Όπως έγινε γνωστό την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, το υπουργείο Άμυνας σκοπεύει να το αντικαταστήσει με έναν βελτιωμένο τύπο, ο οποίος θα φέρει, μεταξύ άλλων, πτυσσόμενο κοντάκιο, βελτιωμένη λαβή και δυνατότητα να προσαρμόζεται στην κάννη σκοπευτικό ερυθράς κηλίδος, φακός.
Πρόκειται για αλλαγές που θα το κάνουν πιο εύχρηστο και συνακόλουθα πιο αποτελεσματικό σε συνθήκες μάχης. Στόχος του υπουργείου Άμυνας είναι το νέο τροποποιημένο τυφέκιο G3A3 σε τέσσερα χρόνια από τώρα να χρησιμοποιείται ευρέως από τους οπλίτες.
Το πρόγραμμα αναβάθμισης του που έχει αναλάβει το Γενικό Επιτελείο Στρατού έχει ξεκινήσει και έχει εκδοθεί και σχετική οδηγία, αναφέρει η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.
ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ:
Τι περιλαμβάνει η σχεδιαζόμενη αναβάθμιση του G3A3:
α. Αντικατάσταση του υπάρχοντος πλαστικού χειροφυλακτήρα με άλλον από αλουμίνιο αεροπορικού τύπου με ενσωματωμένες ράγες προσαρμογής pίcatinny, για την τοποθέτηση διαφόρων απαρτίων, όπως τακτικός φακός, κάθετη χειρολαβή με ενσωματωμένο δίποδα, αορτηριούχο.
β. Τοποθέτηση ράγας picαtinny στο επάνω μέρος τον τυφεκίου με σκοπό την προσαρμογή οπτικού σκοπευτικού καθώς επίσης και πληθώρας άλλων τύπων σκοπευτικών – διοπρών.
γ. Τηλεσκοπικό κοντάκιο τύπου Μ4 των 6 θέσεων.
δ. Τοποθέτηση αορτήρα τριών σημείων.
ΕΝΑ ΘΡΥΛΙΚΟ ΟΠΛΟ
Από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 το G3Α3 (διαμετρήματος 7,62 mm) αποτελεί το ατομικό τυφέκιο του Έλληνα στρατιώτη. Πρόκειται για ένα όπλο γερμανικής προέλευσης που συνδυάζει δύναμη πυρός ελεύθερου σκοπευτή και ελαφρού πολυβόλου και παράγεται σε πάρα πολλές χώρες, ενώ σήμερα οι στρατοί που το χρησιμοποιούν ξεπερνούν τους 60. Το ελληνικό Δημόσιο υπέγραψε σύμβαση το 1977 με την τότε δυτικογερμανική εταιρεία Heckler und Koch για την κατασκευή του G3 από την Ελληνική Βιομηχανία Οπλων (ΕΒΟ), των τυφεκίων G3Α3 και G3A4.
Σταδιακά άρχισαν να εξοπλίζονται με το G3 οι μονάδες του ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με εξαίρεση τις ειδικές δυνάμεις και μονάδες της Θράκης που χρησιμοποιούσαν το βελγικά τυφέκιο Γο. Από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 όμως η χρήση του G3 επεκτάθηκε παντού. Όσοι έχουν δε περάσει από τον Ελληνικό Στρατό γνωρίζουν το όπλο G3 σε δύο «εκδόσεις». Η πρώτη είναι το G3Α3 (με το πλαστικό κοντάκιο) το οποίο χρησιμοποιούσαν οι απλοί φαντάροι. Η δεύτερη είναι το G3A4 τα οποίο έφεραν οι υπαξιωματικοί, δόκιμοι, λοχίες.
ΤEΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΦΟΡΤΗΓΑ ΣΤΑΓΙΕΡ
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τέλος εποχής αναμένεται να μπει σύντομα και στα φορτηγά Στάγιερ. Τα εκατοντάδες Στάγιερ του ελληνικού στρατού θεωρούνται πλέον πεπαλαιωμένα και καταπονημένα, αφού η ηλικία τους ξεπερνάει τα 40 έτη και κρίνεται ότι δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις ενός σύγχρονου στρατού. Σχεδιασμός του υπουργείου Άμυνας είναι να αποκτηθούν φορτηγά γενικής μεταφοράς πολύ μικρότερης ηλικίας σε σύγκριση με τα Steyr.