Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της συντριβής του αεροπλάνου της Azerbaijan Airlines στο Καζακστάν την Τετάρτη, που έδειξε τη ζωή σε 38 ανθρώπους, με κυβερνητικές πηγές του Αζερμπαϊτζάν να κατηγορήσει τη Μόσχα.
Όπως ισχυρίζονται οι ρωσικές αρχές δεν επέτρεψαν στο κατεστραμμένο αεροσκάφος να προσγειωθεί σε κανένα ρωσικό αεροδρόμιο, παρά τα αιτήματα των πιλότων για αναγκαστική προστασία και δόθηκε εντολή να πετάξει μέσω της Κασπίας Θάλασσας προς το Ακτάου στο Καζακστάν.
Σύμφωνα με στοιχεία, τα συστήματα πλοήγησης GPS του αεροπλάνου είχαν μπλοκαριστεί σε όλη τη διαδρομή πτήσης πάνω από τη θάλασσα.
«Η έρευνα για τα αίτια της συντριβής αεροπλάνου της εταιρείας Azerbaijan Airlines βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι λάθος να γίνονται εικασίες προτού καταλήξει στο πόρισμα της», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Εμείς, φυσικά, δεν θα το κάνουμε αυτό και κανείς δεν πρέπει να κάνει. Πρέπει να περιμένουμε μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα», πρόσθεσε.
Το NATO ζήτησε σήμερα να ερευνηθούν πλήρως οι αιτίες για τη συντριβή του αεροσκάφους. «Η σκέψη και οι προσευχές μας είναι με τις οικογένειες και τα θύματα της πτήσης J28243» ανέφερε η εκπρόσωπος Φάραχ Νταχλάλα σε μια ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ. «Ευχόμαστε στους τραυματίες ταχεία ανάρρωση και ζητούμε πλήρη διερεύνηση», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος της Γερουσίας του Καζακστάν ανέφερε νωρίτερα σήμερα ότι τα αίτια της συντριβής παραμένουν ακόμη άγνωστα.
Ξένα ΜΜΕ ανέφεραν νωρίτερα ότι ενδέχεται η ρωσική αεράμυνα να προκάλεσε τη συντριβή, καθώς τα σημάδια στην ατράκτο «δεν μοιάζει να προκληθεί από πουλιά»
Ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal, Yaroslav Trofimov, είπε ότι οι εικασίες των ρωσικών μέσω της ενημέρωσης αναφέρουν ότι η ρωσική αεράμυνα μπέρδεψε το επιβατικό αεροσκάφος με ουκρανικό drone.
Το Embraer 190, που ανήκε στην Azerbaijan Airlines, προσπαθούσε να προσγειωθεί στο ρωσικό αεροδρόμιο Γκρόζνι, πρωτεύουσα της περιφέρειας Τσετσενίας, η οποία δέχεται επιθέσεις από ουκρανικά drone. Το αεροπλάνο δεν κατάφερε να προσγειωθεί ενώ η επίσημη αιτιολογία έκανε λόγο για «ομίχλη».
Το Euronews έδωσε μία νέα διάσταση στην υπόθεση, ενισχύοντας ουσιαστικά τις αναφορές που έγιναν νωρίτερα σχετικά με τα σημάδια στην ατράκτο του μοιραίου Embraer.
«Επίσημες πηγές που συνδέονται με τις έρευνες για τη συντριβή δήλωσαν ότι ενώ το αεροσκάφος πλησίαζε στο Γκρόζνι, οι επιζώντες επιβάτες άκουσαν μία έκρηξη που ακολουθήθηκε από ήχους θραυσμάτων τα οποία μπήκαν στην ατράκτο», αναφέρει το άρθρο του Euronews.
Στη συνέχεια, η ιστοσελίδα γράφει πως: «οι πληροφορίες που έφτασαν στο Euronews συσχετίζονται με αυτές του διεθνούς ειδησεογραφικού καναλιού AnewZ από το Αζερμπαϊτζάν το οποίο, επικαλούμενες αναφορές Ρώσου στρατιωτικού στο κανάλι του Telegram, που ισχυρίζεται ότι «οι ζημιές υποδηλώνουν ότι το αεροπλάνο μπορεί να χτυπήθηκε κατά λάθος από πυραυλικό αντιεροπορικό σύστημα”».
«Το Γκρόζνι προστατεύεται σε μεγάλο βαθμό, καθώς οι Τσετσένοι μαχητές του Καντίρο αποτελούν «σημαντικό στόχο» για τους Ουκρανούς, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει μία άμεση δράση της ρωσικής αεράμυνας όσον αφορά την αεροπορική δραστηριότητα πάνω από την πόλη, την οποία πλησίαζε το αεροσκάφος της. Azerbaijan Airlines για να προσγειωθεί».
Παράλληλα, το δημοσίευμα σημειώνει ότι εάν αυτό το σενάριο επιβεβαιωθεί «η τραγωδία αυτή θα μοιάζει αρκετά με την κατάρριψη του αεροσκάφους MH17 το 2014 από τις δυνάμεις που υποστήριζε η Ρωσία με πύραυλο SAM.
«Τα δεδομένα παρακολούθησης της πτήσης από το FlightRadar24 έδειξαν ότι το αεροσκάφος έκανε κάτι που έμοιαζε με “οχτάρι” μόλις πλησίασε το αεροδρόμιο του Ακτάου.
Το FlightRadar24 ανέφερε ξεχωριστά σε διαδικτυακή ανάρτηση ότι ο αεροσκάφος αντιμετώπισε «ισχυρή παρεμβολή GPS», η οποία «έκανε το αεροσκάφος να μεταδώσει λανθασμένα δεδομένα ADS-B», αναφέρεται στις πληροφορίες που υπάρχουν στους ιστότοπους παρακολούθησης πτήσεων που παρακολουθούν τα αεροπλάνα εν πτήσει».
Υπενθυμίζεται πως οι νεκροί από την αεροπορική τραγωδία έρχονται σε 38 επίσημα , με 29 ανθρώπους να διασώζονται ζωντανοί, ενώ αρκετοί νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.
«Καμία από αυτές τις χώρες –ούτε το Αζερμπαϊτζάν, ούτε η Ρωσία ούτε το Καζακστάν– δεν έχει συμφέρον να αποκρύψει πληροφορίες. Όλες οι πληροφορίες που είναι διαθέσιμες στον κόσμο», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γερουσίας Ασιμπάγεφ Μόλεν.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Καζακστάν, Κανάτ Μποζουμπάϊεφ, το μαύρο κουτί του αεροσκάφους που βρέθηκε στο σημείο της συντριβής και όλες τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, ιατροδικαστές και εισαγγελείς εργάζονται πυρετωδώς για να καθορίσουν το χρονοδιάγραμμα και τα αίτια της συντριβής του αεροπλάνου.