Η έρημος Ταρ, μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, τα τελευταία 20 χρόνια μετατρέπεται σε εύφορη περιοχή, από άνυδρο τοπίο, σύμφωνα με μελέτη Ινδών επιστημόνων, οι οποίοι ανέλυσαν δορυφορικές εικόνες από το 2001 έως το 2023.
Οι βροχοπτώσεις αυξήθηκαν σημαντικά στην περιοχή αυτή. Τα δεδομένα από τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell Reports Sustainability ανίχνευσαν αύξηση 64% στις βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια των μουσώνων, καθιστώντας την έρημο Ταρ μια εξαιρετική περίπτωση σε σύγκριση με άλλες ερημικές περιοχές του κόσμου.
Ένα αγόρι φιλάει ένα μοντέλο φλαμίνγκο στο Bhuj, στο Rann of Kutch, ένα εποχιακό αλμυρό έλος που βρίσκεται στην έρημο Thar, περίπου 500 χιλιόμετρα από το Ahmadabad της Ινδίας
Αυτή η ριζική αλλαγή ανταποκρίνεται σε δύο βασικούς παράγοντες. Από τη μία πλευρά, η υπερθέρμανση του πλανήτη άλλαξε τα πρότυπα βροχοπτώσεων, προκαλώντας βαρύτερες βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια των εποχών των μουσώνων. Από την άλλη, η γεωργική και αστική επέκταση άλλαξε τη χρήση γης, σύμφωνα με τον Vimal Mishra, συν-συγγραφέα της μελέτης και πολιτικό μηχανικό στο Ινδικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Gandhinagar.
Οι αρδευτικές υποδομές αντιπροσωπεύουν τον δεύτερο σημαντικότερο παράγοντα αυτής της διαδικασίας μετασχηματισμού. Τα συστήματα που εξάγουν υπόγεια ύδατα καθιστούν δυνατή τη διατήρηση των καλλιεργειών ακόμη και εκτός της εποχής των μουσώνων, δημιουργώντας έναν αντίκτυπο που οι επιστήμονες μπορούν να παρατηρήσουν από το διάστημα.
Αυτή η έρημος φιλοξενεί σήμερα περισσότερους από 16 εκατομμύρια ανθρώπους, καθιστώντας την, την πολυπληθέστερη στον πλανήτη. Ο συνδυασμός των αυξημένων βροχοπτώσεων και της γεωργικής επέκτασης εξασφαλίζει μεγαλύτερη επισιτιστική ασφάλεια για τους κατοίκους της.
Προκλήσεις για το μέλλον της περιοχής
Ο οικολογικός προσανατολισμός συνεπάγεται πολλές προκλήσεις.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν για πιθανές πλημμύρες, επειδή τα κλιματικά μοντέλα προβλέπουν ότι οι βροχοπτώσεις θα συμβούν σε ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία μπορούν να βλάψουν σπίτια και κτήρια στην έρημο.
Η υπερβολική χρήση των υπόγειων υδάτων για άρδευση απειλεί να εξαντλήσει ζωτικούς υδάτινους πόρους. Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες αποτελούν κίνδυνο για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που κατοικούν σε αυτήν την περιοχή, ανέφεραν οι ερευνητές της μελέτης.
Ο μετασχηματισμός του τοπίου της ερήμου θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη γηγενή βιοποικιλότητα των ειδών που είναι προσαρμοσμένα στις ξηρές συνθήκες. Οι παραδοσιακές νομαδικές μέθοδοι καλλιέργειας αντιμετωπίζουν επίσης απειλές από την επέκταση των σύγχρονων γεωργικών πρακτικών.
Μια ξεχωριστή μελέτη προβλέπει ότι αυτή η διαδικασία οικολογικού προσανατολισμού θα συνεχιστεί και μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα, ένα ακόμη μεγαλύτερο τμήμα του τοπίου θα έχει μεταμορφωθεί.
Οι ειδικοί συστήνουν την εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών διαχείρισης των υδάτων, καλλιεργειών ανθεκτικών στην ξηρασία, προσαρμογών στην αυξανόμενη θερμότητα και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως κρίσιμο μέρος της μελλοντικής ανάπτυξης στην έρημο Ταρ.