Την τουρκική απόφαση σχολιάζει στον Λάμπρο Ζαχαρή για το Sputnik o επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας, βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Μετά την Αγία Σοφία, έρχεται η σειρά της Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη να λειτουργήσει ως τζαμί.
«Είναι φανερό ότι επιχειρείται ολοκληρωτική στροφή προς έναν άτεγκτο ισλαμισμό που στοχεύει να εξαφανίσει κάθε θρησκευτικό, ιστορικό και πολιτισμικό στοιχείο που δεν συνάδει με την ιδεοληψία του νεοθωμανισμού» τονίζει, μεταξύ άλλων, στο Sputnik ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, κληθείς να σχολιάσει τη σχετική απόφαση.
Μάξιμος Χαρακόπουλος
Ολόκληρη η δήλωση του κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου στο Sputnik, έχει ως εξής:
«Η απόφαση για τη μετατροπή και της ιστορικής Μονής της Χώρας στην Πόλη, με τα ασύγκριτης ωραιότητος ψηφιδωτά της, σε τζαμί δεν αφήνει πλέον καμία αμφιβολία για τους στόχους της σημερινής τουρκικής ηγεσίας. Είναι φανερό ότι επιχειρείται ολοκληρωτική στροφή προς έναν άτεγκτο ισλαμισμό που στοχεύει να εξαφανίσει κάθε θρησκευτικό, ιστορικό και πολιτισμικό στοιχείο που δεν συνάδει με την ιδεοληψία του νεοθωμανισμού. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού, καταπατάται κάθε ανθρωπιστική αξία και κάθε διεθνής σύμβαση. Η συμπεριφορά της γείτονος με την εμμονή της στο ‘‘δίκαιο της κατάκτησης’’ έχει χαρακτηριστικά μεσαίωνα και την αποξενώνει απολύτως με τις αρχές και τις αντιλήψεις του 21ου αιώνα.
Η συστηματική ‘‘γενοκτονία της μνήμης’’ που συντελείται στην επικράτεια του τουρκικού κράτους, προς ικανοποίηση των ψηφοφόρων της Ανατολίας, πρέπει να βρει επιτέλους μια αποφασιστική απάντηση από την παγκόσμια κοινότητα. Οι τυπικές δηλώσεις και οι χωρίς συνέχεια νουθεσίες το μόνο που κάνουν είναι να καθιστούν την Άγκυρα ακόμη περισσότερο ανεξέλεγκτη. Ιδιαίτερα οι χώρες της Ευρώπης, δυτικής και ανατολικής, οφείλουν να αφαιρέσουν τα μυωπικά γυαλιά του μικροσυμφέροντος και να δράσουν όπως αρμόζει σε κράτη που τιμούν την πολιτισμική τους κληρονομιά και το διεθνές δίκαιο. Το ίδιο ισχύει βεβαίως και για τους διεθνείς οργανισμούς, όπως η UNESCO, καθώς στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς ανήκει και η Μονή της Χώρας. Τώρα, επομένως, είναι η ώρα των κυρώσεων και της διεθνούς στηλίτευσης της τουρκικής ύβρεως».
Η Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, ένα από τα πλέον περίφημα καλλιτεχνικά μνημεία της βυζαντινής περιόδου, λειτούργησε ως ελληνικό ορθόδοξο μοναστήρι έως τον 15ο αιώνα, οπότε οι Οθωμανοί το μετέτρεψαν σε τέμενος, ενώ από το 1958 λειτουργεί ως μουσείο.
Η απόφαση μετατροπής της σε τέμενος που είχε ληφθεί πέρσι από δικαστήριο αλλά δεν είχε εφαρμοστεί, δημοσιεύτηκε στην τουρκική εφημερίδα της κυβέρνησης.
Τα αριστουργήματα νωπογραφίας που φιλοξενεί, όπως συνέβη και στην περίπτωση της Αγίας Σοφίας, θα καλυφθούν ώστε να μην είναι ορατά κατά τις μουσουλμανικές προσευχές.
Αντίδραση υπήρξε και από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, που έκανε λόγο για μια ακόμη πρόκληση από τον Ερντογάν και χαρακτήρισε αυτή την κίνηση οπισθοδρομική.
Από την πλευρά της η ρωσική ορθόδοξη εκκλησία καταδίκασε επίσης την απόφαση.
«Φαίνεται ότι οι Τούρκοι ηγέτες είναι έτοιμοι να συνεχίσουν να αγνοούν με συνέπεια την παγκόσμια αξία της κληρονομιάς του κατακτημένου Βυζαντίου, την οποία δεν καταλαβαίνουν, και να επιδεικνύουν ανοιχτά μια περιφρονητική αδιαφορία για τις χριστιανικές πολιτιστικές αξίες» επισήμανε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Πρωτοπρεσβύτερος Νικολάι Μπαλασόφ.