Περιβάλλον

Πιο ανθεκτικές από το ατσάλι! Ξύλινες ανεμογεννήτριες αλλάζουν τη βιομηχανία της «πράσινης ενέργειας»

Στα πυκνά δάση της Σουηδίας ένα νέο project ξεκίνησε να υλοποιείται. Η Modvion, μία καινοτόμα startup εταιρία, κατασκευάζει τις ψηλότερες ξύλινες ανεμογεννήτριες του κόσμου. Με ύψος 105 μέτρων, οι ανεμογεννήτριες θα τοποθετηθούν κοντά στην πόλη Skara μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο ξύλινος πύργος θα φιλοξενεί μία γεννήτρια 2MW από την Vestas της Δανίας, η οποία θα τροφοδοτεί με ενέργεια περίπου 500 σπίτια. Η κατασκευή του πύργου γίνεται χρησιμοποιώντας ξυλεία με καπλαμά, με το τελικό υλικό να αποτελείται από πολλαπλά επίπεδα συμπιεσμένου ξύλου. Μάλιστα το υλικό έχει μεγαλύτερη αναλογία ανθεκτικότητας ανά βάρος από το ατσάλι, κάνοντάς το την ιδανική επιλογή για ψηλές ανεμογεννήτριες.

Επιπλέον, η φυσική ανθεκτικότητα του ξύλου επιτρέπει την κατασκευή υψηλότερων πύργων με χαμηλότερο κόστος, κάτι που αυξάνει την απόδοση της ανεμογεννήτριας, καθώς οι άνεμοι είναι πιο ισχυροί σε μεγαλύτερα ύψη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φυσικά υπάρχει και η πράσινη πλευρά του θέματος, καθώς οι ξύλινοι πύργοι έχουν αρνητικό συντελεστή άνθρακα, δηλαδή απομακρύνουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από αυτό που παράγεται κατά την κατασκευή τους. Επίσης, η παραγωγή ατσαλιού συμβάλει στο 8% των παγκόσμιων εκπομπών CO2, κάνοντας τις ξύλινες ανεμογεννήτριες πιο φιλικές στο περιβάλλον.

Τα πλεονεκτήματα δε σταματούν εκεί. Όταν αυτές οι ανεμογεννήτριες φτάσουν στο τέλος της ζωής τους το οποίο υπολογίζεται σε 25-30 χρόνια, μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ως υλικά κατασκευής.

Η Modvion έχει ήδη ολοκληρώσει επιτυχώς μία πρωτότυπη ξύλινη ανεμογεννήτρια ύψος 30 μέτρων στο Bjorko της Σουηδίας. Τα μελλοντικά της σχέδια περιλαμβάνουν μεγαλύτερες ανεμογεννήτριες με ξύλινους πύργους στα τέλη του 2024, θεωρώντας πως θα φέρουν την επανάσταση στον τομέα.

Το ενδιαφέρον είναι όντως έντονο, αφού η Υπηρεσία Ενέργειας της Σουηδίας και το πρόγραμμα Horizon 2020 EIC Accelerator της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν χρηματοδοτήσει το project. Η Modvion συνεργάζεται επίσης με την Stora Enso, μία από τις μεγαλύτερες κατόχους ιδιωτικών δασών στον κόσμο, για να αντλήσουν τεχνογνωσία για βιώσιμες πρακτικές δασοκομίας. Συνεργάζεται επίσης με την γερμανική Voodin Blade Technology για να κατασκευάσει ξύλινα πτερύγια ανεμογεννητριών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...