Εθνικά θέματα

Στις 9.30 σήμερα θα αναχωρήσει C130 με φορτίο άνω των 20 τόνων με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα- Ο ρόλος των ελληνικών πολεμικών αεροδρομίων στις εκκενώσεις

Αν και δημοσίως ελάχιστα έχουν ειπωθεί ως προς τις τεχνικές λεπτομέρειες, η Αθήνα εργάζεται συστηματικά για την επίλυση της δύσκολης εξίσωσης «ανθρωπιστικός θαλάσσιος διάδρομος» ώστε να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους στη Γάζα, σε συντονισμό κυρίως με τον ΟΗΕ, την Ουάσιγκτον, το Παρίσι, τη Λευκωσία και το Ισραήλ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα reader.gr. 

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας για τη συνδρομή της σε αυτό το εξαιρετικά πολύπλοκο εγχείρημα είναι η αξιοπιστία που έχει κατακτήσει ως έντιμος συνομιλητής τόσο των περιφερειακών κρατών όσο και όλων των κυβερνήσεων και των διεθνών οργανισμών λόγω της ακέραιης στάσης που έχει τηρήσει τα τελευταία χρόνια, καθώς και το μέγεθος του ελληνόκτητου στόλου που καθιστά τη χώρα μας τη μεγαλύτερη ναυτιλιακή δύναμη παγκοσμίως. Αυτό σημαίνει ότι στο υπό εκπόνηση σχέδιο καμία άλλη χώρα πλην της Ελλάδας δεν θα μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη συνδρομή σε εμπορικά πλοία μέσω της φόρμουλας που θα συμφωνηθεί με εταίρους και συμμάχους.

Η Ελλάδα έχει πολύ σημαντικό διεθνές κεφάλαιο. Έχει κερδηθεί με τη συνεπή, ειλικρινή, ακέραιη στάση την οποία έχουμε τηρήσει τα τελευταία χρόνια και γι’ αυτόν το λόγο μπορούμε να είμαστε αξιόπιστοι συνομιλητές όχι μόνο των περιφερειακών κρατών αλλά και όλων των κυβερνήσεων και των διεθνών οργανισμών.

Οι κρίσιμες παράγοντες για το εγχείρημα


Οι προϋποθέσεις «κλειδιά» για την επιτυχία του εγχειρήματος που αποτελούν ταυτόχρονα και τεχνικά «εμπόδια» για την πραγματοποίησή του είναι δύο.  Αφενός οι εγγυήσεις ασφαλείας για τον κατάπλου των πλοίων που θα αναλάβουν να φέρουν σε πέρας την κρίσιμη αυτή αποστολή εν μέσω της κλιμάκωσης των συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και με το λιμάνι της Γάζας εμπόλεμη ζώνη. Αφετέρου, η εξασφάλιση των όρων που θα οδηγήσουν στη διανομή τροφίμων, νερού και φαρμάκων στους πραγματικά ευάλωτους πολίτες της Γάζας. Να μην πέσει δηλαδή η ανθρωπιστική βοήθεια στα χέρια των τρομοκρατών της Χαμάς.

Στις εγγυήσεις ασφαλείας πιθανόν θα κληθούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο οι ΗΠΑ  που διαθέτουν ισχυρή στρατιωτική παρουσία στην περιοχή, ενώ στο δεύτερο πεδίο κρίσιμο ρόλο θα παίξει ο ΟΗΕ. «Συντονιζόμαστε με διεθνείς οργανισμούς, ιδίως τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και με το ίδιο το Ισραήλ. Στην ευρύτερη Λωρίδα της Γάζας δεν υπάρχει ασφαλής λιμένας έτσι ώστε να μπορέσει να καταπλεύσει ένα πλοίο. Άρα, χρειάζονται ειδικές συνθήκες και, βέβαια, να βεβαιωθεί ότι θα υπάρχουν εγγυήσεις ασφαλείας για να μπορεί να καταπλεύσει ένα πλοίο εκεί. Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε συζητήσεις έτσι ώστε να διασφαλίσουμε όσο το δυνατόν πιο άμεση, ωφέλιμη και αποτελεσματική ανθρωπιστική βοήθεια προς τους πληττόμενους αμάχους στη Γάζα», τόνισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης στο ΒΗΜΑ.

Η διέξοδος της Αιγύπτου

Οι διαβουλεύσεις είναι έντονες, αλλά ουδείς σε αυτή τη φάση μπορεί να πει με βεβαιότητα πόσος χρόνος θα απαιτηθεί εντέλει για την ολοκλήρωση της αποστολής. Το ζήτημα συζήτησαν χθες στην Κύπρο Άντονι Μπλίνκεν και Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ ο Κύπριος Πρόεδρος θα το συζητήσει εκτενώς και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή που θα βρίσκεται στην Αθήνα για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου.

Προς ώρας διέξοδο δίνει η Αίγυπτος με την οποία η Ελλάδα συνεργάζεται για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας αεροπορικώς κι από εκεί με τελικό προορισμό τους αμάχους της Γάζας. Στις 9.30 σήμερα το πρωί έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσει C130 με φορτίο άνω των 20 τόνων ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας με φαρμακευτικό και ιατρικό υλικό για τη Λωρίδα της Γάζας, το οποίο συγκεντρώθηκε με μέριμνα των Υπουργείων Εξωτερικών και Υγείας και με την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας.

Ο ρόλος των ελληνικών πολεμικών αεροδρομίων στις εκκενώσεις

Την ίδια ώρα την άδεια χρήσης ελληνικών πολεμικών αεροδρομίων -  πέραν των όρων της Αμυντικής Συμφωνίας με τις ΗΠΑ - σε μεταγωγικά αεροσκάφη των ΗΠΑ όπως και υποστηρικτικά ελικόπτερα και προσωπικό, επιβεβαίωσε με συνέντευξή του στα Παραπολιτικά ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι αυτό δεν σχετίζεται επουδενί με οποιαδήποτε εμπλοκή της χώρας μας σε πολεμικές επιχειρήσεις. «Τα μέσα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για ανθρωπιστικούς λόγους. Δηλαδή, για εκκενώσεις και μεταφορά πολιτών των ΗΠΑ ή και Ελλήνων αν απαιτηθεί», τόνισε.

Εξίσου ξεκάθαρος ως προς τις προθέσεις και τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης ήταν και ο κ. Γεραπετρίτης (ΒΗΜΑ). «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να εμπλακεί σε οποιαδήποτε πολεμική διένεξη, αλλά θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της έτσι ώστε να έχει δημιουργική και ενεργή διπλωματία για να μπορέσει να απομειώσει τις εντάσεις και να αποκατασταθεί η ειρήνη τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Ουκρανία», υπογράμμισε. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...