Ολοένα και μεγαλώνει το χάσμα Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ρωσίας με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η ΕΕ αποφάσισε με αξιοποίηση κερδών από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ενισχύει την Ουκρανία
"Οι ηγέτες της ΕΕ λαμβάνουν τολμηρά μέτρα κατά της Μόσχας, αφού με "παγωμένα" ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αποφάσισαν να χρηματοδοτήσουν της ουκρανική βοήθεια", επισημαίνει Διεθνές ΜΜΕ, αναφέροντας:
"Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποκάλυψαν μια σειρά αποφασιστικών μέτρων με στόχο την ενίσχυση της υποστήριξης προς την Ουκρανία και την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά από συνάντηση υπό την Προεδρία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.
Εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων με τη Ρωσία, οι Μισέλ και φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσαν σχέδια να αξιοποιήσουν τα κέρδη από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την παροχή κρίσιμης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.
Εκφράζοντας την ομόφωνη υποστήριξη από τους Ευρωπαίους ηγέτες, τόνισαν την επείγουσα ανάγκη υποστήριξης των αμυντικών προσπαθειών της Ουκρανίας ενόψει της ρωσικής επιθετικότητας.
Η Von der Leyen περιέγραψε ένα γρήγορο χρονοδιάγραμμα δράσης, υποδεικνύοντας ότι η πρώτη δόση της βοήθειας, συνολικού ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, θα μπορούσε να εκταμιευθεί ήδη από την 1η Ιουλίου. με δυνατότητα πρόσθετης χρηματοδότησης τα επόμενα χρόνια.
Εκτός από την οικονομική βοήθεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε αύξηση των δασμών στις εισαγωγές σιτηρών και ελαιούχων σπόρων από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Δικαιολόγησε αυτή την κίνηση ως μέσο για τη διασφάλιση των ευρωπαϊκών αγορών, την πρόληψη της εκμετάλλευσης των εμπορικών εσόδων από τη Ρωσία και την αποτροπή της εισροής παράνομα Ουκρανικών σιτηρών στις αγορές της ΕΕ.
Ξεκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στην ΕΕ
Η συνάντηση σηματοδότησε επίσης ένα σημαντικό ορόσημο καθώς οι ηγέτες της ΕΕ ενέκριναν την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, υπογραμμίζοντας την πρόοδο της χώρας προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Φον ντερ Λάιεν επαίνεσε τα βήματα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης προς την ευθυγράμμιση με τα πρότυπα της ΕΕ, χαιρετίζοντας την απόφαση ως ιστορική.
Λήψη μέτρων διασφάλισης συλλογικής ασφάλειας της ΕΕ
Επιπλέον, οι ηγέτες κατέληξαν σε συμπεράσματα αναφορικά με την άμυνα, με στόχο την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας μεταξύ των κρατών μελών.
Η υπέρβαση του κατακερματισμού στην αμυντική βιομηχανία, η βελτιστοποίηση των δαπανών μέσω κοινών προμηθειών και η ενίσχυση της μεγαλύτερης διαλειτουργικότητας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων αναδείχθηκαν ως βασικές προτεραιότητες για τη διασφάλιση της συλλογικής ασφάλειας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε ένα αποφασιστικό μήνυμα, ο Μισέλ επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα της ΕΕ, δηλώνοντας: «Το μήνυμα που στέλνουμε είναι ότι δεν φοβόμαστε». Οι τολμηρές πρωτοβουλίες που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπογραμμίζουν τη δέσμευση της ΕΕ για τη διαφύλαξη των ευρωπαϊκών συμφερόντων και την υποστήριξη της κυριαρχίας της Ουκρανίας έναντι των εξωτερικών απειλών."
Τα οφέλη για την Ελλάδα
Η Ελλάδα θα έχει πολλαπλά οφέλη από την βελτιστοποίηση των αμυντικών δαπανών της μέσω κοινών προμηθειών με άλλα κράτη της ΕΕ , την ενίσχυση της μεγαλύτερης διαλειτουργικότητας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των χωρών της ΕΕ και την αποφυγή κατακερματισμού της Ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.
Αν στα παραπάνω προστεθεί η Γερμανική πρόταση για δημιουργία ενιαίας Ευρωπαϊκής Αεράμυνας και αυτή του Πρωθυπουργού μας για ευρωομόλογο με σκοπό την ενίσχυση μιας ενιαίας αμυντικής βιομηχανίας, αντιλαμβανόμαστε πως το Ευρωπαϊκό περιβάλλον ασφαλείας και άμυνας βρίσκεται σε μετάβαση, αλλάζοντας δραματικά.
Εφόσον τα παραπάνω δρομολογηθούν στην πράξη, η χώρα μας μαζί με την Κύπρο θα αποκτήσουν επιτέλους τον τίτλο των χωρών προμαχώνα της ΕΕ έναντι της τουρκικής επιθετικότητας σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο.
Η Ελληνική και Κυπριακή ΑΟΖ θα είναι στην πράξη ΑΟΖ της ΕΕ, η οποία έχει κάθε όφελος να αποκτήσει προσβασιμότητα και αποφυγή ενεργειακής εξαρτησης από τρίτους, μέσω των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων των δύο κρατών μελών της.