Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Έρχεται αμυντικός άξονας: Με απόφαση Σίσι Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος ενώνουν δυνάμεις

Αραβικές δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι η Αίγυπτος προωθεί αποφασιστικά πλέον την αμυντική συνεργασία με Ελλάδα και Κύπρο στην Ανατολική Μεσόγειο παρά τις προσπάθειες προσέγγισης με την Τουρκίας, αφού πιστοποιήθηκε ότι η τουρκική ελίτ προωθεί σαφώς σχέδια "ελέγχου" της Α.Μεσογείου.

Η τελευταία υπογραφή της τριμερούς αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου, θα ενισχύσει ακόμα πιο πολύ τον στρατιωτικό συντονισμό μεταξύ των τριών κρατών και θα τους επιτρέψει να δράσουν μαζί ενόψει απειλών στην Ανατολική Μεσόγειο, ανέφεραν Αιγύπτιοι στρατιωτικοί και πολιτικοί αναλυτές στο Κάιρο.

Η συμφωνία αυτή όμως, ( κατά τους ίδιους), θα προκαλέσει εντάσεις στην περιοχή, ειδικά με την Τουρκία, η οποία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, δείχνοντας κατά διαστήματα την οργή της για την αναβάθμιση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος-Αιγύπτου και Κύπρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η αυξανόμενη στρατιωτική συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ των τριών χωρών σίγουρα προκαλεί την τουρκική πλευρά», δήλωσε ο Nasr Salem, στρατηγός ε.α. του αιγυπτιακού στρατού.

«Αυτή η αναβαθμισμένη αυξανόμενη αμυντική συνεργασία στοχεύει κυρίως στον έλεγχο των κινήσεων των Τούρκων και στον περιορισμό των τουρκικών παραβιάσεων στην περιοχή», τόνισε ο ίδιος.

Υπενθυμίζουμε ότι ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι από την Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Κύπρο, υπέγραψαν νέα αμυντική συμφωνία στην Αθήνα στις 6 Απριλίου.

Η συμφωνία συμπεριλαμβάνει στενή στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των τριών κρατών, συμπεριλαμβανομένης μιας σειράς κοινών στρατιωτικών ασκήσεων, μερικές από τις οποίες περιλαμβάνουν και άλλες χώρες όπως η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αίγυπτος, Ελλάδα και Κύπρος έχουν ήδη εντείνει τον στρατιωτικό συντονισμό τους στην Ανατολική Μεσόγειο έως τώρα με κοινές αεροναυτικές ασκήσεις με την ονομασία ΜΕΔΟΥΣΑ.

Αυτός ο στενός στρατιωτικός συντονισμός αφορά σαφέστατα τα τουρκικά προκλητικά σχέδια για τα δικαιώματα στα θαλάσσια οικόπεδα  στην περιοχή.

Υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία εκτός από τις διαφωνίες της με  Ελλάδα και  Κύπρο σχετικά με τα δικαιώματα υδρογονανθράκων στην Α.Μεσόγειο, βρίσκεται επίσης σε έντονη διαμάχη με την Αίγυπτο για ιδεολογικούς και κυρίως για πολιτικούς λόγους.

Οι δύο χώρες βρίσκονται σε δύο αντίθετες πλευρές του ιδεολογικού φάσματος στο Ισλάμ, με την Άγκυρα να φλερτάρει την αποκυρηγμένη Μουσουλμανική Αδελφότητα, ( πρόκειται για το ισλαμικό κίνημα της Αιγύπτου που ξεκίνησε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό).

Αίγυπτο και Τουρκία “κονταροχτυπιούνται” έντονα επίσης στην Λιβύη, όπου Κάιρο και Άγκυρα υποστηρίζουν αντίθετες πλευρές.

“Η αντιπαλότητα μεταξύ Καΐρου και Άγκυρας μεταμορφώνεται όμως ουσιαστικά σε πόλεμο για την αναδιοργάνωση της περιοχής, και δεν αφορά μια απλή ιδεολογική σύγκρουση ”, ανέφεραν Αιγύπτιοι αναλυτές.

«Οι δύο χώρες έχουν ήδη ξεπεράσει τις συνήθεις ιδεολογικές τους συγκρούσεις», δήλωσε ο ανεξάρτητος πολιτικός αναλυτής της Αιγύπτου Αμπντελμονέμ Χαλάουα στο Al-Monitor.

«Τώρα βρίσκονται στο στάδιο της αντιπαλότητας που έχει σχέση με την γεωπολιτική επιρροή, και αυτό είναι σαφές στην Ανατολική Μεσόγειο, την Λιβύη και την Αφρική», τόνισε ο ίδιος.

Η Αίγυπτος ενισχύει τη ναυτική και στρατιωτική της δύναμη εδώ και αρκετά χρόνια, με στόχο να προστατεύσει τα οικονομικά της συμφέροντα στη Μεσόγειο και την Ερυθρά Θάλασσα, προετοιμαζόμενη παράλληλα να αποκρούσει πιθανές παραβιάσεις, ειδικά από την Τουρκία, που ετοιμάζει ένα τεράστιο υποχθόνιο νεο-Οθωμανικό σχέδιο.

Η Αίγυπτος έχει πλέον έναν ισχυρό στρατό, που εξοπλίζεται συνεχώς με ένα ευρύ φάσμα ναυτικών μονάδων, όπως υποβρύχια, φρεγάτες, κορβέτες, ταχύπλοα, αλλά και ελικόπτερα από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, για τον σκοπό αυτόν.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Τουρκία προσπαθεί να υπονομεύσει την φιλία της Αιγύπτου, με Ελλάδα και Κύπρο, με μια “επίθεση” φιλίας στο Κάιρο, θέλοντας να διασπάσει των αμυντικό άξονα που έχουν σχηματίσει οι Τρεις χώρες.

Τούρκοι αξιωματούχοι ξεκίνησαν μια σειρά θετικών δηλώσεων για την Αίγυπτο, σε μια ξεκάθαρη υποχώρηση από την εθνικιστική ρητορική των τελευταίων ετών, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας Χούλουσι Ακάρ, ο οποίος δήλωσε τον Μάρτιο ότι η Αίγυπτος και η χώρα του μοιράζονται κοινή ιστορία και παραδόσεις.

Μια ημέρα αργότερα, η Αίγυπτος ανακοίνωσε ότι ανέβαλε τις συνομιλίες με την Τουρκία, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για τα τέλη Απριλίου, λόγω μη αποχώρησης των Σύριων μισθοφόρων από την Λιβύη.

Στην συνέχεια η Αίγυπτος προχώρησε στην δημιουργία ακόμα στενότερων στρατιωτικών δεσμών με Ελλάδα και Κύπρο, ανέφεραν οι Αιγύπτιοι αναλυτές, καταδεικνύοντας έτσι την έλλειψη εμπιστοσύνης του Καίρου στο όψιμο  τουρκικό ενδιαφέρον.

«Η Αίγυπτος δεν είναι πεπεισμένη για το τουρκικό ενδιαφέρον, απλώς και μόνο επειδή η Τουρκία απέτυχε να μεταφράσει τη ρητορική της για καλύτερες σχέσεις σε δράσεις», δήλωσε ο Halawa.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Κάιρο προχωρά σε ακόμα στενότερη στρατιωτική συνεργασία τόσο με την Αθήνα όσο και με τη Λευκωσία. Η Αίγυπτος έστειλε μαχητικά αεροσκάφη στην Ελλάδα για κοινές ασκήσεις με την ελληνική αεροπορία αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια.

Πολεμικά πλοία των δύο χωρών πραγματοποιούν επίσης επαναλαμβανόμενες στρατιωτικές ασκήσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών που έγινα τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η συμφωνία θα ενισχύσει τον στρατιωτικό συντονισμό μεταξύ των τριών χωρών, μεταξύ άλλων μέσω της ανταλλαγής επισκέψεων και της στρατιωτικής εκπαίδευσης, με στόχο την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Ahmad al-Awadi, μέλος της αιγυπτιακής κοινοβουλευτικής επιτροπής άμυνας και εθνικής ασφάλειας.

«Οι σχέσεις μεταξύ της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Κύπρου, έχουν στρατηγικές διαστάσεις, οι οποίες τις καθιστούν κατάλληλες για κοινή δράση ενόψει περιφερειακών απειλών για την ασφάλεια ( Τουρκία)», κατέληξε ο ίδιος.

Το αιγυπτιακό καθεστώς κατανόησε βαθιά, ειδικά στο σύντομο διάστημα των συνομιλιών με την τουρκική πλευρά, ότι οι Τούρκοι έχουν μεταβληθεί σε “στυγνούς νεο-Οθωμανούς αποικιοκράτες” που “διψούν” για πόλεμο, κατακτήσεις και υποτελείς και αυτό είναι η πάσα αλήθεια.     

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ