Εθνικά θέματα

Ισραηλινό "όχι" στην Τουρκία για αμυντική συνεργασία και εξαγωγή φυσικού αερίου- Επιβεβλημένη η διαφύλαξη των Στρατηγικών σχέσεων με Ελλάδα-Κύπρο

Ο Ερντογάν είναι γεγονός ότι από τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν τη χώρα του και μετά, επιχείρησε  σταδιακά ένα άνοιγμα προς Αραβικές χώρες με τις οποίες βρισκόταν σε έντονη αντιπαράθεση το προηγούμενο διάστημα, όπως ήταν η Αίγυπτος, η Σαουδικη Αραβία και τα ΗΑΕ.

Η Τουρκική  προσέγγιση με ΗΑΕ-Σαουδική Αραβία-Αίγυπτο 

Σε πρόσφατο άρθρο μας ,αναφερθήκαμε στον  μήνα του "μέλιτος"  που διανύουν οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΑΕ μετά την οικονομική συμφωνία 40 δισ δολαρίων των δύο χωρών, ενώ σε έτερο προγενέστερο άρθρο μας επισημαίναμε ότι η επαναπροσέγγιση της Τουρκίας με ΗΑΕ και την Σαουδική Αραβία ενέχει γεωπολιτική αντιαμερικανική συνιστώσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε μια εποχή που τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία υιοθετούν θέσεις που είναι σε αντίθεση με τις πολιτικές των Ηνωμένων Πολιτειών, του εγγυητή της ασφάλειας της περιοχής, μπορεί να βλέπουν τον Ερντογάν ως έναν ολοένα και πιο σημαντικό εταίρο, ανεξάρτητα από το αν οι κινήσεις των κρατών του Κόλπου συνιστούν μια πραγματική αλλαγή πολιτικής ή απλώς μια τακτική πίεσης για να πείσουν τις ΗΠΑ να είναι πιο προσεκτικές στις ανησυχίες τους.

Τέλος ενδεικτικό της "τουρκικής πρεμούρας" με την Αίγυπτο ήταν το πρόσφατο γεγονός όπου ο τέως Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισκέφθηκε το Κάιρο το Σάββατο πριν από τις εκλογές στη χώρα του, για να πιέσει για πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών παρά τη συνεχή υποστήριξη της Άγκυρας προς την ομάδα των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Στην εξίσωση  τέλος μπαίνει και το Ισραήλ, το οποίο επιχειρεί να επαναπροσεγγίσει ο Ερντογάν, βλέποντας το ως "σκαλοπάτι" προκειμένου βαθμιαία να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ.

Στο θέμα αναφέρεται έγκριτο Διεθνές Ισραηλινό ΜΜΕ σε άρθρο του με τίτλο "Το Ισραήλ πρέπει να υιοθετήσει μια πολιτική διαχείρισης κινδύνου στους δεσμούς του με την Τουρκία", επισημαίνοντας τα παρακάτω κύρια σημεία κατά την  εκτίμηση μας:

"Το Ισραήλ θα πρέπει να επεκτείνει τη συνεργασία του σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, δίνοντας παράλληλα ιδιαίτερη έμφαση στους εμπορικούς και τουριστικούς δεσμούς μεταξύ των χωρών, ως αποτέλεσμα των αλλαγών στην τουρκική εξωτερική πολιτική τον τελευταίο χρόνο ,κυρίως της εκ νέου υιοθέτησης της πολιτικής «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες».

Πράγματι, η Τουρκία είχε μια δραματική βελτίωση στις σχέσεις της με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, επίσης. Είναι πιθανό ότι αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί μετά τη νίκη του Ερντογάν.

"Αγκάθι" το Παλαιστινιακό  για την βελτίωση των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας

Ωστόσο, οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας εξακολουθούν να είναι εύθραυστες.

Το παλαιστινιακό ζήτημα, ειδικά όσον αφορά τη συμπεριφορά του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και στους ιερούς τόπους στην Ιερουσαλήμ, θα συνεχίσει να είναι το επίκεντρο των εντάσεων και των διαφωνιών μεταξύ των δύο χωρών.

Αυτό θα μπορούσε, ειδικά σε περιόδους κρίσης και βίας, να αναζωπυρώσει όλες τις διαμάχες μεταξύ των χωρών και τη θεμελιώδη εχθρότητα που υπάρχει στο τουρκικό κοινό απέναντι στο Ισραήλ.

Ενόψει αυτού, η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να υιοθετήσει μια πολιτική διαχείρισης κινδύνων, η οποία θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία να αποκομίσει τα μέγιστα οφέλη από τις αλλαγές στην τουρκική πολιτική αφενός, αλλά θα μειώσει τους πιθανούς κινδύνους αφετέρου.

Συγκεκριμένα, το Ισραήλ θα πρέπει να εργαστεί για να εμβαθύνει τους δεσμούς του σε ηγετικό επίπεδο μέσω αμοιβαίων επισκέψεων από ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους, πρώτα και κύρια μια πιθανή επίσκεψη του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Επιπλέον, το Ισραήλ μπορεί να εκμεταλλευτεί τον παραδοσιακό ανταγωνισμό μεταξύ Τουρκίας και Ιράν για να προωθήσει τη συνεργασία ενάντια στην εντεινόμενη απειλή από το Ιράν, ενώ προσπαθεί να εδραιώσει την τριμερή συνεργασία στο θέμα με το Αζερμπαϊτζάν, που είναι ένας από τους στενότερους συμμάχους της Τουρκίας.

Η νέα εποχή στις σχέσεις μπορεί να είναι μια ευκαιρία για το Ισραήλ να εξετάσει το θέμα της δραστηριότητας της Χαμάς στο έδαφός του με την Τουρκία.

Διαφύλαξη των Στρατηγικών σχέσεων του Ισραήλ με Ελλάδα και Κύπρο

Το Ισραήλ θα πρέπει να λάβει υπόψη του ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται ακόμη σε διαδικασία ανοικοδόμησης  και ότι ο Ερντογάν μπορεί να αλλάξει ξανά την προσέγγισή του και να υιοθετήσει μια εχθρική πολιτική, όπως έχει αποδειχθεί προηγουμένως στις σκληρές δηλώσεις του κατά του Ισραήλ όλα αυτά τα χρόνια.

Το Ισραήλ θα πρέπει επίσης να προσέχει ώστε η εμβάθυνση των δεσμών με την Τουρκία να μην έχει αποβεί εις βάρος των στρατηγικών σχέσεων που έχει με την Κύπρο και την Ελλάδα.

Όχι στην αμυντική συνεργασία και εξαγωγή φυσικού αερίου του Ισραήλ με την Τουρκία

Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις σκέψεις, το Ισραήλ θα πρέπει να είναι προσεκτικό κατά την προώθηση της συνεργασίας σε ευαίσθητους τομείς, ιδίως σε σχέση με τις συμφωνίες όπλων.

Επιπλέον και παρά τους οικονομικούς πειρασμούς και την ελκυστικότητα της τουρκικής επιλογής, το Ισραήλ θα πρέπει να απέχει από την προώθηση εκτεταμένης συνεργασίας με την Τουρκία στον τομέα των εξαγωγών φυσικού αερίου, τουλάχιστον προς το παρόν, διότι το τίμημα του λάθους μπορεί να είναι πολύ ακριβό και να οδηγήσει σε σημαντικές στρατηγικές και οικονομικές ζημίες."

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ