Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Αναβαθμίζεται η κυβερνοάμυνα των ΕΔ της χώρας μας! Τα οφέλη από την συμμετοχή μας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας (EDA)

Είναι γεγονός ότι η άμυνα είναι και θα παραμείνει εθνική ευθύνη των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο, ενώ δεν δημιουργεί έναν « ενιαίο στρατό», η ΕΕ μπορεί να βοηθήσει τα μέλη της να αγοράσουν, να αναπτύξουν και να λειτουργήσουν νέα οπλικά συστήματα από κοινού.

Αυτό βοηθά στην εξοικονόμηση χρημάτων, επιτρέπει στους στρατιωτικούς να συνεργάζονται στενά και ενισχύει το ΝΑΤΟ.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (EDA) δημιουργήθηκε το 2004 για την προώθηση της αμυντικής συνεργασίας στην ΕΕ.

Ο εξοπλισμός του κάθε  στρατού είναι ακριβός και στην Ευρώπη, υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση στρατιωτικού εξοπλισμού.

Για παράδειγμα, οι χώρες της ΕΕ διαθέτουν 12 τύπους αρμάτων μάχης, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν μόνο ένα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο  η  EDA διαχειρίζεται  κοινά έργα για να βοηθήσει τα κράτη μέλη της, στα οποία ανήκει και η Ελλάδα, να αναπτύξουν ή να αποκτήσουν τα στρατιωτικά τους μέσα.

Η EDA βοηθάει την στρατιωτική συνεργασία των μελών της

Με έδρα τις Βρυξέλλες, οι πόρτες του EDA είναι ανοιχτές για συνεργασία με δύο ή περισσότερες χώρες της ΕΕ.

Υπάρχουν  περισσότεροι από 180 ειδικοί που διαχειρίζονται περισσότερα από 140 έργα ανάπτυξης ικανοτήτων και έρευνας, και ο αριθμός αυξάνεται.

Το έργο της βοηθά τις κυβερνήσεις της ΕΕ να αποφεύγουν να έχουν διαφορετικά οπλικά συστήματα που δεν ταιριάζουν και τα οποία εμποδίζουν την κοινή χρήση όλων, από πληροφορίες έως ανταλλακτικά.

Βοηθάει η EDA  να συμφωνηθεί για το τι χρειάζονται πραγματικά οι ένοπλες δυνάμεις, θέτοντας μαζί προτεραιότητες ανάπτυξης ικανοτήτων. Βοηθάει στον εντοπισμό των ελλείψεων και στον τρόπο κάλυψης των κενών.

Στη συνέχεια, μέσω ενός μηχανισμού που ονομάζεται Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία ή PESCO, βοηθάει τις χώρες να αναπτύξουν νέα οπικά συστήματα και μέσα από κοινού.

Προβλέπει τις ανάγκες άμυνας του αύριο

Η άμυνα πρέπει να συνεχίσει να καινοτομεί καθώς η τεχνολογική πρόοδος αναδιαμορφώνει τον πόλεμο. Ο EDA προσφέρει τρόπους για να συγκεντρώσει την τεχνογνωσία, βασιζόμενος σε νεοφυείς επιχειρήσεις, πανεπιστήμια, βιομηχανία και εθνικούς εμπειρογνώμονες. Το EDA χρησιμεύει ως το κέντρο για την ευρωπαϊκή αμυντική καινοτομία, γνωστό ως HEDI.

Οι πολυεθνικές στρατιωτικές επιχειρήσεις εξαρτώνται από την ετοιμότητα των στρατευμάτων. Η EDA προσφέρει  κοινή εκπαίδευση και ασκήσεις στους στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων με drone και της άμυνας στον κυβερνοχώρο.

Το δίκτυο ομάδων κυβερνοάμυνας υπό την ηγεσία του EDA ξεκινά με 18 χώρες της ΕΕ

Εκπρόσωποι από 18 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποίησαν την πρώτη συνάντηση του νέου Επιχειρησιακού Δικτύου Στρατιωτικής Ομάδας Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης Υπολογιστών (MICNET) στις 9 Φεβρουαρίου, μετά από συμφωνία μεταξύ των Υπουργών Άμυνας .

Η δημιουργία αυτού του δικτύου εθνικών ομάδων απόκρισης, μεμονωμένα γνωστών ως milCERTs, είναι ένα ουσιαστικό βήμα προς την ενίσχυση του επιπέδου συνεργασίας στον τομέα του κυβερνοχώρου σε επίπεδο ΕΕ, σε μια εποχή που τα δίκτυα υπολογιστών αμφισβητούνται όλο και περισσότερο και ο αριθμός των κυβερνοεπιθέσεων κατά η ΕΕ συνεχίζει να αναπτύσσεται.

Οι κυβερνοεπιθέσεις έχουν αυξηθεί εκθετικά τα τελευταία χρόνια, με σοβαρές πολιτικές, οικονομικές και οικονομικές συνέπειες σε όλη την Ευρώπη και πέρα από αυτήν.

Το νέο πρόγραμμα, MICNET, θα διαχειρίζεται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (EDA) και είναι το πρώτο αποτέλεσμα της νέας κοινής ανακοίνωσης για την πολιτική της ΕΕ για την άμυνα στον κυβερνοχώρο

Επίσης,  τον Φεβρουάριο 2023, ο EDA φιλοξένησε στις Βρυξέλλες την έναρξη δύο άλλων πρωτοβουλιών στον κυβερνοχώρο: το milCERT Interoperability Conference 2023 (MIC2023) και το έργο Cyber Defense Requirement Engineering που εφαρμόζεται στο επιχειρησιακό δίκτυο milCERT (CyDRE4MICNET).

Από το 2020, ο EDA αναπτύσσει ένα πλαίσιο γνωστό ως Cyber Defense Requirements Engineering (CyDRE) για να παρέχει κατευθυντήριες γραμμές για πληροφορίες για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και να καθιερώσει μια μέθοδο μηχανικής σε όλο το σύστημα για όλα τα έργα και τις δραστηριότητες κυβερνοάμυνας στον EDA.

Αυτά μπορούν επίσης να κοινοποιηθούν και να χρησιμοποιηθούν από τα κράτη μέλη.

Έχει ήδη χρησιμοποιηθεί στη θαλάσσια επιτήρηση.

Με το έργο CyDRE4MICNET, ο EDA προτείνει την εκπαίδευση εκπροσώπων των κρατών μελών σχετικά με τη μεθοδολογία μηχανικής του συστήματος και τη χρήση του CyDRE μαζί με τη διαχείριση του νέου προγράμματος MICNET.

Ο EDA υποστηρίζει τα 26 κράτη μέλη του στη βελτίωση των αμυντικών τους δυνατοτήτων μέσω της ευρωπαϊκής συνεργασίας.

Λειτουργώντας ως βοηθός και διευκολυντής για τα Υπουργεία Άμυνας που είναι πρόθυμα να συμμετάσχουν σε συνεργατικά έργα , ο Οργανισμός έχει γίνει ο κόμβος για την ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία με τεχνογνωσία και δίκτυα που του επιτρέπουν σε όλο το φάσμα των αμυντικών δυνατοτήτων.

Τα κράτη μέλη χρησιμοποιούν τον EDA ως μια διακυβερνητική πλατφόρμα εμπειρογνωμόνων όπου υποστηρίζονται, διευκολύνονται και υλοποιούνται τα συνεργατικά τους έργα.

Κλείνοντας επισημαίνουμε ως συμπέρασμα,  ότι η χώρα μας έχει πολλαπλά οφέλη από την συμμετοχή της στον (EDA), αφού η ομοιοτυπία οπλικών συστημάτων και μέσων  που θα επιτευχθεί μεταξύ των κρατών της ΕΕ,  μαζί  με την συνεργασία με άλλες χώρες στα πλαίσια της PESCO, θα διασφαλίσει χρήματα και αλληλουχία χρήσης τους διασφαλίζοντας την συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων των κρατών της ΕΕ οποτεδήποτε και οπουδήποτε ήθελε απαιτηθεί.  

Γνωρίζουμε πλέον ότι ο υβριδικός πόλεμος , μέρος του οποίου είναι ο κυβερνοπόλεμος έχει μπεί για τα καλά στις σύγχρονες πολεμικές αναμετρήσεις, όπου  η χώρα μας χάρη στην συμμετοχή της στην EDA στα πλαίσια της ΕΕ, αναβαθμίζει την κυβερνοάμυνα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, αλλά και την κυβερνοασφάλεια ζωτικών Εθνικών αρμών λειτουργίας της χώρας.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...