Η Ελλάδα επιτέλους σηκώνει ''κεφάλι'' και δείχνει αποφασιστικότητα.
Θα πρέπει όμως να περιμένουμε και τα αντίποινα. 'Ολοι θυμόμαστε τι έγινε μετά το βέτο στο Βουκουρέστι.
Το χειρότερο δε, βρίσκεται στο ότι όλες οι χώρες στήριξαν την Τουρκία στη Συμμαχία, όλες όμως! Μήπως πρέπει να ''κοιτάξουμε'' προς άλλα γεωπολιτικά ''λιμάνια'';
Τι αναφέρει το ρεπορτάζ
Η Αθήνα έσπασε τελικώς οριστικά το consensus στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ το οποίο συνεδρίαζε από χθες με αντικείμενο την έκδοση Κοινού Ανακοινωθέντος στήριξης της Τουρκίας μετά από αίτημα της τελευταίας εξαιτίας της επίθεσης εναντίον τουρκικών δυνάμεων στο Ιντλίμπ που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 33 στρατιώτες.
Το αδιέξοδο επιβεβαιώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου καθώς η νεότερη συνεδρίαση σε επίπεδο Αναπληρωτών Μονίμων Αντιπροσώπων απέβη επίσης άκαρπη, με τα υπόλοιπα κράτη – μέλη να αρνούνται να ικανοποιήσουν το ελληνικό αίτημα για σαφή αναφορά στο Μεταναστευτικό και στα γεγονότα των τελευταίων ωρών στον Έβρο.
Όπως ανέφερε πρώτο χθες το Πενταπόσταγμα, ήδη από το βράδυ της Παρασκευής, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε, κατόπιν συνεννόησης με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τη σχετική εντολή προς τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της χώρας μας στη Συμμαχία να θέσει ουσιαστικά «βέτο», όταν κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (NAC) σε επίπεδο Αναπληρωτών Μονίμων Αντιπροσώπων είχε συμφωνηθεί ένα κείμενο κοινού ανακοινωθέντος στο οποίο δεν είχε συμπεριληφθεί η ελληνική πρόταση για αναφορά στον σεβασμό της Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας για το Μεταναστευτικό / Προσφυγικό, η οποία είχε υπογραφεί τον Μάρτιο του 2016.
Το ελληνικό αίτημα είχε συναντήσει σφοδρές αντιστάσεις από σειρά χωρών, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, αλλά επίσης οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία είχε ζητήσει, δια του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την ενεργοποίηση της διαδικασίας πολιτικών διαβουλεύσεων που προβλέπει το Άρθρο 4 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον.
Η αρχική συνάντηση σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων το πρωϊ της Παρασκευής είχε ολοκληρωθεί χωρίς κοινή γραπτή δήλωση, με μία απλή προφορική δήλωση στήριξης του Γενικού Γραμματέα Γενς Στόλτεμπεργκ, αλλά η κατάσταση μεταβλήθηκε αργότερα το απόγευμα. Παράλληλα, η Τουρκία είχε ζητήσει την παροχή βοήθειας σε θέματα αεράμυνας, πληροφοριών κ.ά, αλλά σε αυτά τα ζητήματα δεν φαινόταν να υπάρχει συγκατάθεση των Συμμάχων – τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.
Διθυραμβικά σχόλια από τα Ρωσικά ΜΜΕ
Πάρα πολύ θετικά εκλήφθηκε από το σύνολο του ρωσικού τύπου και πιθανότατα και του Κρεμλίνου, το ελληνικό βέτο στο ΝΑΤΟ.
“Ως μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, η Ελλάδα αντιτάχθηκε σθεναρά στην παύση των ρωσικών επιθέσεων εναντίον των ισλαμιστών τρομοκρατών στο Ιντλίμπ.
Η θέση της Ελλάδας βασίζεται στο γεγονός, ότι λόγω των ενεργειών της Άγκυρας, χιλιάδες μετανάστες μετακινήθηκαν στο εσωτερικό της Τουρκίας, γεγονός που δημιούργησε πολύ σοβαρή ένταση και απειλή για την ασφάλεια και των ελληνικών συνόρων στην συνέχεια.
"Η Ελλάδα αποφάσισε να εμποδίσει τη δήλωση του ΝΑΤΟ σχετικά με την κατάσταση στο Ιντλίμπ, όπου η Βορειοατλαντική Συμμαχία αποφάσισε να στηρίξει την Τουρκία, μετά το θάνατο 33 Τούρκων στρατιωτών, ως αποτέλεσμα εναέριας επίθεσης της συριακής κυβέρνησης".
Πολλές χώρες της συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένης της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ, δεν συμφώνησαν άμεσα με τις απαιτήσεις της Ελλάδας.
Από αυτή την άποψη, η κυβέρνηση της Ελλάδος αποφάσισε να ενισχύσει την θέση της και την στάση της.
Πρέπει να διευκρινιστεί ότι στην πραγματικότητα, ανεξάρτητα από τη λήψη απόφασης από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία για τη Συρία, η Ρωσία θα συνεχίσει να τηρεί τη δική της πολιτική, παρέχοντας την Δαμασκό όλη την απαραίτητη βοήθεια, και εάν το ΝΑΤΟ επιχειρήσει να παρέμβει στην κατάσταση, τότε η όλη κατάσταση θα οδηγηθεί προφανώς σε ένα πολύ χειρότερο επίπεδο για το ΝΑΤΟ”, καταλήγει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων.