Περιβάλλον

Greenpeace: «Ο μεγαλύτερος σκουπιδότοπος πλαστικών αποβλήτων» της Ευρώπης η Τουρκία

Η Τουρκία αποτελεί τον παράνομο χώρο απόθεσης και καύσης των πλαστικών αποβλήτων που παράγει το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με έκθεση της Greenpeace.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί «παγκόσμιο ηγέτη στη διαχείριση της μόλυνσης από τα πλαστικά» ήταν η απάντηση της βρετανικής κυβέρνησης όταν η Greenpeace την κάλεσε να «πάρει τον έλεγχο» του προβλήματος.

Στην έκθεσή της η Greenpeace προειδοποίησε ότι η Τουρκία μετατρέπεται στον «μεγαλύτερο σκουπιδότοπο πλαστικών αποβλήτων» της Ευρώπης.

Η ακτιβιστική οργάνωση επεσήμανε μάλιστα ότι ερεύνησε 10 σημεία ανά την Τουρκία και εντόπισε σε όλες πλαστικές σακούλες και συσκευασίες βρετανικών σουπερμάρκετ και καταστημάτων λιανεμπορίου.

«Πολλοί από τους χημικούς ρύπους που βρέθηκαν στα δείγματα της τέφρας και του υποκείμενου εδάφους είναι ιδιαίτερα ανθεκτικοί στη διάσπαση στο περιβάλλον και μπορούν να συσσωρευτούν σε ζώα και ανθρώπους με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε ο Δρ. Kevin Brigden, ένας από τους επιστήμονες που πραγματοποίησαν την δοκιμές. 

Ένα δελτίο τύπου της Greenpeace προειδοποίησε ότι οι ρύποι «μπορούν να παραμείνουν στο έδαφος για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και να διαρρεύσουν σε κοντινά επιφανειακά ύδατα και υπόγειες πηγές νερού. Αυτή η ρύπανση μπορεί να βλάψει την άγρια ​​ζωή, τους μικροοργανισμούς, τη ζωή των φυτών και τους ανθρώπους. Οι χημικές ουσίες μπορούν να συσσωρευτούν βιολογικά μόλις εισέλθουν στην τροφική αλυσίδα».

Η Greenpeace είπε ότι τα περισσότερα από τα απόβλητα ανακύκλωσης που ανακαλύφθηκαν στις τουρκικές χωματερές είχαν εισαχθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία.

Οι εξαγωγές απορριμμάτων στην Τουρκία έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια μετά την απαγόρευση της Κίνας στις εισαγωγές σκουπιδιών το 2017.

Από το 2016 έως το 2020, οι εξαγωγές απορριμμάτων του Ηνωμένου Βασιλείου στην Τουρκία αυξήθηκαν από 12.000 τόνους ετησίως σε περισσότερους από 200.000.

Ωστόσο, παρά την πρόσφατη καταστολή μετά από προηγούμενη έρευνα της Greenpeace, η Τουρκία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία ως αποτέλεσμα των απορριμμάτων, δήλωσε η Nihan Temiz Ata της Greenpeace Mediterranean.

«Το έδαφος, ο αέρας και το νερό της Τουρκίας μαρτυρούν το κόστος για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία των εξαγωγών πλαστικών απορριμμάτων της Ευρώπης», πρόσθεσε.

«Χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία, που στέλνουν τα πλαστικά τους σκουπίδια στο εξωτερικό όπου τα απορρίπτουν και τα καίνε, αφήνουν ένα τοξικό ίχνος στο εύφορο έδαφος της Τουρκίας. Οι χώρες εξαγωγής πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη και να σταματήσουν να στέλνουν πλαστικό στην Τουρκία».

Η Greenpeace UK απαιτεί από τη βρετανική κυβέρνηση να θεσπίσει τον Περιβαλλοντικό Νομοσχέδιο, ο οποίος παρέχει την εξουσία να απαγορεύονται όλες οι εξαγωγές πλαστικών απορριμμάτων, κάτι που ζητά ο οργανισμός μέχρι το 2025.

"Αυτό είναι το τοξικό δακτυλικό αποτύπωμα του επικίνδυνου μοτίβου της Βρετανίας να πετάει πλαστικά απόβλητα μακριά από τα μάτια και το μυαλό", δήλωσε η Μέγκαν Ράντλες, πολιτική εκστρατεία στην Greenpeace UK.

«Αυτή η απόδειξη της ζημιάς που μπορεί να προκαλέσει το πλαστικό μας, όταν απορρίπτεται και καίγεται στο εξωτερικό, θα πρέπει να ωθήσει την κυβέρνηση να κάνει το σωστό και να απαγορεύσει τις εξαγωγές πλαστικών απορριμμάτων».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ