Η Ευρωπαϊκή Ένωση πειραματίζεται με την ψηφιακή επιτήρηση στα σύνορα μήκους 200 χιλιομέτρων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Αυτό το πακέτο, το «Digital Fortress Europe», περιλαμβάνει επίσης ένα ηχητικό κανόνι. Με αυτήν τη συσκευή, η οποία μπορεί να παράγει τόσα ντεσιμπέλ όσο ένας κινητήρας τζετ, ο στόχος είναι να αποθαρρυνθούν οι μετανάστες να κάνουν τη μετάβαση στην Ευρώπη.
Μετά την προσφυγική κρίση, η ΕΕ επένδυσε 3 δισεκατομμύρια ευρώ στην έρευνα για τον τρόπο ενίσχυσης των εξωτερικών συνόρων μέσω της τεχνολογίας. Τόσο τα πανεπιστήμια όσο και οι ιδιωτικές εταιρείες συμμετείχαν σε αυτήν την έρευνα. Το ηχητικό κανόνι είναι ένα από τα πολλά έργα που προκύπτουν από αυτό τι πρόγραμμα. Άλλες καινοτομίες περιλαμβάνουν ατσάλινο περίγραμμα τοίχου, υπέρυθρες κάμερες και ανίχνευση ύποπτων κινήσεων μέσω τεχνητής νοημοσύνης.
Η νέα τεχνολογία βρίσκεται σε φάση δοκιμής. Μέχρι το τέλος του 2021, τα βασικά στοιχεία της νέας ασφάλειας των συνόρων θα πρέπει να ξεκινήσουν επίσημα. Αυτές οι δοκιμαστικές εβδομάδες επομένως θα καθορίσουν εάν το όπλο είναι ένα από αυτά.
Ο Adelbert Jahnz, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ότι πρόκειται για ελληνικό έργο και όχι ευρωπαϊκό. Ωστόσο, πέρυσι, η Ένωση δεσμεύτηκε και πάλι να υποστηρίξει την Ελλάδα εν μέσω αναταραχής στα εξωτερικά της σύνορα.