Ο νομός Ευρυτανίας, ακολουθώντας την παράδοση ολόκληρης της Στερεάς Ελλάδας, αποτελείται από μοναδικά καταπράσινα τοπία, αλλά και καταπληκτικά γραφικά χωριά, που το σκηνικό τους σου κόβει κυριολεκτικά την ανάσα. Ένα από αυτά είναι και τα Φιδάκια, τα οποία εκτείνονται σε υψόμετρο που αγγίζει περίπου τα 1.000 μέτρα και υπόσχονται σίγουρα πως θα σε γοητεύσουν από την πρώτη κιόλας μάτια με την ήρεμη δύναμη που εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα. Πάμε λοιπόν να δούμε από κοντά την απαράμιλλη ομορφιά αυτού του σχεδόν άγνωστου ορεινού οικισμού.
Φιδάκια: Ένα βουνίσιο χωριό αποκάλυψη
Χτισμένα στις πλαγιές του βουνού Χελιδώνα, που αγκαλιάζει εν μέρει το Καρπενήσι, το χωριό Φιδάκια ή Φειδάκια, όπως υπάρχει η πιθανότητα να το πετύχεις επίσης γραμμένο, είναι ένας τόπος πραγματικό καταφύγιο, που καταφέρνει κάθε επισκέπτης του να γεμίσει τις μπαταρίες του απολαμβάνοντας τη φύση στο έπακρον. Για να βρεθείς στον υπέροχο τόπο του θα χρειαστεί να διασχίσεις ένα στριφογυριστό μονοπάτι που περνά μέσα από το δάσος, το οποίο και θα σε κατευθύνει τελικά στον προορισμό σου, σ’ αυτόν τον καθόλα μαγευτικό οικισμό, που πολλοί τον αποκαλούν ως το «μπαλκόνι» της Ευρυτανίας.
Σπίτια φτιαγμένα με πρώτο υλικό την πέτρα, συνθέτουν μια απόλυτα γραφική εικόνα, η οποία ολοκληρώνεται με την ύπαρξη των σκεπών από κεραμίδια και της κατάφυτης φύσης, συμπληρώνοντας έτσι το παζλ του επίσημα ανακηρυγμένου ως παραδοσιακού οικισμού. Σημείο μηδέν του χωριού δεν θα μπορούσε παρά να είναι η κεντρική του πλατεία. Εκεί θα συναντήσεις την εκκλησία της Γέννησης της Θεοτόκου, οπού θα έχεις την ευκαιρία να θαυμάσεις το τέμπλο της ένα αριστούργημα της ξυλογλυπτικής τέχνης.
Για να ξέρεις: Έχε στο νου σου πως στα Φιδάκια, όπως φωνάζουν οι γηγενείς το μέρος τους, δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις το αμάξι σου εξαιτίας των πέτρινων στενών δρόμων τους , γι’ αυτό στάθμευσε το στο χώρο που θα συναντήσεις πηγαίνοντας προς το χωριό και ολοκλήρωσε την διαδρομή σου, όπως και ολόκληρη την ανακάλυψη του τόπου πεζοπορώντας.
Φιδάκια: Μια χαμένη ιστορία στο πέρασμα των χρόνων
Η ιστορική παράδοση του οικισμού δεν έχει καταφέρει να μείνει ζωντανή στα χρόνια που πέρασαν, αφού δεν υπάρχει καμία μαρτυρία που να αποδεικνύει από που έλαβε το χωριό αυτό του το ιδιαίτερο όνομα. Εικασίες πάντως το θέλουν να προέρχεται μέσω μιας παράφρασης της λέξης «Φρυδάκια», η οποία χαρακτήριζε το σχήμα των κορυφογραμμών του. Μια από τις πρώτες ονομασίες του οικισμού λέγεται πάντως πως ήταν «Οιχαλία», η οποία υπήρξε και η πρωτεύουσα ολοκλήρου του νομού, με το πιο ψηλό σημείο του μάλιστα, αυτό της θέσης στο καστρί, να έχει υποδείξει απομεινάρια εγκαταστάσεων από την αρχαία εποχή της βασιλείας του Μελανέα.
Στα πιο κοντινά με το σήμερα χρόνια, αυτά στην μέση του εικοστού αιώνα τα Φιδάκια βρέθηκαν να πλήττονται από την υπερατλαντική μετανάστευση, αφήνοντας λιγότερους από τριάντα μόνιμους κατοίκους στον τόπο, που συνεχίζει να ζει χάριν του τουρισμού .
Φιδάκια: Μη φύγεις αν δεν το δεις
Σε απόσταση αναπνοής από τον οικισμό, κινούμενος προς τη δύση σε μόνο τρία χιλιόμετρα πεζοπορίας θα έχεις την ευκαιρία να αντικρίσεις τη θέση «Τσαγκαράλωνα», όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι. Στο σημείο αυτό, θα απολαύσεις την πυκνοφυτευμένη βλάστηση, ενώ θα αγναντεύεις καθιστός στα πέτρινα παγκάκια την ανεπανάληπτη θέα της Λίμνης των Κρεμαστών που απλώνεται μαγικά μπροστά στα πόδια σου. Μια εμπειρία που θα σου μείνει αξέχαστη, αν μάλιστα αποφασίσεις να ατενίσεις την δύση του ηλίου από αυτήν την καταπληκτική τοποθεσία .
Πώς θα φτάσεις εκεί: Για να προσεγγίσεις τα υπέροχα Φιδάκια, ξεκίνα έχοντας ως πρώτο ορόσημο σου το Καρπενήσι, στο οποίο θα βρεθείς σε περίπου 300 χιλιόμετρα αν ξεκινήσεις με αφετηρία την Αθήνα, από το σημείο αυτό σε χωρίζουν μόλις 25 χιλιόμετρα από το χωριό ακολουθώντας την πινακίδα με κατεύθυνση τη Μηλιά και διασχίζοντας τη γέφυρα του ποταμού Κρικελιώτη.
Τα φιδάκια είναι εκείνος ο οικισμός που η φήμη του είναι αντιστρόφως ανάλογη της ομορφιάς του. Ταξίδεψε στον παραμυθένιο αυτό μέρος και άσε την ησυχία και το μοναδικό τοπίο του να σε συνεπάρουν.