Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Η Ελλάδα θα τρέχει πίσω από τις εξελίξεις! Κάνουν πράξη το τουρκολιβυκό μνημόνιο και αρπάζουν τους φυσικούς πόρους

Ο υπουργός Πετρελαίου της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Μοχάμεντ Αούν, δήλωσε ότι η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης σχετικά με την περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας έφερε κέρδη στη χώρα του, αναφέρει τουρκικό ΜΜΕ.

Επισημαίνοντας ότι επιχειρούν να διεξαγάγουν δραστηριότητες εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στις περιοχές που ορίζονται από τη συμφωνία, ο Αούν είπε: «Μιλήσαμε με τον πρώην Πρόεδρο της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης Μουσταφά Σαναλάχ για να ξεκινήσουμε δραστηριότητες εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στις περιοχές που μας παρέχονται από τη συμφωνία, αλλά δεν τον ενδιέφερε».

Ο Λίβυος είπε πως, «το Μνημόνιο Συνεννόησης για τον Περιορισμό της Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας, που υπογράφηκε με την Τουρκία, μας έδωσε ευρείες περιοχές από τις οποίες μπορούμε να επωφεληθούμε στη θάλασσα».

Επισημαίνοντας ότι επιχειρούν να πραγματοποιήσουν δραστηριότητες εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στις περιοχές που ορίζονται από τη συμφωνία, ο Αούν χρησιμοποίησε τις ακόλουθες δηλώσεις:

«Μιλήσαμε με τον πρώην πρόεδρο της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης Μουσταφά Σαναλάχ για να ξεκινήσουμε την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στις περιοχές που μας προβλέπει η συμφωνία, αλλά δεν ενδιαφερόταν».

Όσον αφορά την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας του, ο Αούν είπε, «Η Λιβύη χρειάζεται περίπου 10 χρόνια για να αυξήσει την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου στα 3 εκατομμύρια βαρέλια. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Πετρελαίου, έχουν ήδη ανακαλυφθεί 29 περιοχές πετρελαίου και 12 φυσικού αερίου».

Σημειώνοντας ότι υπάρχουν διάφορα προβλήματα στην παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη, ο Αούν πρόσθεσε ότι το κύριο πρόβλημα είναι ότι «οι ξένες εταιρείες προσεγγίζουν τη δουλειά στη Λιβύη με ανησυχία».

«Ο ρόλος της Τουρκίας στη Λιβύη είναι βαθιά καταστροφικός στρατιωτικά, οικονομικά και πολιτικά», έλεγε πρόσφατα στην αποκλειστική της συνέντευξη στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ η Άγια Μπουρβέιλα, ιδρύτρια της ΜΚΟ Code on the Road και ειδική αναλύτρια του BBC για την τρομοκρατία και τη ριζοσπαστικοποίηση.

«Η Τουρκία και η Ρωσία είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, με στόχο να χωρίσουν τη Λιβύη σε αντίστοιχες σφαίρες επιρροής όπως έκαναν στη Συρία» είπε, σχολιάζοντας την παρουσία μισθοφόρων που υποστηρίζονται από αμφότερους στη βορειοαφρικανική χώρα.

Η κα. Μπουρβέιλα αναφέρθηκε στη δραστηριοποίηση διεθνών πετρελαϊκών εταιρειών στη Λιβύη, τονίζοντας πως η χώρα μπορεί να διαδραματίσει κάποιον ρόλο στην τρέχουσα ενεργειακή κρίση, όχι όμως να αντικαταστήσει τη Ρωσία, ενώ εκτιμά πως το τουρκικό γεωτρύπανο "Αμπντούλ Χαμίντ Χαν" μπορεί να επιχειρήσει κάποια ενέργεια στην παράνομη "τουρκολιβυκή" ΑΟΖ που προκύπτει από το παράνομο, όπως το χαρακτηρίζει, μνημόνιο Σάρρατζ-Ερντογάν.

Διαφαίνεται λοιπόν πως η φιλότουρκη πλευρά της λιβυκής πολιτικής και η Άγκυρα, επιχειρούν να κάνουν πράξη το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και να αρπάξουν τους πόρους, παραβιάζοντας και την ελληνική κυριαρχία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ