Οικονομία

Ανατροπή στην υπόθεση εξαγοράς συμβουλευτικής εταιρείας: Ξέπλυμα χρήματος και δημόσιες συμβάσεις

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όλα αυτά μπορεί να φαντάζουν εντελώς εξωφρενικά. Τα στοιχεία δείχνουν όμως πως είναι αληθινα και θα έπρεπε να έχουν ελεγχθεί για σοβαρές παραβάσεις μέσω τριγωνικών συναλλαγών αλλά και συμβάσεων με το δημόσιο ή με την υπό εξαγορά εταιρεία οι οποίες διευκόλυναν μια τέτοια πρακτική.

Πριν από λίγους μήνες είχαμε μια εξαγορά στο χώρο των συμβουλευτικών υπηρεσιών που προκάλεσε έκπληξη. Η εξαγορά αφορούσε σε πλειοψηφικό πακέτο μιας εταιρείας που μονοπωλούσε έργα του δημοσίου επί χρόνια και είχε τη φήμη πως είχε πάντα τον τρόπο της, ακόμα και αν το παραγόμενο έργο σε προηγούμενες αναθέσεις δεν ήταν ικανοποιητικό.

Το περίεργο είναι ότι στην εξαγορά ενεπλάκησαν πρόσωπα μέσω εταιρικού σχήματος τα οποία βρέθηκαν με εξαιρετικά μεγάλα κεφάλαια σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι πίσω από τα πρόσωπα της εξαγοράς κρύβονται εταιρίες οι οποίες στεγάζονται σε γνωστή «αμαρτωλή» διεύθυνση στο Χαλάνδρι.

Επανερχόμαστε όμως στο θέμα του πώς βρέθηκαν ανεξήγητα με πολλά χρήματα οι αγοραστές.

Προκειται για για 2 εταιρίες που ενώ τη μια χρονιά έκαναν τζίρο μερικές χιλιάδες ευρώ, δηλαδή τίποτα, βρέθηκαν το '23 η μία να έχει 15 εκατομμύρια ευρώ τζίρο και η άλλη 10 εκατομμύρια ευρώ.

Σαν να λέμε ότι και οι 2 αυτές εταιρείες έπιασαν το τζόκερ. Για την ακρίβεια δεν έπιασαν το τζόκερ, αλλά δουλειές από το δημόσιο ή υπεργολαβίες από την εταιρεία της οποίας στη συνέχεια εξαγόρασαν το πλειοψηφικό ποσοστό.

Για παράδειγμα, η μία εξ αυτών φέρεται να έχει «σκουπίσε» έργα συγκεκριμένου υπουργείου με απευθείας αναθέσεις αλλά και διαγωνισμούς για τους οποίους υπάρχουν πολλά ερωτήματα. Και είναι και άξιο λόγου πώς και το ίδιο το υπουργείο αλλά και οι εποπτευόμενοι από αυτό φορείς συνεχίζουν να δίνουν έργα στην εν λόγω εταιρία.

Πρόκειται δε για εταιρεία που τη χρονιά που έκανε τζίρο 15 εκατομμύρια είχε όλους και όλους 2 εργαζομένους, δηλαδή είχε έσοδα 7μισι εκατομμύρια ανά εργαζόμενο. Είναι και είναι απορίας άξιον πώς δεν βρέθηκε καμία Αρχή να το ελέγξει.

Με τα τρελά έσοδα και κέρδη που είχαν πάντως το 2023 μπόρεσαν να δικαιολογήσουν στη συνέχεια την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της συμβουλευτικής εταιρείας, η οποία είχε και κάποια θεματάκια με την προέλευση και τη χρήση των κεφαλαίων που είχε.

Οι αγοραστές δεν αρκέστηκαν στη συγκεκριμένη εξαγορά, αλλά λίγους μήνες μετά και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο πήραν δάνειο από τράπεζα μη συστημική 25,6 εκατομμύρια ευρώ.

Το δάνειο πήρε μια εταιρεία που είχαν συστήσει 3 με 4 μήνες πριν και δόθηκε με την εγγύηση των μετόχων. Η ίδια τράπεζα ήταν αυτή όμως που είχε χρηματοδοτήσει και ένα κομμάτι εξαγοράς. Όλα αυτά μπορεί να φαντάζουν εντελώς εξωφρενικά. Φαίνεται όμως ότι είναι αληθινά και θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί έλεγχος για ξέπλυμα χρήματος μέσω τριγωνικών συναλλαγών αλλά και συμβάσεων με το δημόσιο ή με την υπό εξαγορά εταιρεία, οι οποίες διευκόλυναν μια τέτοια πρακτική.

Το Newsbomb.gr ελέγχει εξονυχιστικά τη συγκεκριμένη υπόθεση και θα επανέλθει με ονόματα και διευθύνσεις καθώς η έρευνα μας δίνει και νέα στοιχεία για τα πλοκάμια των «επιτυχημένων» επιχειρηματιών.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ukrania-rusia
Ένοπλες Συρράξεις 0

ΣΚΛΗΡΟ ΒΙΝΤΕΟ-Οι Ρώσοι πετούν μαζικά τους εξουθενωμένους Ουκρανούς σε τάφους-χαντάκια στο Τσάσοφ Γιαρ-Έχουν καταλάβει σχεδόν όλη την πόλη

Ούτε αντίσταση δεν επιδεικνύουν πλέον οι Ουκρανοί στρατιώτες, οι οποίοι συμπεριφέρονται σαν ζόμπι από την παρατεταμένη...
Μέση Ανατολή 0

Η Τουρκία γίνεται πλέον στόχος-Χτυπήθηκε τουρκικό ελικόπτερο στο Ιράκ ενώ το Ισραήλ κατέστρεψε τουρκικά ραντάρ στην Ταρτούς (Βίντεο)

Γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale C φαντάσματα πετούν πάνω από την Συρία προστατεύοντας τις γαλλικές δυνάμεις παρά του...