για την συκοφάντηση της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου. Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου κρίνεται από ένα δικαστήριο του δημοκρατικού κόσμου, αλλά με βάση μια έκθεση του 2011, η οποία υποστηρίχθηκε υποχθόνια από τον Πρόεδρο Πούτιν.
Οι αβάσιμες κατηγορίες για εμπορία ανθρωπίνων οργάνων προβλήθηκαν ως εγκληματική εκστρατεία που σπίλωσε την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο, και όταν άκουσα την προπαγάνδα του Κρεμλίνου να μιλάει για εμπορία ανθρωπίνων οργάνων από νεοναζί στο Ντονμπάς, ένιωσα σαν να είδα τον Πρόεδρο Ζελένσκι να δικάζεται 10 χρόνια αργότερα από ένα ειδικό δικαστήριο που κινήθηκε με παράλογες κατηγορίες», είπε ο Ράμα ενώπιον των Ευρωπαίων ηγετών την Τετάρτη.
Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας είπε ακόμη ότι δεν μπορεί να μείνει σιωπηλός για το θέμα, ενώ πρόσθεσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έχει υποχρέωση να επανεξετάσει κάθε λάθος που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την κατάργηση αυτής της έκθεσης.
«Θα ήμουν ένοχος αν σιωπούσα, γιατί η συνέλευση του Ηθικού Συμβουλίου έχει την υποχρέωση να κρίνει και να επανεξετάσει οποιοδήποτε λάθος και σε αυτή την περίπτωση να ανοίξει το δρόμο για την απόσυρση της αναφοράς που ψευδώς χαρακτήριζε την Αλβανία ως βάση για εμπορία οργάνων, με επικεφαλής τα σώματα του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου. Το να αρνηθούμε να αντιμετωπίσουμε την αλήθεια σήμερα θα ήταν χειρότερο από το να κάνουμε αυτό το σοβαρό λάθος πριν από 12 χρόνια, όταν πολλοί ψήφισαν υπέρ αυτής της επαίσχυντης έκθεσης», τόνισε ο Ράμα.
Στο τέλος, ο Ράμα ανακοίνωσε ότι η Αλβανία έχει ξεκάθαρη σχέση με το καθεστώς της Μόσχας.
«Η Αλβανία δεν είχε αυταπάτες για τη φύση του καθεστώτος της Μόσχας και η σχέση μας μαζί του ήταν ανύπαρκτη από το θάνατο του Στάλιν. Η Αλβανία είναι πολύ μικρή για να επηρεάσει την τύχη ενός τόσο αποφασιστικού πολέμου για το μέλλον του κόσμου, αλλά κάθε μικρό πράγμα που κάναμε για την Ουκρανία, το κάναμε για την ανθεκτικότητα της Ουκρανίας. Αυτό είναι το πιο όμορφο πράγμα που θα έχουμε από αυτή τη σύνοδο κορυφής στην Ισλανδία», πρόσθεσε ο ίδιος.