Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

"Φούλ" επίθεση Ερντογάν κατά του Ισραήλ-Βάζει stop στις εξαγωγές της χώρας του προς το Τέλ-Αβίβ-Ευκαιρίες για την Ελλάδα

Είναι γνωστό ότι από το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα, η Τουρκία έχει λάβει διπλωματικά μέτρα κατά του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης των κατηγοριών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Stop Ερντογάν στις εξαγωγές της χώρας του προς το Ισραήλ

Όμως αυτή την εβδομάδα η Τουρκία αναβάθμισε το επίπεδο αντιπαράθεσής της  με το Ισραήλ, βάζοντας stop στις εξαγωγές της προς το Τέλ-Αβίβ.

"Η Τουρκία αφαιρεί το Ισραήλ από τη λίστα εξαγωγικών στόχων", είναι ο τίτλος σχετικού με το θέμα άρθρου Διεθνούς ΜΜΕ, το οποίο επισημαίνει:

"Αυτή η τελευταία κίνηση έρχεται παρόλο που το Ισραήλ ήταν η 13η μεγαλύτερη αγορά εξαγωγών της Τουρκίας το 2023, με αγαθά που εξήχθησαν αξίας 5,42 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η απόφαση έρχεται μετά από χρόνια κατά τα οποία υπήρξαν σκαμπανεβάσματα στις διπλωματικές σχέσεις αλλά δεν επιβλήθηκαν οικονομικοί περιορισμοί από την Τουρκία.

Με την απόφασή της να αφαιρέσει το Ισραήλ από τη λίστα των χωρών-στόχων εξαγωγών, η Τουρκία θα σταματήσει να ενθαρρύνει τις τουρκικές επιχειρήσεις να κάνουν εμπόριο με το Ισραήλ, αφού το κράτος δεν θα τις βοηθήσει.

Ένα άλλο επακόλουθο της τουρκικής αυτής ενέργειας είναι ότι το Υπουργείο Εμπορίου της χώρας θα σταματήσει την υποστήριξη για κοινές διασκέψεις με το Ισραήλ.

Αυτό είναι ένα βήμα που ανατρέπει την ικανότητα του Τούρκου εμπορικού ακόλουθου στο Ισραήλ να ενθαρρύνει τις επαφές μεταξύ των δύο χωρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιες άλλες χώρες αφαίρεσε ή πρόσθεσε στη λίστα εξαγωγικών στόχων της η Τουρκία;

Ταυτόχρονα με το μέτρο κατά του Ισραήλ, η Τουρκία αφαίρεσε από τη λίστα το Ιράκ, το Σουδάν, τη Μοζαμβίκη και το Κονγκό.

Οι σκέψεις για την απομάκρυνση του Ιράκ, της τρίτης μεγαλύτερης εξαγωγικής αγοράς της Τουρκίας, πιστεύεται ότι οφείλονται σε διαφωνίες με τη Βαγδάτη σχετικά με στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ.

Σε σχέση με το Σουδάν, ο Ερντογάν προσπαθεί να βλάψει την κυβέρνηση εκεί.

Η Τουρκία έχει επίσης προσθέσει χώρες στον κατάλογο εξαγωγικών στόχων, συμπεριλαμβανομένης της Αλγερίας, στενού συμμάχου της Χαμάς.

Τι οδήγησε τον Ερντογάν σε αυτό το βήμα;

Ο Ερντογάν, τουλάχιστον σύμφωνα με το τουρκικό σύνταγμα βρίσκεται στην τελευταία του θητεία και σκέφτεται την πολιτική κατάσταση μετά τον πόλεμο στη Γάζα.

Εάν πριν από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, προσπαθούσε να προωθήσει την πολιτική του ισχύ μέσω της συνεργασίας με το Ισραήλ και μετατρέποντας την Τουρκία σε πρωταγωνιστή στη μεταφορά φυσικού αερίου, τώρα καταλαβαίνει ότι η βάση των ψηφοφόρων του και οι υποστηρικτές του πολιτικού Ισλάμ στη χώρα του θα εκλάβουν την κατάρρευση της κυριαρχίας της Χαμάς στη Γάζα ως αποτυχία του ίδιου του προέδρου.

Ως εκ τούτου, ο Ερντογάν προσπαθεί με κάθε τρόπο να κάνει το Ισραήλ να σταματήσει τις μάχες ή τουλάχιστον να εκληφθεί ως αυτός που έκανε τα πάντα για να το πετύχει.

Σε πτώση οι εμπορικές συναλλαγές  Ισραήλ-Τουρκίας

Όπως αναφέρθηκε το 2023, η Τουρκία εξήγαγε αγαθά αξίας 5,42 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ, από 7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.

Σύμφωνα με το Κεντρικό Γραφείο Στατιστικής του Ισραήλ, το Ισραήλ εξήγαγε αγαθά αξίας 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία το 2023, από 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.

Η Τουρκία ήταν μεταξύ επτά χωρών που σημείωσαν μεγάλη πτώση στις ισραηλινές εξαγωγές το 2023 μαζί με τη Μαλαισία, την Αλβανία, την Ταϊβάν, τη Γαλλία , το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά.

Τι εναλλακτικές λύσεις έχει το Ισραήλ;

Ο ιδρυτικός συνεργάτης και διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας ψηφιακής αλυσίδας εφοδιασμού SlickChain, Elad Barshan, ειδικός στις διεθνείς προμήθειες, είπε στο "Globes," "Όλα έχουν μια εναλλακτική. Το πρόβλημα είναι η τιμή και η διαθεσιμότητα." Λέει ότι οι εναλλακτικές λύσεις του Ισραήλ είναι το εμπόριο με την Ανατολική Ασία, η οποία έχει πολύ μεγαλύτερους χρόνους προσφοράς, ή με την Ευρώπη, όπου οι τιμές των αγαθών είναι πολύ υψηλότερες από ότι στην Τουρκία.

Ο Barshan λέει, "Χωρίς τη γραμμή από την Τουρκία, η αποστολή θα μπορούσε να επεκταθεί σε μια διαδρομή 60 ημερών από την Ανατολική Ασία. Εάν πάμε στην Ευρώπη, τότε το πρόβλημα είναι οι ακριβές τιμές".

Θα πληγεί η τουρκική οικονομία από την απόφαση;

Η απάντηση είναι μάλλον όχι. Το 2023 η Τουρκία έσπασε ρεκόρ με εξαγωγές συνολικού ύψους 255,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αυξημένες κατά 0,6% από το 2022. Το εμπορικό έλλειμμα ήταν υψηλό στα 106 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά αυτή είναι μια πραγματικότητα που έχει συνηθίσει η Άγκυρα, η οποία δεν έχει ενεργειακή ανεξαρτησία.

Συνέχισαν να καταπλέουν τουρκικά πλοία στα λιμάνια του Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου

Παρά την αντι-ισραηλινή πολιτική του Ερντογάν, τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Μεταφορών της Τουρκίας δείχνουν ότι από τις 7 Οκτωβρίου, 701 τουρκικά πλοία έχουν πλεύσει στο Ισραήλ - κατά μέσο όρο οκτώ πλοία την ημέρα.

Από αυτά τα 480 πλοία ταξίδευαν μόνο μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, ενώ 221 πλοία έφτασαν στο Ισραήλ μέσω Τουρκίας.

Ποιος μπορεί να αντικαταστήσει το Ισραήλ ως εξαγωγική αγορά για την Τουρκία;

Το 2023, οι εξαγωγές της Τουρκίας προς τα ΗΑΕ αυξήθηκαν κατά 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε 5,92 δισεκατομμύρια δολάρια, αντιπροσωπεύοντας το 3,4% των συνολικών εξαγωγών της Τουρκίας. Το δεύτερο μεγαλύτερο άλμα στις εξαγωγές ήταν στη Ρωσία με τις εξαγωγές να αυξήθηκαν 1,78 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι στα 9,42 δισεκατομμύρια δολάρια. Το τρίτο μεγαλύτερο άλμα στις τουρκικές εξαγωγές πέρυσι ήταν στη Σαουδική Αραβία με τις εξαγωγές να αυξάνονται 949 εκατομμύρια δολάρια σε 2,27 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο ανταγωνισμός Ισραήλ-Τουρκίας στην αμυντική βιομηχανία

Υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας στην αμυντική βιομηχανία.

Οι αμυντικές εξαγωγές του Ισραήλ έσπασαν ρεκόρ το 2022, με τα συμβόλαια να ανέρχονται σε 12,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Elbit Systems ανέβηκε στην 21η θέση στη λίστα του Defense News με τις 100 μεγαλύτερες αμυντικές εταιρείες στον κόσμο, με την Israel Aerospace Industry (IAI) (29η) και τη Rafael (34η) επίσης να ανεβαίνουν.

Η Τουρκία έσπασε επίσης το ρεκόρ των εξαγωγών άμυνας πέρυσι με συμβόλαια ύψους 4,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Τουρκία είχε τέσσερις εταιρείες στην κατάταξη του Defense News.

Ο ανταγωνισμός Τουρκίας-Ελλάδας  ως περιφερειακοί κόμβοι αγαθών

Ένας άλλος ανταγωνισμός είναι για τον περιφερειακό έλεγχο των αγαθών.

Η Τουρκία αντιλαμβάνεται τον εαυτό της ως τον περιφερειακό «κόμβο» σε όλους τους τομείς και ως εκ τούτου εξοργίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν παρουσίασε την πρότασή του για έναν διάδρομο εφοδιαστικής αλυσίδας  μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας -μέσω Ισραήλ, Ιορδανίας, Σαουδικής Αραβίας και ΗΑΕ- παρακάμπτοντας την Τουρκία. .

Αυτό οδήγησε την Άγκυρα να προωθήσει εκ νέου ένα σχέδιο για τον δικό της διάδρομο μεταφορών μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ, από εκεί στον Περσικό Κόλπο και τον Ινδικό Ωκεανό.

Ωστόσο, δεδομένου ότι η Τουρκία έχει πλέον αφαιρέσει το Ιράκ από τη λίστα των εξαγωγικών στόχων, φαίνεται ότι το σχέδιο αυτό δεν θα προωθηθεί σύντομα.

Ο  Ισραηλινός τουρισμός προς την Τουρκία 

Τα στοιχεία του τουρκικού υπουργείου Τουρισμού δείχνουν ότι τον Νοέμβριο του 2022, 68.000 Ισραηλινοί επισκέφθηκαν την Τουρκία, ενώ τον Νοέμβριο του 2023 ο αριθμός μειώθηκε σε μόλις 1.800.

Μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου 2023, 762.000 Ισραηλινοί επισκέφτηκαν την Τουρκία σε σύγκριση με 780.000 την ίδια περίοδο το 2022."

Ευκαιρίες για την Ελλάδα

Όλα τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι ανοίγουν πολλές και σημαντικές ευκαιρίες για την Ελλάδα και την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων με την φίλη και Σύμμαχο χώρα του Ισραήλ, στην οικονομία, εμπόριο, τουρισμό και αμυντική βιομηχανία.

Οι παραπάνω  τομείς μπορούν να αποβούν ιδιαίτερα επωφελείς για την ανάπτυξη της χώρας μας, ενώ σε γεωστρατηγικό επίπεδο μόνο οφέλη θα έχει η Ελλάδα από την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων με το κράτος του Ισραήλ, το οποίο ας μην ξεχνάμε είναι και ο σημαντικότερος σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή της Μ.Ανατολής.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ