Η εν εξελίξει και πολλαπλώς επικίνδυνη μεσανατολική κρίση, η οποία προκλήθηκε από την άγρια τρομοκρατική ενέργεια της Χαμάς και την άτεγκτη δράση του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, επιβάλλει ορισμένες επισημάνσεις που αφορούν και τη χώρα μας, γράφει σε άρθρο του, ο Πρέσβης Καραϊτίδης, στην εφημερίδα τα ''Νέα''.
* Το πολυαίμακτο τρομοκρατικό πλήγμα σχεδιάστηκε και επιχειρήθηκε με διπλό σκοπό: αφενός για να προκαλέσει μεγάλο αριθμό θυμάτων και αφετέρου για να οδηγήσει στην αναμενόμενη ως βεβαία σκληρή ισραηλινή αντίδραση ώστε να εκτεθεί διεθνώς το Ισραήλ και να κατηγορηθεί για αναλγησία και παραβιάσεις ανθρωπιστικού Δικαίου εις βάρος γυναικόπαιδων και αμάχων.
* Από την πλευρά του το Ισραήλ, κινούμενο υπό πλέγμα ταπείνωσης και οργής λόγω του αιφνιδιασμού που υπέστη και του μεγάλου αριθμού θυμάτων και ομήρων, αποφάσισε να αντιδράσει με αμείλικτο τρόπο. Για να δώσει ένα θανάσιμο τιμωρητικό «μάθημα» στη Χαμάς, πιθανότατα δε και με την ανομολόγητη πρόθεση, στο όνομα του δικαιώματος άμυνας, να εκμεταλλευθεί την περίσταση για να επιφέρει την τελειωτική λύση στο παλαιστινιακό πρόβλημα με ισοπέδωση της Γάζας και την εξαναγκαστική εκδίωξη του πληθυσμού της προς άλλες περιοχές εκτός της ισραηλινής επικράτειας.
* Παράλληλα, της όλης κατάστασης είναι βέβαιο ότι αποφάσισε να επωφεληθεί ο Νετανιάχου προκειμένου να αποπλύνει τις εναντίον του σοβαρές κατηγορίες για σοβαρά αδικήματα.
* Οπως ήταν αναμενόμενο, αρχικά εκδηλώθηκε διεθνώς ένα ισχυρό πνεύμα συμπάθειας και αλληλεγγύης προς το Ισραήλ πρωτοστατούσης της Αμερικής. Εντούτοις, εξαίρεση στο κλίμα αυτό απετέλεσαν το Ιράν, διάφορες αραβικές χώρες και η Τουρκία, η οποία ετάχθη αναφανδόν υπέρ της Χαμάς.
* Η χώρα μας από την πρώτη στιγμή δήλωσε ότι παρέχει πλήρη υποστήριξη προς το Ισραήλ διευκρινίζοντας μάλιστα ότι έτσι τοποθετείται στη «σωστή πλευρά της ιστορίας». Και επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε και τον Νετανιάχου για να δώσει έμφαση στην υποστήριξή του.
* Σημειώνεται ότι η ελληνική τοποθέτηση ενώ αρχικά ήταν ενθέρμως και ανεπιφυλάκτως φιλοϊσραηλινή, στη συνέχεια ισορρόπησε σε καλύτερα σταθμισμένη θέση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να τονίζει την ανάγκη σεβασμού του ανθρωπιστικού δικαίου, και τη λήψη μέτρων υπέρ των αμάχων και τέλος να υπογραμμίζει και την ανάγκη δημιουργίας Παλαιστινιακού Κράτους.
* Αξίζει να επισημανθεί η περίπτωση της Τουρκίας, η οποία παρότι μέλος του ΝΑΤΟ, εστράφει αμέσως υπέρ της Χαμάς με ρητές και απροκάλυπτες κατηγορίες κατά του Ισραήλ για απαράδεκτες βιαιότητες κατά των Παλαιστινίων. Επιβεβαίωσε έτσι την αστάθεια των άλλοτε εξαγγελιών της υπέρ της βελτίωσης των σχέσεών της με το Ισραήλ καθώς και την πάγια επίδοσή της σε πολιτικές κυβιστήσεις προκειμένου να εμφανίζεται ως ηγέτιδα χώρα του μουσουλμανικού κόσμου. Συγχρόνως όμως και για την απόσταση ανταλλαγμάτων προκειμένου να επανέλθει στην προσήκουσα τάξη του δυτικού στρατοπέδου.
* Ενόψει και της συγκεκριμένης αυτής επιλογής, είναι επιβεβλημένο και η δική μας πλευρά να είναι παγίως επιφυλακτική και σε ετοιμότητα στην επί του παρόντος ηρέμως συμπεριφερόμενης προς την πλευρά μας Τουρκία. Διότι οι κινήσεις της καταδεικνύουν ότι εύκολα αλλάζει στάση και ύφος όταν κρίνει ότι η πολιτική ύφεση δεν την εξυπηρετεί.
* Η κρίση, που είναι σε διαρκή επιδείνωση, είναι εύκολο να καταστεί ακόμα βαρύτερη και σε περιεχόμενο και σε διάρκεια. Και η περαιτέρω εξέλιξή της θα εξαρτηθεί και από τη στάση άλλων παραγόντων που δεν κρύβουν το σχετικό ενδιαφέρον τους. Οπως το Ιράν.
* Τα γεγονότα δείχνουν σαφώς ότι η παρούσα κρίση θα μπορούσε να οδεύσει προς μία ρύθμιση μόνο εάν γίνει γενικώς δεκτή η δημιουργία Παλαιστινιακού Κράτους. Και τη θέση αυτή μπορούν να την επιβάλουν πρωτίστως οι ΗΠΑ.
* Αυτή τη θέση πρέπει να προβάλει και η δική μας πλευρά ενεργούσα με μεγάλη προσοχή και ευελιξία ώστε να φαίνεται ότι αποβλέπει στην ειρήνη αλλά συγχρόνως να διατηρεί τις σχέσεις της με το Ισραήλ, με τις αραβικές χώρες και με την αστάθμητη και δυστροπούσα Τουρκία.
Οι περιστάσεις είναι δύσκολες και απαιτούν προσοχή και διαρκή επαγρύπνηση.