Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ αποκάλυψε χθες την ιστορική απόφαση από την Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία καλεί την Αυστραλιανή κυβέρνηση να αναγνωρίσει την γενοκτονία Αρμενίων, Ασσυρίων & Ελλήνων.
Σήμερα επανερχόμαστε με νεώτερες πληροφορίες...
Αναλυτικότερα, χθες Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021, η Βουλή των Αντιπροσώπων του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου συζήτησε ομόφωνα υπέρ μιας πρότασης που καλούσε την αυστραλιανή κυβέρνηση να αναγνωρίσει τις Γενοκτονίες των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων, ανέφερε η Αρμενική Εθνική Επιτροπή της Αυστραλίας (ANC-AU).
Η πρόταση σέβεται την επερχόμενη Διεθνή Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας των Θυμάτων του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και της Πρόληψης αυτού του Εγκλήματος και προέτρεψε την κυβέρνηση της Αυστραλίας να τηρήσει τις υποχρεώσεις της ως υπογράφουσα στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τη Γενοκτονία αναγνωρίζοντας «τη γενοκτονία που διαπράχθηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία μεταξύ 1915 και 1923 Αρμενίων, Ασσυρίων, Ελλήνων και άλλων χριστιανικών μειονοτήτων».
Ο βουλευτής του Βόρειου Σίδνεϊ, Trent Zimmerman κατέθεσε την πρόταση στην Ομοσπονδιακή Αίθουσα του Αυστραλιανού Κοινοβουλίου συνεπικουρούμενος από τον συνσυγκλητή του της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Αυστραλίας-Αρμενίας και πρώην Υπουργό Άμυνας της Αυστραλίας, βουλευτή Joel Fitzgibbon (Μέλος του Hunter).
Μαζί τους ως ομιλητές επί της πρότασης ήταν ο John Alexander MP (Μέλος του Bennelong), ο Josh Burns MP (Μέλος Macnamara), ο Julian Leeser MP (Μέλος για το Berowra) και ο Steve Georganas MP (Μέλος της Adelaide).
«Η Βουλή των Αντιπροσώπων μίλησε. Η αυστραλιανή κυβέρνηση μόλις έλαβε μια δικομματική και ομόφωνη έκκληση να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων, από το μεγαλύτερο και πιο αντιπροσωπευτικό νομοθετικό σώμα του κοινοβουλίου της», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής της Αυστραλίας (ANC-AU), Haig Kayserian εξ ονόματος της Κοινής Πρωτοβουλίας για τη Δικαιοσύνη.
Η Κοινή Πρωτοβουλία Δικαιοσύνης σχηματίστηκε από τις αντιπροσωπευτικές οργανώσεις για τις δημόσιες υποθέσεις των αρμενιοαυστραλιανών, ασσυριοαυστραλιανών και ελληνοαυστραλιανών κοινοτήτων για να υποστηρίξει την εθνική αναγνώριση των γενοκτονιών που υπέστησαν οι πρόγονοί τους.
«Αυτό το ιστορικό αποτέλεσμα είναι η πρώτη νομοθετική επιτυχία της Πρωτοβουλίας Κοινής Δικαιοσύνης και σημαίνει ότι οι εκλεγμένοι βουλευτές μας απορρίπτουν την κυριαρχία μιας ξένης δικτατορίας σε αυτή τη γραμμή στην εξωτερική πολιτική της Αυστραλίας και εντάσσονται στο κάλεσμα των κοινοτήτων μας προς τον Πρωθυπουργό Scott Morrison και την κυβέρνησή του να κάνουν το ίδιο και να αποκαλέσουν τις γενοκτονίες με το όνομά τους», πρόσθεσε ο Kayserian.
Ο Zimmerman ήταν κατηγορηματικός στην έκκλησή του για τη σημασία της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.
«Σε αντίθεση με τη Γερμανία, ο διάδοχος του οθωμανικού κράτους, η σύγχρονη Τουρκία αντιστέκεται σθεναρά στην αναγνώριση αυτής της γενοκτονίας για αυτό που ήταν, πόσο μάλλον να καταβάλει προσπάθειες για να επουλώσει τις πληγές που προκλήθηκαν από αυτά τα γεγονότα», εξήγησε ο Zimmerman.
«Είναι καιρός να αλλάξει και η Αυστραλία πρέπει να παίξει τον ρόλο της εντασσόμενη σε έναν αργό αλλά αυξανόμενο αριθμό εθνών που έχουν αναγνωρίσει τις γενοκτονίες των Αρμενίων και άλλες γενοκτονίες του οθωμανικού καθεστώτος. Αυτά τα γεγονότα ξεκίνησαν πριν από 106 χρόνια, αλλά παραμένουν επίκαιρα σήμερα».
Ο Fitzgibbon στην δική του ομιλία απηχούσε τις ίδιες εκκλήσεις.
«Πριν από λίγο περισσότερο από 106 χρόνια, περισσότεροι από τρία εκατομμύρια Αρμένιοι, Ασσύριοι και Έλληνες έχασαν τη ζωή τους για κανέναν άλλο λόγο παρά μόνο για την εθνικότητα και τις πεποιθήσεις τους. Αυτό είναι γενοκτονία: δεν υπάρχει άλλη λέξη για αυτό», είπε.
«Και είναι καιρός το αυστραλιανό κοινοβούλιο να ενωθεί με πολλούς άλλους που την έχουν αναγνωρίσει ως τέτοια. Αυτό είναι σημαντικό, όχι μόνο για να κλείσουν όσοι επλήγησαν από τα γεγονότα του 1915, αλλά για να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα στον κόσμο ότι η γενοκτονική συμπεριφορά δεν θα γίνει ανεκτή από την κοινότητα των εθνών μας».
Από την πλευρά του ο Alexander χρησιμοποίησε αυτή τη συζήτηση για να επαναλάβει τις συνεχείς εκκλήσεις του.
«Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες Αρμένιοι στην Αυστραλία. Έχουμε μια από τις μεγαλύτερες αρμενικές διασπορές στον κόσμο. Είχαμε έναν Αρμένιο υπουργό και το μεγαλύτερο κρατίδιό μας διοικούνταν από Αρμένιο πρωθυπουργό μέχρι πρόσφατα. Ωστόσο, δεν μπορούμε ακόμη να αναγνωρίσουμε επίσημα τη γενοκτονία σε εθνικό επίπεδο. Το τοπικό μου συμβούλιο το έχει κάνει και η πολιτεία μου το ίδιο, αλλά η κυβέρνηση στην οποία εργάζομαι εξακολουθεί να μην το έχει. Αυτό είναι ντροπή», είπε..
Ο Alexander πρόσθεσε: "Έχω πιέσει κατά τη διάρκεια της παραμονής μου σε αυτό το μέρος για να αναγνωριστεί η γενοκτονία των Αρμενίων από την κυβέρνησή μας. Η μη αναγνώριση της οδυνηρής πραγματικότητας του παρελθόντος αφήνει χώρο στους πιο φρικτούς δράστες της ανθρωπότητας να συνεχίσουν να επιδιώκουν τα ειδεχθή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας".
Ο Μπερνς μίλησε για την εμπειρία της γενοκτονίας της οικογένειάς του στα χέρια του ναζιστικού καθεστώτος και τη σημασία της αναγνώρισης των Γενοκτονιών του 1915 από την Αυστραλία.
Ο Μπερνς εξήγησε: «Ο όρος γενοκτονία επινοήθηκε από τον Ραφαέλ Λέμκιν, έναν Πολωνοεβραίο δικηγόρο. Όχι μόνο επινόησε τον όρο γενοκτονία το 1944 όταν κοιτούσε το Ολοκαύτωμα, αλλά αναφέρθηκε επίσης στη γενοκτονία που διαπράχθηκε κατά των Αρμενίων, των Ασσυρίων, των Ελλήνων και άλλων μειονοτήτων μεταξύ 1915 και 1923 στα χέρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μέχρι σήμερα, αυτή η γενοκτονία δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί από την αυστραλιανή κυβέρνηση».
Ο Leeser αναφέρθηκε στον σκοπό της Διεθνούς Ημέρας των Ηνωμένων Εθνών για τη Μνήμη και Αξιοπρέπεια των Θυμάτων του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και την Πρόληψη αυτού του Εγκλήματος και μίλησε περαιτέρω για τους κινδύνους που συνεπάγεται η άρνηση της γενοκτονίας.
«Υπάρχει φυσικά μια σύνδεση μεταξύ της Γενοκτονίας των Αρμενίων και του Ολοκαυτώματος. Είναι η φράση που μας θύμισε το μέλος του Βόρειου Σίδνεϊ, όταν ο Χίτλερ είπε περίφημα: "Ποιος, τελικά, μιλά σήμερα για την εξόντωση των Αρμενίων;" Αυτό δείχνει τι συμβαίνει όταν οι άνθρωποι ξεχνούν τι συνέβη και παρεξηγούν την ιδιαιτερότητα του τι συνέβη σε μια συγκεκριμένη γενοκτονία», είπε ο Leeser.
Υπέρ της πρότασης τάχθηκε και ο ελληνικής καταγωγής Γεωργανάς.
«Εγώ σηκώνομαι για να υποστηρίξω αυτό το ψήφισμα, το οποίο αναγνωρίζει τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας των Θυμάτων του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και της Πρόληψης αυτού του Εγκλήματος, αλλά επίσης για να υποστηρίξω αυτήν την πρόταση που αναγνωρίζει ενεργά τις γενοκτονίες που διαπράχθηκαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία μεταξύ 1915 και 1923 των Ελλήνων, των Αρμενίων, των Ασσυρίων και άλλων χριστιανικών μειονοτήτων - στη γνωστή ως Μικρά Ασία - και ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη σύγχρονη ιστορία».