Τη δημιουργία παγκόσμιας συμμαχίας για την καταπολέμηση της φτώχειας και του λιμού ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα σήμερα, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 μεγαλύτερων οικονομιών (G20). Όπως είπε, 81 χώρες έχουν συμφωνήσει να στηρίξουν τη συμφωνία.
Οι ηγέτες συναντώνται για δεύτερη ημέρα στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου τα μέτρα έχουν αυξηθεί. Στρατιώτες ενίσχυσαν τις αστυνομικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της συνόδου. Παράλληλα, σύμφωνα με την αστυνομία, στρατιωτική περίπολος δέχθηκε πυρά όπλων κοντά σε φτωχογειτονιά, μερικές ώρες πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής. Δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί κατά το επεισόδιο στην Πόλη του Θεού (Cidade de Deus) που βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα δυτικά του χώρου διεξαγωγής της συνόδου.
Ο Τραμπ στοιχειώνει την ημερήσια διάταξη
Η Σύνοδος της G20 στη Βραζιλία γίνεται λίγο μετά τις αμερικανικές εκλογές, όπου νικητής αναδείχθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ, που αναμένεται ότι θα μετακινήσει εκ νέου την παγκόσμια τάξη.
Οι συζητήσεις τους για το εμπόριο, την κλιματική αλλαγή και τη διεθνή ασφάλεια θα διεξαχθούν σε μια ατμόσφαιρα απότομων αλλαγών πολιτικής των ΗΠΑ τις οποίες υπόσχεται ο Τραμπ όταν αναλάβει καθήκοντα τον Ιανουάριο, από τους δασμούς τους οποίους υποσχέθηκε μέχρι μια επίλυση έπειτα από διαπραγματεύσεις του πολέμου στην Ουκρανία.
Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Λούλα είπε πως οι καταστρεπτικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής μπορούν να ειδωθούν σε όλο τον κόσμο και κάλεσε τους ηγέτες να δράσουν προκειμένου να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια υπερθέρμανση και τη φτώχεια.
Η συμμαχία, που θα συντονίσει τις παγκόσμιες προσπάθειες να εξαλειφθούν ο λιμός και η φτώχεια, υποστηρίζεται από την Αφρικανική Ένωση και την Ευρωπαϊκή Ένωση, διεθνείς οργανισμούς, αναπτυξιακές τράπεζες και φιλανθρωπικά ιδρύματα όπως το Ίδρυμα Ροκφέλερ και το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς.
Προσπάθεια σύγκλισης για τον πόλεμο στην Ουκρανία
«Ο λιμός και η φτώχεια δεν είναι φυσικό φαινόμενο... είναι προϊόντα πολιτικών αποφάσεων», είπε ο Λούλα, ο οποίος γεννήθηκε μέσα στη φτώχεια και μπήκε στην πολιτική οργανώνοντας ένα συνδικάτο μεταλλεργατών.
Διπλωμάτες που συντάσσουν μια κοινή δήλωση των ηγετών της συνόδου προσπαθούν να εξασφαλίσουν μια εύθραυστη συμφωνία για το πώς θα αντιμετωπιστεί ο κλιμακούμενος πόλεμος στην Ουκρανία, ακόμη και μια αόριστη έκκληση για ειρήνη χωρίς επικρίσεις σε οποιονδήποτε από τους συμμετέχοντες, σύμφωνα με πηγές.