Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λέσβος για τέσσερις μήνες. Τεράστιες οι καταστροφές στο ΚΥΤ. Δέσμη μέτρων από την κυβέρνηση για μετανάστες Μόριας και Λέσβιους.
«Δεν έχει καταγραφεί καμία απώλεια ζωής» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος, σχετικά με την καταστροφική φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στη Μόρια, διαψεύδοντας τις πληροφορίες που κυκλοφορούσαν από το πρωί περί ύπαρξης νεκρών.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την πυρκαγιά στη Μόρια, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε πως κινητοποιήθηκε άμεσα ο κρατικός μηχανισμός, ενώ πρόσθεσε πως τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο και είναι όλα καλά στην υγεία τους. Ο ίδιος σημείωσε ότι τα 408 ασυνόδευτα άτομα είναι ήδη ασφαλή σε ξενοδοχεία και άλλες ασφαλείς περιοχές.
Ο υπουργός τόνισε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις ευάλωτες ομάδες, ενώ όπως είπε οι 3.000 άστεγοι μετανάστες στη Μόρια θα μεταφερθούν προσωρινά σε σκηνές.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λέσβος
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τέσσερις μήνες κηρύχθηκε η Λέσβος πριν από λίγη ώρα με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπως ανακοινώθηκε από τη ΓΓΠΠ, κηρυχθηκε για λόγους δημόσιας υγείας και αρχίζει από σήμερα.
Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι υπουργοί Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκης και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παν. Αρκουμανέας μεταβαίνουν στη Λέσβο, προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση στη Μόρια.
Δέσμη μέτρων για μετανάστες και Λέσβιους
Στη δέσμη μέτρων για τους πρόσφυγες και μετανάστες της Μόριας, αλλά και για τον τοπικό πληθυσμό της Λέσβου, στις οποίες κατέληξε το πρωί η ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι».
Πρώτα από όλα, «λαμβάνεται άμεση μέριμνα για την ειδική διαχείριση των ευπαθών κατηγοριών. Με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δια της αρμόδιας επιτρόπου, ανέλαβε να μετακινήσει 400 ασυνόδευτα ανήλικα, τα οποία αμέσως, σήμερα, αναχωρούν από τη Λέσβο προς την ενδοχώρα», ενώ «για τους υπόλοιπους θα γίνει μια πρόχειρη κατασκευή, ήδη αυτή τη στιγμή μετακινείται εξοπλισμός, σημαντικός αριθμός σκηνών από τα γειτονικά νησιά και οι οποίες θα βρίσκονται εντός της ημέρας στη Λέσβο».
Επιπροσθέτως, «υπάρχει ήδη μέριμνα για τη σίτιση και την υγιεινή των ανθρώπων», ανέφερε ο Γ. Γεραπετρίτης, εστιάζοντας ιδίως στο δεύτερο: «Φροντίζουμε για πολύ αυξημένη επιτήρηση στο κομμάτι της υγείας. Θα υπάρξει πολύ αυξημένη υγειονομική δοκιμασία στο κομμάτι των τεστ, τώρα προμηθευόμαστε τα αναγκαία γρήγορα τεστ (σ.σ. για covid-19), έτσι ώστε να υπάρχει στη Λέσβο ένας πολύ μεγάλος αριθμός για τον έλεγχο του μεταναστευτικού πληθυσμού και δειγματοληπτικά του πληθυσμού γενικά».
Ένα άλλο μέτρο που αποφασίσθηκε αφορά στην ενίσχυση του τοπικού πληθυσμού: «Θα χρειαστεί μετακίνηση πόρων», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, ενώ παράλληλα, «θα υπάρξει μεγάλη βοήθεια και από την Ευρώπη», παραπέμποντας στη δήλωση αλληλεγγύης από τον κ. Σχοινά και την κ. Γιόχανσον. Επιπροσθέτως, γνωστοποίησε ότι έχει ήδη εκφραστεί από ευρωπαϊκές χώρες πρόθεση ενίσχυσης σε υλικοτεχνική υποδομή.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο υπουργός διευκρίνισε πως δεν είναι 13.000 εκείνοι οι οποίοι έμειναν άστεγοι, και τούτο γιατί «στην πραγματικότητα έχει καταστραφεί η κεντρική δομή (σ.σ. της Μόριας), ενόσω υπάρχουν ακτινωτές περιφερειακές δομές που δεν έχουν πληγεί. Εκτίμηση δεν μπορούμε να κάνουμε, λογικά αν σκεφθεί κάποιος, θα πρέπει να μιλάμε για έναν πληθυσμό 3.000–4.000 (σ.σ. αστέγων). Είναι σημαντικός πληθυσμός, πρέπει αμέσως να αναπτυχθούν δράσεις», σημείωσε εξάλλου.
Στον δρόμο 13.000 μετανάστες - Αγωνία για την επόμενη μέρα
Από το πρωί οι περίπου 13.000 μετανάστες που ζούσαν στη Μόρια βρίσκονται στον δρόμο προς την Παναγιούδα - με αστυνομικές δυνάμεις να τους εμποδίζουν να πάνε προς Μυτιλήνη. Οι περισσότεροι πάντως είναι διάσπαρτοι σε όποιο κομμάτι του ελαιώνα δεν έχει καεί. Εν τω μεταξύ, άγνωστο είναι για την ώρα το πού βρίσκονται οι 35 θετικοί στον κορωνοϊό αλλά και οι στενές επαφές τους που θα έπρεπε να έχουν απομονωθεί με εκπροσώπους των αρχών να μιλούν για μια εν δυνάμει υγειονομική βόμβα. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι 35 θετικοί στον κορωνοϊό και οι συγγενείς τους θα έμπαιναν σε απομόνωση σε χώρους αποθήκης λίγο έξω από το ΚΥΤ στο δρόμο προς την Παναγιούδα.
Το μέγεθος της καταστροφής του καταυλισμού είναι τεράστιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σύνολο του καταυλισμού εκτός του ΚΥΤ έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά, ενώ έχει καταστραφεί και μεγάλο μέρος του εντός του ΚΥΤ καταυλισμού που συνεχίζει να καίγεται. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν κάηκαν οι υποδομές διοίκησης και ταυτοποίησης, κάηκε όμως ολοσχερώς η Υπηρεσία Ασύλου και ο εξοπλισμός της. Επίσης, ζημιές υπήρξαν στον χώρο της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας και στον κλιματισμό της υγειονομικής μονάδας που φτιάχτηκε με δωρεά της ολλανδικής Κυβέρνησης.
Εν τω μεταξύ, λόγω του ότι η κατάσταση στο νησί είναι τεταμένη και δύσκολη, η Αστυνομία έστειλε ενισχύσεις. Ειδικότερα, αναχώρησαν στις 7 το πρωί τρεις διμοιρίες ΜΑΤ από την Ελευσίνα με στρατιωτικό αεροσκάφος C - 130 και αναμένεται να φτάσουν στο νησί στις 09:00. Όπως έγινε γνωστό από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. υπάρχουν ήδη ισχυρές δυνάμεις στο νησί, ωστόσο όλοι οι αλλοδαποί που βρίσκονταν στο ΚΥΤ μετά τις πυρκαγιές είναι συγκεντρωμένοι εκτός της δομής, όπου φυλάσσονται και αναζητούνται λύσεις για τη στέγασή τους.
Δείτε σοκαριστικές εικόνες από τη φωτιά στη Μόρια: