Εθνικά θέματα

5 κλειδιά! Ποια είναι τα οφέλη για την Ελλάδα από τον «Νόμο για την Άμυνα και τη Διακοινοβουλευτική Συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας» που υπέγραψε ο Μπάιντεν

Το έτος 2021 που λήγει σε λίγες ημέρες, αποτέλεσε ίσως το καλύτερο έτος για τις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις εδώ και δεκαετίες, αφού σε αυτό επικαιροποιήθηκε και αναβαθμίστηκε πάρα πολύ η στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας. 

Ωστόσο το καλύτερο ήρθε στο τέλος, με το νομοσχέδιο με τίτλο «Νόμος για την Άμυνα και τη Διακοινοβουλευτική Συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας», που υποβλήθηκε από τον Πρόεδρο της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας Μενέντεζ και τον γερουσιαστή της Φλόριντα, Ρεπουμπλικανό Μάρκο Ρούμπιο, που προστέθηκε  στον προς ψήφιση προϋπολογισμό του αμερικανικού Πενταγώνου NDAA για το έτος 2022.

Αυτό δηλαδή που υπεγράφη χθες όπως πρώτο το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ αποκάλυψε και από τον Πρόεδρο Μπάιντεν.  

Ο εν λόγω προϋπολογισμός θα πρέπει να ψηφιστεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2021, ενώ δεν αναμένονται εκπλήξεις για τη χώρα μας.

https://www.youtube.com/watch?v=peFm72-rgdg

Η "ανατομία" του Νομοσχεδίου «Νόμος για την Άμυνα και τη Διακοινοβουλευτική Συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας»

Μελετώντας το εν λόγω νομοσχέδιο, καταλήγουμε στα εξής συμπεράσματα:

1.Οι ΗΠΑ δηλώνουν πρόθυμες  να παραμείνουν προσηλωμένες στην υποστήριξη της ασφάλειάς της και ευημερία της Ελλάδας, να υποστηρίξουν τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού στρατού, να βοηθήσουν να μεταφέρει τον στρατιωτικό εξοπλισμό της η χώρα μας μακριά από πλατφόρμες και οπλικά συστήματα ρωσικής παραγωγής μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Κίνητρων Ανακεφαλαιοποίησης, να συνεχίσουν να επενδύουν σε προγράμματα Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Συνέπεια των παραπάνω θα είναι η παροχή χρημάτων  και δανείων στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ εντός του επόμενου έτους μέσω διανομής μέρους των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Κίνητρων Ανακεφαλαιοποίησης, για  να καλύψει τις αμυντικές της ανάγκες και να απομακρυνθεί από τον στρατιωτικό εξοπλισμό ρωσικής παραγωγής.

Το τελευταίο ουσιαστικά σημαίνει ότι η Ελλάδα θα αποσύρει οποιοδήποτε ρωσικό οπλικό σύστημα διαθέτει στο οπλοστάσιο της, αντικαθιστώντας τα με αμερικανικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάτι τέτοιο αναμένεται να αναπροσαρμόσει τους ΠΟΥ και επιχειρησιακή σχεδίαση Σχηματισμών και Μονάδων του Ελληνικού Στρατού και των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας.

Έτσι οι ρωσικοί  αντιαεροπορικοί πύραυλοι S-300 θα αντικατασταθούν πιθανότατα με Patriot, τα  επίσης ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα OSA και τα TORM1 που παρέχουν αντιαεροπορική κάλυψη σε μηχανοκίνητους σχηματισμούς του Στρατού Ξηράς σε νησιά και Θράκη , με  το Nasams που βάλει με AIM-120 ή με το Avenger που χρησιμοποιείται από τους Πεζοναύτες των ΗΠΑ, τα ρωσικά τεθωρακισμένα BMP-1 από τα αμερικανικά ΤΟΜΑ M2 Bradley, οι  ρωσικοί RM-70 Πολλαπλοί εκτοξευτές με τους  MLRS  και τα ρωσικά αντιαρματικά Kornet από τα αμερικανινά Javelin , ενώ εδώ μπαίνουν και οι Ισραηλινοί Spike NLOS.

Τέλος για το θέμα αντικατάστασης  των  ρωσικών αποβατικών σκαφών   Zumbr διαφαίνεται ότι θα αντικατασταθούν με  ένα συνδυασμό ταχύπλοων σκαφών ανορθοδόξου πολέμου και ελικοιπτέρων  Βlack Ηawk, αν και αυτά δεν αντικαθιστούν τον όγκο δυνάμεων που μεταφέρουν αυτά με μεγάλη ταχύτητα σε νησιά μας.

https://www.youtube.com/watch?v=zTUqTS5D5ig

2.Αναφορικά με τη μορφή 3+1 συνεργασίας μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών, τονίζεται η αναγκαιότητα επέκτασης της και σε άλλους τομείς εκτός από το ενεργειακό και ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν κοινές ασκήσεις συνεργασίας για τη θαλάσσια ασφάλεια με τις 3 παραπάνω χώρες.

Διαφαίνεται ότι οι ΗΠΑ βλέπουν τη ΝΑ Μεσόγειο ώς περιοχή ευρύτατων συμφερόντων τους τα οποία εξυπηρετούνται από τις τρείς χώρες. Πολύ ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι οι ΗΠΑ θέλουν και επιδιώκουν η σχέση Ελλάδας και Κύπρου με το Ισραήλ  να εμβαθυνθεί  ακόμη περισσότερο σε συμμαχικό επίπεδο, υπό την ηγεσία τους, προσδίδοντας έτσι το στρατηγικό βάθος που δεν έχει το Ισραήλ στην ξηρά, στη θάλασσα.

3.Επισημαίνεται η σπουδαιότητα για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας που διαδραματίζουν οι βάσεις των ΗΠΑ σε Σούδα και  Αλεξανδρούπολη, καθώς επίσης και το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον θα  υποστηρίξει κοινές ασκήσεις συνεργασίας για τη θαλάσσια ασφάλεια με την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ.

Το Αιγαίο διασφαλίζεται από τις ΗΠΑ, αφού η θαλάσσια διαδρομή Σούδας-Αλεξανδρούπολης η οποία το διασχίζει, είναι ζωτικότατης σημασίας για τα συμφέροντα τους σε Ανατολική Ευρώπη, Βαλκάνια, ΝΑ Μεσόγειο και Μ. Ανατολή.

Η Τουρκική επιθετικότητα  στη Θράκη και στο Αιγαίο προσκρούει όχι μόνο στην ολοένα και αυξανόμενη ελληνική αποτρεπτική ισχύ, αλλά και στην μεγάλη  Αμερικανική παρουσία στη χώρα μας απότοκο της πολύ μεγάλης στρατηγικής μας αναβάθμισης από την Ουάσιγκτον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

4.Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υποστηρίξουν την πώληση μαχητικών F-35 Joint Strike Fighters στην Ελλάδα.

Η απόκτηση έστω και μιας μοίρας μαχητικών αεροσκαφών F-35 από τη χώρα μας θα αναβαθμίσει κατακόρυφα τις δυνατότητες της πολεμικής μας αεροπορίας, η οποία για τα επόμενα 7 χρόνια τουλάχιστον θα κυριαρχεί στο Αιγαίο.

5.Η Ουάσιγκτον  τέλος θα υποστήριξει ιδιωτικές επενδύσεις σε στρατηγικά έργα υποδομής στην Ελλάδα, ώστε να συμπεριληφθούν ναυπηγεία και λιμάνια, ενώ θα ιδρυθεί το Ενεργειακό Κέντρο Ηνωμένων Πολιτειών-Ανατολικής Μεσογείου.

Εδώ διαφαίνεται η τάση των ΗΠΑ να βοηθήσει την  οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας με την παρέισφρησή της σε στρατηγικού χαρακτήρα  επενδύσεις σε αυτήν.

Ως γενικό συμπέρασμα με τους πάρα πολλούς επιμέρους τομείς και εκφάνσεις που αναλύσαμε, θα λέγαμε ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας θα πορευθούν μελλοντικά σε ακόμη στενότερο και καλύτερο επίπεδο.

Δεν έχουν μόνο άριστο παρόν αλλά θα έχουν και ακόμη καλύτερο μέλλον.
 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ