Εθνικά θέματα

Επικεφαλής της Ιταλικής Edison αποκαλύπτει σχέδιο Νετανιάχου: “Η σύνδεση μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου είναι το πρώτο μέρος του EastMed”

Το έργο για την κατασκευή ενός αγωγού 2.000 χιλιομέτρων για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη είναι ακόμη ζωντανό, δήλωσε την Παρασκευή ο διευθύνων σύμβουλος του ιταλικού ενεργειακού ομίλου Edison (EDNn.MI).

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Edison, Nicola Monti, δήλωσε ότι ο όμιλος, ο οποίος είναι ένας από τους φορείς προώθησης του αγωγού, συζητά ενεργά με την Κύπρο και το Ισραήλ για το έργο.

Τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι η χώρα προτείνει έναν μικρότερο αγωγό για να φέρει αέριο από τα κοιτάσματα του Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο στο νησί όπου το αέριο θα μπορούσε να υγροποιηθεί μερικώς για να μεταφερθεί στις ευρωπαϊκές αγορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η συντομότερη σύνδεση θα μπορούσε να θεωρηθεί ως εναλλακτική λύση στον πιο φιλόδοξο αγωγό EastMed.

"Μια σύνδεση μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου μπορεί να είναι το πρώτο μέρος του αγωγού (EastMed) που προωθούμε. Επειδή από την Κύπρο θα μπορούσαμε στη συνέχεια να συνδεθούμε με την Κρήτη και την Ελλάδα", είπε ο Μόντι, μιλώντας με δημοσιογράφους στο περιθώριο συνάντησης της ενεργειακής βιομηχανίας λόμπι Confindustria Energia.

Ο ίδιος ανέφερε ότι πιστεύει ότι το συνολικό κόστος κατασκευής του αγωγού EastMed θα είναι χαμηλότερο από την επένδυση που απαιτείται για την κατασκευή μιας συντομότερης σύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου, ενός εργοστασίου υγροποίησης και τα έξοδα αποστολής του φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές.

Ο EastMed είναι ένας αγωγός φυσικού αερίου μήκους 1.900 χλμ. Που θα συνδέει τα αποθέματα  φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου με την Ελλάδα.

Θα έχει αρχική ικανότητα μεταφοράς δέκα δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως στην Ελλάδα και την Ιταλία και άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Το κύριο θέμα για το οποίο θα αντιδράσει η Άγκυρα σε αυτό το σχέδιο είναι το γεγονός ότι ο αγωγός East Med «κόβει» στην μέση τα σχέδια της Τουρκίας για την απόκτηση ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στις Τρεις πλευρές έχει συζητηθεί ακόμα και το πραγματικά φλέγον ζήτημα της φύλαξης του αγωγού αυτού που θα διέρχεται μεγάλο μέρος της ελληνικής, κυπριακής και ισραηλινής επικράτειας με μια κοινή στρατιωτική δύναμη.

Μια δύναμη από ταχέα σκάφη, εξοπλισμένα ελικόπτερα, ειδικές δυνάμεις, σε συνεργασία με δορυφόρους και κλειστές επικοινωνίες, θα ευρίσκεται στην περιοχή σε μόνιμη βάση λόγω των τουρκικών απειλών και κινήσεων.

Ο εκσυγχρονισμός σε εξοπλισμό και μέσα ( ειδικά ταχύπλοα) αφορά αυτόν ακριβώς το σκοπό, ενώ και οι ΗΠΑ θα συνδράμουν στο σχέδιο αυτό του αγωγού αλλάζοντας τα πάντα.

Όλα αυτά βέβαια τα μεγάλα σχέδια, δεν συμπεριλαμβάνουν την Τουρκία που βλέπει να χάνει το ενεργειακό παιχνίδι μαζί με την υποστήριξη των ΗΠΑ, για αυτό και η όποια αντίδραση της θα λάβει χώρα πριν την υλοποίηση του αγωγού αυτού, με σκοπό να δημιουργηθούν τετελεσμένα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ