Εθνικά θέματα

Η Ελλάδα θα παίρνει ρεύμα από φωτοβολταϊκά στην Σαχάρα! Η σημασία της χθεσινής συμφωνίας με την Αίγυπτο

Ο Βασίλης Κοψαχείλης, διεθνολόγος* μίλησε στο ραδιόφωνο Παραπολιτικά Fm διευκρίνισε πως η χθεσινή τριμερής δεν είναι συμφωνία αλλά ένα μνημόνιο συναντίληψης και προθέσεων για την ηλεκτρική διασύνδεση του ελλαδικού χώρου με την Αίγυπτο. "Εκεί παίζεται πλέον το παιχνίδι της ενέργειας και όχι στην μεταφορά φυσικού αερίου" τόνισε ο αναλυτής. 

Επίσης σημαντικό είναι πως το έργο αυτό στόχος είναι να συμπεριληφθεί στα συγχρηματοδοτούμενα με την ΕΕ. 

Σύμφωνα με τον ειδικό αναλυτή οι Αιγύπτιοι καίγονται για αυτό γιατί αυτήν την στιγμή βρίσκεται ένα πρότζεκτ στην έρημο, στο έδαφος της Αιγύπτου, όπου έχουν ισχυρά συμφέροντα και γερμανικές εταιρείες, για την κατασκευή ενός τεράστιου φωτοβολταϊκού πάρκου! 

Σημείωσε πως η Αίγυπτος είναι ο απόλυτα κερδισμένος παίχτης σε αυτό το ενεργειακό παιχνίδι της Ανατολικής Μεσογείου. Τα συμφέροντα εκεί είναι η ENI η ιταλική που ελέγχει ουσιαστικά το φυσικό αέριο, και οι γερμανικές εταιρείες-παίζει πολύ δυνατά η Siemens διευκρίνισε, είτε παίρνουν φυσικό αέριο είτε άλλες μορφές ενέργειας κυρίως ΑΠΕ, όπως αυτό το πρότζεκτ των φωτοβολταϊκών, όπου θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια. 

https://www.youtube.com/watch?v=iI4qtr-rWTA

Για την ελλαδική πραγματικότητα επισήμανε πως έχουμε εντάξει πολλές ΑΠΕ σε περιοχές Natura και έτσι είναι πολύ δύσκολο να αδειοδοτηθούν. "Εκτός από την εξάρτηση που έχουμε και θα έχουμε σε φυσικό αέριο από την Αίγυπτο, τώρα θα έχουμε και σε Ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας" τονίζει ο κ. Κοψαχείλης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η επόμενη κίνηση των Ρώσων μετά τον Nord Stream και αφού έχουν ολοκληρώσει τον Turkish stream είναι να βάλουν την Τουρκία μπροστά να πιέσει την Ευρώπη και τις ΗΠΑ ώστε να αποδεχτούν ως δεδομένο ότι θα παίρνει ενέργεια και από τον Turkish straem 2, σύμφωνα με τα λεγόμενα του ειδικού. 

Πλέον η συζήτηση δεν είναι από που θα περάσουν οι αγωγοί φυσικού αερίου, αλλά από που θα περάσουν τα καλώδια, τονίζει ο αναλυτής. 

"Η Ελλάδα έχει χάσει το στοίχημα των πηγών ενέργειας κα ιτο στοίχημα του παραγωγού ενέργειας. Μόνο ως έδαφος που περνούν τα δίκτυα μπορούμε να..παίξουμε μπάλα" τονίζει ο διεθνολόγος. 

Σύμφωνα με τον ίδιο μπορεί να κάναμε την επένδυση στη Ρεβυθου΄σα αλλά εδώ και πολλά χρόνια συζητάμε ακόμη πως θα αξιοποιήσουμε τους αποταμιευτήρες Πρίνο1 και Πρίνο2.

"Κάναμε το τεράστιο λάθος να συνδέσουμε ένα καθαρά γεωοικονομικό ζήτημα με τα άλυτα επί δεκαετίες γεωπολιτικά ζητήματα που έχουμε με την Τουρκία όπως ΑΟΖ κλπ" τόνισε ο κ. Κοψαχείλης. 

Χαρακτήρισε εικασίες όσα λέγονται για κοιτάσματα νοτίως της Κρήτης, και διευκρίνισε πως η μόνη περιοχή που υπάρχουν στοιχεία είναι μια περιοχή νότια του νομού Χανίων. "Αν δεν υπάρξει συγκεκριμένο στίγμα και δεν μπει σε αυτό το στίγμα γεωτρύπανο και σε 2-3 ακόμη κοντινά, 2-3 γεωτρήσεις να δεις στην πράξη τι υπάρχει, αυτά όλα είναι εικασίες" είπε χαρακτηριστικά. 

"Οι Κύπριοι το έκαναν αυτό και αποδείχτηκε πως στο "Αφροδίτη" που τα είχε η δει η Delek τους βγήκε, όχι σε αυτό που εκτιμούσαν, αλλά κάτι βγήκε. Το οποίο του έχουν ρίξει από πάνω μπετό και όταν θα λυθεί το Κυπριακό μόνο τότε θα ανοίξει το "Αφροδίτη". Στα άλλα στίγματα που είχαν ισχυρές ενδείξεις όταν μπήκαν τα γεωτρύπανα αποδείχτηκε πως δεν υπήρχε τίποτα ή υπήρχαν μή άξια λόγου κοιτάσματα" κατέληξε. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

*Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις στο American University in Cairo στην Αίγυπτο και στο University of East Anglia στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το 1994 εκπαιδεύτηκε στο ΝΑΤΟ-SHAPE στο Βέλγιο. Το 1995 ξεκίνησε να εργάζεται ως σύμβουλος διαχείρισης πολιτικών κινδύνων (τομείς ενέργειας και αναδιοργάνωσης στρατηγικών λιμένων) με τα αναπτυξιακά προγράμματα της ΕΕ, PHARE, TASIS και INTAS για την Ανατολική Ευρώπη και τα κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Από το 2003 δραστηριοποιείται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής ως πολιτικός σύμβουλος εταιρειών στον τομέα των εξορύξεων. Από το 2011 εργάζεται για λογαριασμό επενδυτικών και πολυεθνικών εταιρειών (ενέργεια, αυτοκινητοβιομηχανία, ηλεκτροκίνηση, ΑΙ).

Το 2013 εισήγαγε τον όρο της Γεω-επιχειρηματικότητας (Geo-entrepreneurship) στην επιστήμη των Διεθνών Σχέσεων, ως συνέχεια των όρων της γεωπολιτικής και της γεω-οικονομίας στην γεωστρατηγική ανάλυση. Είναι συγγραφέας ενός εισαγωγικού βιβλίου για την Γεω-επιχειρηματικότητα (The Geo-entrepreneurs Empire), άρθρα του έχουν φιλοξενηθεί σε εφημερίδες και περιοδικά, ομιλητής διεθνών θεμάτων σε σχολές, συνέδρια και στα media

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ