Την ενόχληση της Άγκυρας για την ξεκάθαρη ευρωπαϊκή στήριξη στην Ελλάδα έναντι των τουρκικών προκλήσεων, απηχούν οι δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Τανζού Μπιλγκιτς, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ.
Από τη μια επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σημασία των νέων δηλώσεων στήριξης από Κομισιόν και Τσεχία και από την άλλη κατηγόρησε την ΕΕ πως αδιαφορεί για τις… ελληνικές προκλήσεις και πως «κακομαθαίνει» την Αθήνα.
«Οι δηλώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών της Τσεχίας με την ιδιότητα του Προέδρου της θητείας της ΕΕ και ορισμένων άλλων θεσμικών οργάνων της ΕΕ σχετικά με τη χώρα μας, δεν έχουν κανένα νόημα και αξία για εμάς», είπε ο Μπιλγκιτς, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης. Πρόσθεσε ότι εάν η Τσεχική Προεδρία θέλει να προωθήσει το διάλογο «θα πρέπει ουσιαστικά να απαλλαγούν από την κατάχρηση του στενόμυαλου ελληνοκυπριακού βέτο, που υπονομεύει την αλληλεγγύη της ΕΕ και τα κοινά συμφέροντα».
Ο Τούρκος αξιωματούχος έκανε μάλιστα και μαθήματα … κοινοτικού κεκτημένου στην ΕΕ, λέγοντας ότι η αδιαμφισβήτητη στήριξη των Βρυξελλών στην Αθήνα, «είναι αντίθετη τόσο στο κεκτημένο της ΕΕ όσο και στο διεθνές δίκαιο». Μίλησε ξανά για «κακομαθημένη» Ελλάδα με μαξιμαλιστικά αιτήματα και επαναλαμβάνει τα ψεύδη περί παρενοχλήσεων, παραβιάσεων και προκλητικών ενεργειών από τη δική μας χώρα.
«Η αδιαμφισβήτητη υποστήριξη της ΕΕ προς την Ελλάδα στις διαφορές στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο για λόγους αλληλεγγύης είναι αντίθετη τόσο στο κεκτημένο της ΕΕ όσο και στο διεθνές δίκαιο. Αυτή η στάση, που κακομαθαίνει την Ελλάδα, ενθαρρύνει τη μη λύση, όχι τη λύση, και υποστηρίζει την επιδίωξη της Ελλάδας για μαξιμαλιστικά αιτήματα. Είναι αξιοπερίεργο όσοι έκαναν αυτές τις δηλώσεις αγνοούν τις παραβιάσεις, τις παρενοχλήσεις και τις απειλές, τις προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας κατά της χώρας μας και μένουν αδιάφοροι για τις πράξεις και τις πρακτικές που αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο», είπε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ.
Τέλος επανέλαβε ότι η Άγκυρα, «θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο».
Τουρκικό ΥΠΕΞ προς Ελλάδα : ¨Τερματίστε τις πιέσεις στην μειονότητα¨….
Την ίδια στιγμή το τουρκικό ΥΠΕξ επανέφερε και το θέμα της μειονότητας:
Προσδοκούμε από την Ελλάδα να επιδείξει σεβασμό στο δικαίωμα της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης για εκλογή θρησκευτικών ηγετών, κάτι που είναι εγγυημένο από διεθνείς συνθήκες με πρώτη τη συνθήκη της Λωζάνης, όπως και να τερματίσει τις πιέσεις που ασκούνται σε αυτό το πλαίσιο
Η Γαλλίδα υπουργός
Πάντως η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας έστειλε μήνυμα στην Τουρκία και για τη στάση της στο μεταναστευτικό. Η κυρία Κολονά σχολίασε και τη στάση της Τουρκίας στο μεταναστευτικό τονίζοντας ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο χωρών, όπως η Λευκορωσία και η Τουρκία που επιχειρούν να εργαλειοποιήσουν τις μεταναστευτικές ροές ως μέσο αποσταθεροποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Είμαστε αποφασισμένοι να επιδείξουμε απόλυτα σθεναρή στάση απέναντι σε όσους χρησιμοποιούν την ανθρώπινη δυστυχία ως πολιτικό όπλο» διαμηνυεί, τέλος, η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών προς την Τουρκία.
Εντούτοις η Γαλλίδα ΥΠΕΞ δεν μας τα είπε καλά από την Τουρκία χθες στην συνάντηση με τον Τσαβούσογλου. Όπως μεταδίδει το κυπριακό sigma.
«Επιθυμία μας είναι να αποφευχθεί κάθε είδους κλιμάκωση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας», δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών, Κατρίν Κολόνα, στην Άγκυρα, εκφράζοντας την επιθυμία να ξεκινήσει και πάλι ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο του δικαίου. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από την πλευρά του δήλωσε ότι η Τουρκία είναι υπέρ μιας μόνιμης λύσης στη βάση του δικαίου στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, ενώ ζήτησε άρση του εμπάργκο των Τ/Κ.
Μιλώντας κατά την κοινή συνέντευξη τύπου, η ΥΠΕΞ της Γαλλίας δήλωσε ότι συζήτησαν με τον ομόλογό της Μεβλούτ Τσαβούσογλου την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.
«Είναι θέματα που μας ανησυχούν», είπε. «Υπάρχουν εξελίξεις στην περιοχή, τις οποίες παρακολουθούμε ως Γαλλία. Θέλουμε οι ενδιαφερόμενες χώρες να τα βρουν. Εμείς ως χώρα μέλος της ΕΕ αναμφίβολα έχουμε σχέσεις με το άλλο μέλος της ΕΕ, την Ελλάδα, αλλά πάνω από όλα επιθυμούμε, εάν υπάρχει διαφορά απόψεων μεταξύ των δύο συμμάχων και των δύο γειτόνων, της Τουρκίας και της Ελλάδας, θέλουμε αναμφίβολα αυτά να επιλυθούν μέσω διαλόγου στο πλαίσιο του δικαίου. Το είπα και στον κ. Μεβλούτ, ότι επιθυμία μας είναι να αποφευχθεί κάθε είδους κλιμάκωση, λεκτική κλιμάκωση. Θέλουμε να ξεκινήσει και πάλι ο διάλογος», ανέφερε η Γαλλίδα ΥΠΕΞ.
Αυτή η γραμμή είναι ξεκάθαρο πως ταυτίζεται με την αμερικανική γραμμή που ζητάει να τα βρούμε...Και όλα αυτά ενώ χθες ενημερωθήκαμε για νέα συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν στο Παρίσι στις 12 Σεπτεμβρίου.
Στην αναφορά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου για το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο εκτόξευσε βολές για τη μεροληπτική στάση της Ευρώπης και τη Γαλλίας. «Είμαστε υπέρ μιας λύσης μόνιμης στη βάση του δικαίου. Οι τρίτες χώρες συμπεριλαμβανομένης και της ΕΕ πρέπει να στηρίξουν την έκκλησή μας για διπλωματία και διάλογο με μια ουδέτερη στάση. Περιμένουμε η Γαλλία και η ΕΕ να τηρήσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν το 2004. Ίσως να θυμάστε ότι αφότου η Ε/κ πλευρά απέρριψε το σχέδιο Ανάν, η ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Γαλλίας, είχε υποσχεθεί ότι θα ήρε το εμπάργκο εναντίον των Τ/Κ. Ακόμη αυτό δεν έγινε», είπε.
Παρά την παρουσία της Γαλλίδας ΥΠΕΞ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν χάρισε κάστανα στον Εμανουέλ Μακρόν, όπως γράφει το sigma. Ο Τούρκος υπουργός χαρακτήρισε «ατυχείς» τη δήλωση Μακρόν για ‘αντι-γαλλική εκστρατεία’ από την Τουρκία στην Αφρική. Η Κατρίν Κολόνα απάντησε ότι οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου δεν αφορούσαν την Τουρκία.