Έριξε βόμβα και ο Α/ΓΕΕΘΑ Χριστοδούλου για τα F-35. Αναφερόμενος στα εξοπλιστικά και τις πληροφορίες ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που μπορούν να προμηθευτούν F-35, είπε: «Εξετάζουμε δυναμικά το F-35.Περιμένουμε από τις ΗΠΑ μέσα στην επόμενη διετία τη σχετική μελέτη που θα περιέχει τα πάντα και το κόστος».
Ο κ. Χριστοδούλου, όπως ανέφερε πριν το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, επεσήμανε κατά την πρώτη του συνέντευξη Τύπου: «Αποστολή μας είναι η διατήρηση της ειρήνης γι αυτό και πρέπει πάντα να είμαστε έτοιμοι για πόλεμο. Ο κίνδυνος ατυχήματος στο Αιγαίο είναι υπαρκτός. Δεν μπορούμε να απαντάμε σε κάθε δήλωση των απέναντι. Γιατί αυτή είναι η τουρκική μέθοδος ώστε να προκαλούν. Εμείς εργαζόμαστε για να μην δημιουργούνται τέτοιες συνθήκες».
Την ίδια στιγμή, οι Αμερικανοί βλέποντας πως η Τουρκία απομακρύνεται από τα σχέδιά της, πέρα από τους ιπτάμενου φονιάδες Kiowa που μας δίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, σύγχρονους σταθμούς ασυρμάτου πολλαπλών ζωνών συχνοτήτων (Multiband) θα προσφέρει στην Ελλάδα το Υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑ, στο πλαίσιο στρατιωτικής βοηθείας που εγκρίθηκε πέρυσι.
Πιο συγκεκριμένα, από τον Ιούλιο του 2018, το ΓΕΕΘΑ έχει ενημερωθεί από τις αμερικανικές υπηρεσίες για την έγκριση κονδυλίου 8 εκατ. $ που ενεγράφη στον αμυντικό προϋπολογισμό του αμερικανικού Υπουργείου Αμύνης για το Οικονομικό Έτος 2019, το οποίο πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την προμήθεια σταθμών ασυρμάτων Multiband οι οποίοι θα διατεθούν στις ελληνικές μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων. Με αυτό το υλικό θα καλυφθούν οι ανάγκες μονάδων όπως το ΕΤΑ, η Ζ΄ ΜΑΚ, η 31 ΜΕΕΔ και η ΔΥΚ, αναφέρει ο doureios.com.
Πρόκειται για σταθμούς ασυρμάτου της οικογενείας AN/PRC-117G Falcon III της εταιρείας Harris, που εξασφαλίζουν επικοινωνίες εδάφους – εδάφους, εδάφους – αέρος και τακτικές δορυφορικές επικοινωνίες, λειτουργώντας σε εύρος συχνοτήτων 30.000 MHz – 2 GHz στα AM/FM και VHF/UHF, επιτρέποντας ασφαλείς επικοινωνίες με αναπήδηση συχνοτήτων (SINCGARS, HAVEQUICK I/II). Οι σταθμοί ασυρμάτου θα είναι δύο ειδών, οι φορητοί πλάτης βάρους 5,44 κιλών συμπεριλαμβανομένης μπαταρίας και οι χειρός τύπου AN/PRC-152A βάρους 1,2 κιλού. Οι νέοι σταθμοί ασυρμάτων, υποστηρίζουν ταυτοχρόνως μετάδοση δεδομένων φωνής και εικόνος με υψηλή ταχύτητα και πιστοποίηση ασφαλείας NSA χάρη σε προγραμματιζόμενη κρυπτογράφηση.
Η αναβάθμιση των επικοινωνιών των ελληνικών μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων θα τις φέρει σε διεθνή επίπεδα, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη οικογένεια ασυρμάτων εφοδιάζει από τις αρχές της δεκαετίας του 2010 τις περισσότερες ανάλογες μονάδες του Δυτικού κόσμου. Η αμερικανική βοήθεια αποφασίσθηκε έπειτα από την συνεργασία που αναπτύχθηκε μεταξύ της ΔΔΕΕ και αμερικανικών διοικήσεων, με στόχο την υποστήριξη της προσπάθειας συγκροτήσεως της Τμηματικής Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων (SOCC) από την Ελλάδα. Πολύτιμη υπήρξε και η συμβολή του Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας (ODC) της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα.