Στην εμπειρία του ελληνικού στρατού στον τομέα των υβριδικών απειλών ποντάρουν οι Αμερικανοί, αιτούμενοι ενίσχυση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, ενώ παράλληλα οι ΗΠΑ επιδιώκουν αυξημένη παρουσία στη χώρα μας με διευκολύνσεις και παραχωρήσεις στρατιωτικών βάσεων.
Μετά την επιχείρηση-φιάσκο της Τουρκίας στον Έβρο, οι ικανότητες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση υβριδικών επιχειρήσεων εντυπωσίασαν τη διεθνή κοινότητα, αφού αποτέλεσαν μια σημαντική επιτυχία κατά των τουρκικών απειλών σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Η επαφή του Α/ΓΕΣ με τον διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη αποδεικνύεται κρίσιμη, καθώς εμφανίστηκαν στρατηγικές ευκαιρίες για την περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο.
Η διήμερη επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΣ, Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση, στο Βισμπάντεν της Γερμανίας, στο στρατηγείο των Αμερικανών στην Ευρώπη, έφερε πολλές θετικές εξελίξεις για την Στρατηγική Συμμαχία Ελλάδας – ΗΠΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το enikos.gr ο Διοικητής της USAREUR, Αντιστράτηγος Christopher Cavoli, εξέφρασε την επιθυμία των Αμερικανών για διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ των Στρατιωτικών Δυνάμεων Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών. Θέλει μεγαλύτερη συνεργασία σε επίπεδο ασκήσεων αλλά και σε επίπεδο υβριδικών απειλών, που η χώρα μας θεωρείται ότι έχει μεγάλη εμπειρία.
Παράλληλα, ο Αμερικανός Αντιστράτηγος έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στις ευκαιρίες που αναπτύσσονται με τις επενδύσεις των ΗΠΑ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και την στρατιωτική του χρήση από αμερικανικές δυνάμεις. Δεν θα ήταν καθόλου άτοπο εάν υποστήριζε κάποιος ότι εκεί ίσως αναπτυχθεί ένα νέο κέντρο με δυναμική ανάλογη του αντίστοιχου στην Σούδα.
Σε αυτό το σημείο υπενθυμίζουμε την πρόσφατη "απόβαση" των Αμερικανών στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με το μεταγωγικό ''ENDURANCE'' και την άμεση, πλέον εμπλοκή της Ελλάδας στην κόντρα Ρωσίας-ΗΠΑ για επιρροή στα Στενά του Βοσπόρου, το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.
Ταυτόχρονα, ο Cavoli έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την βάση των ελικοπτέρων του 1ου ΤΕΑΣ, στο Στεφανοβίκειο Βόλου, όπου τον Οκτώβρη αναμένεται να έρθει ένα τάγμα επιθετικών ελικοπτέρων του Αμερικανικού Στρατού για συνεκπαίδευση με τις ελληνικές δυνάμεις. Η περυσινή εμπειρία έχει αποτιμηθεί με υπέρ το δέον θετικό πρόσημο καλλιεργώντας προσδοκίες γι’ ακόμη μεγαλύτερη διασύνδεση σε ασκήσεις με ακόμη πιο πολύπλοκα σενάρια.
Μπορεί εν σχέσει με τις ΗΠΑ η Ελλάδα να διαθέτει μικρό αριθμητικά στρατό, όμως στην Ευρώπη και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχει μία αξιόπιστη παρουσία κι αυτό προσμετράται από τους Αμερικανούς Επιτελείς.