Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Τουρκική "στροφή" στα drones στη Β. Συρία! Κλιμάκωση μεταξύ Τούρκων-Κούρδων καθώς βελτιώνεται ο καιρός

Ο πόλεμος στη Συρία μαίνεται, καθώς η Τουρκία συντηρεί την ένταση στα βόρεια της χώρας, σε περιοχές όπου ελέγχονται από τους Κούρδους. Καθώς ο καιρός ανοίγει, ήδη παρατηρείται κλιμάκωση, ενώ εκτιμάται πως στο προσεχές μέλλον, η βόρεια Συρία θα μετατραπεί εκ νέου σε θέατρο διευρυμένων επιχειρήσεων των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Από τις 6 Φεβρουαρίου, οι τουρκικές δυνάμεις και οι υπό τους Κούρδους Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) συνεχίζουν να ανταλλάσσουν πυρά στις βόρειες και βορειοανατολικές περιοχές της Συρίας, αποσταθεροποιώντας περαιτέρω την κατάσταση στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Συριακός Αραβικός Στρατός (SAA) ενεπλάκη στην αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλευρών στις 4 Φεβρουαρίου, όταν τρία από τα μέλη του στρατού του τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα μιας σειράς επιδρομών τουρκικού πυροβολικού που στόχευσαν τις πόλεις Μαράναζ, Σαγουάργκα και αλ Ιρσσχαντίγια στη βόρεια ύπαιθρο του Χαλεπίου.

Ο SAA απάντησε την ίδια ημέρα στοχεύοντας ένα όχημα της υποστηριζόμενης από την Τουρκία Μεραρχίας Mu’tasim, κοντά στην πόλη Μαρέα στη βόρεια ύπαιθρο του Χαλεπίου, με έναν αντιαρματικό κατευθυνόμενο πύραυλο. Ένας μαχητής σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα της επίθεσης.

Την ίδια μέρα, οι SDF βομβάρδισαν και τη Μαρέα. Από την επίθεση προκλήθηκαν υλικές ζημιές και αρκετοί πολίτες τραυματίστηκαν.

Στις 5 Φεβρουαρίου, ένα drone καμικάζι που εκτοξεύτηκε από μαχητές που υποστηρίζονται από την Τουρκία συνετρίβη ως αποτέλεσμα τεχνικής βλάβης στα περίχωρα της πόλης Μπαϊλουνίγια που ελέγχεται από το Συριακό Δημοκρατικό Στρατό (SDF) στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπίου. Ο στόχος του drone ήταν πιθανότατα μια θέση των SDF.

Η Τουρκία πήρε την κατάσταση στα χέρια της στις 6 Φεβρουαρίου. Τουρκικά μαχητικά drones στόχευσαν δύο θέσεις των SDF κοντά στο χωριό Αράμπ Χασάν στη βορειοανατολική ύπαιθρο του Χαλεπίου, ωστόσο, δεν αναφέρθηκαν θύματα. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και οι δύο θέσεις εκκενώθηκαν πριν από τα πλήγματα.

Η κατάσταση στη βόρεια και βορειοανατολική Συρία ενδέχεται να κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο τις επόμενες ημέρες, ειδικά καθώς η Τουρκία φαίνεται να αναζητά δικαιολογίες για να ξεκινήσει εκ νέου μια επιθετική επιχείρηση κατά των SDF, ενός στρατού υπό την ηγεσία των Κούρδων της βόρειας Συρίας (Ροζάβα).

Εν τω μεταξύ, στην κεντρική περιοχή της Συρίας, οι Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις (VKS) συνεχίζουν τις πολλαπλές επιθετικές επιχειρήσεις τους κατά των πυρήνων του ISIS.

Στις 5 Φεβρουαρίου, τουλάχιστον 16 ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στόχευσαν αρκετές σπηλιές και καταφύγια στα ανατολικά της επαρχίας Χομς και στο τρίγωνο Χάμα-Χαλέπι-Ράκα, όπου κρύβονταν τρομοκράτες του ISIS.

Στις 6 Φεβρουαρίου, περισσότερες από 32 ρωσικές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν τα κρησφύγετα των τρομοκρατών κοντά στην πόλη Ιθρία στα ανατολικά της Χάμα και την πόλη αλ Ρεσάφα στα νότια της Ράκα.

Η πρόσφατη μείωση των επιθέσεων του ISIS δείχνει ότι η τρομοκρατική ομάδα έχει υποστεί σοβαρές ζημιές ως αποτέλεσμα των πρόσφατων ρωσικών και συριακών επιχειρήσεων στην κεντρική περιοχή.

Στη βορειοδυτική περιοχή της Συρίας, γνωστή ως ευρύτερη Ιντλίμπ, η κατάπαυση του πυρός εξακολουθεί να υφίσταται παρά τις περιοδικές μικρές παραβιάσεις της εκεχειρίας από τη Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), που συνδέεται με την Αλ Κάιντα και τους συμμάχους της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις απάντησαν σε αυτές τις παραβιάσεις στις 6 Φεβρουαρίου, με μια σειρά από αεροπορικές επιδρομές που έπληξαν τα περίχωρα της πόλης Κάφερ Σαλάγια στα νότια της επαρχίας Ιντλίμπ. Οι στόχοι ήταν πιθανώς θέσεις που ανήκαν στην HTS.

Η κατάσταση στην Ιντλίμπ ενδέχεται να επιδεινωθεί τις επόμενες ημέρες καθώς ο καιρός βελτιώνεται. Αυτό θα επιτρέψει στην HTS και τους συμμάχους της να πραγματοποιήσουν επιθέσεις μεγαλύτερου εύρους κατά των συριακών δυνάμεων.

Αντίθετα, στις περιοχές της νότιας Συρίας, η κατάσταση είναι ήρεμη. Δεν αναφέρθηκαν περιστατικά στην αλ Κουνέιτρα, τη Νταραά ή αλ Σουεϊντά έως τις 7 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι δεν θα προκύψουν απειλές ασφαλείας στο εγγύς μέλλον.

Εν κατακλείδι, η κλιμάκωση μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και των SDF στις βόρειες και βορειοανατολικές περιοχές της Συρίας, παραμένει η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας. Μια πλήρης στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών θα μπορούσε να ξεσπάσει σύντομα, καθώς η νευρικότητα της Άγκυρας επιμένει και το κουρδικό "αγκάθι" αποτελεί στρατηγικό στόχο της νεοοθωμανικής πολιτικής.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ