Βιοηθική

Εξωπραγματικό! Η τεχνητή νοημοσύνη του Facebook κατάφερε να διαβάσει τις σκέψεις των ανθρώπων

Το Facebook (μετονομάστηκε Meta) προχώρησε το έργο του για την τεχνητή νοημοσύνη ένα βήμα παραπέρα, σχεδιάζοντας ένα πρόγραμμα που διαβάζει το ανθρώπινο μυαλό.

Αναφέρθηκε ότι το πρόγραμμα ήταν σε θέση να προβλέψει τις σκέψεις των ανθρώπων των οποίων τα εγκεφαλικά κύματα παρακολουθούνταν με ακρίβεια 73% και να τις καταγράψει. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η νέα τεχνολογία θα μπορούσε να φέρει επανάσταση ειδικά στην ιατρική.

Η τελευταία έρευνα των επιστημόνων στο Meta χρησιμοποίησε καταγραφές ανθρώπων με συσκευή που μοιάζει με καπέλο στο κεφάλι τους για προηγούμενες ακαδημαϊκές μελέτες. Η εν λόγω συσκευή περιείχε αισθητήρες EEG και MEG για τη μέτρηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας.

Αυτά τα δεδομένα από ακαδημαϊκά ιδρύματα αποτελούνταν από εγκεφαλικά κύματα που καταγράφηκαν σε διάστημα 150 ωρών από 169 εθελοντές που άκουγαν ηχητικά βιβλία, λέξεις ή προτάσεις στα αγγλικά και τα ολλανδικά.

Οι ηχογραφήσεις παρουσιάστηκαν στο νέο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που ανέπτυξε η Meta. Αποδείχθηκε ότι το πρόγραμμα ήταν σε θέση να αποκωδικοποιήσει τις ομιλίες που άκουσαν οι εθελοντές και να τις μεταφέρει σε λέξεις με μεγάλη ακρίβεια. Ωστόσο, για να θεωρηθεί σωστή η πρόβλεψη, αρκεί μία από τις 10 δυνατότητες που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη.

Το πρόγραμμα πέτυχε ποσοστό επιτυχίας 73% από 793 λέξεις που χρησιμοποιούνται συχνά. Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, αυτό σημαίνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποκρυπτογραφήσει τις περισσότερες λέξεις στην καθημερινή ζωή.

Η κατανόηση του τι λέγεται παρακολουθώντας την εγκεφαλική δραστηριότητα είναι κάτι πάνω στο οποίο οι νευροεπιστήμονες εργάζονται εδώ και πολύ καιρό. Ωστόσο, οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για αυτό βασίζονται σε επεμβατικές (που απαιτούν χειρουργική επέμβαση) τεχνικές όπως η εμφύτευση ενός τσιπ στον εγκέφαλο.

Οι υπεύθυνοι της Meta, από την άλλη πλευρά, προτείνουν ότι με το νέο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης, αυτό μπορεί να γίνει χωρίς την εμφύτευση τσιπ στον εγκέφαλο. «Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 69 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υποφέρουν από τραυματική εγκεφαλική βλάβη», ανέφερε η εταιρεία σε μια δήλωση σχετικά με το θέμα:

Αυτή η βλάβη εμποδίζει πολλούς από το να μιλούν, να γράφουν ή να επικοινωνούν με εκφράσεις του προσώπου. Εάν οι ερευνητές αναπτύξουν μια τεχνολογία για αυτό, η ζωή αυτών των ανθρώπων θα μπορούσε να βελτιωθεί σημαντικά.

Η εταιρεία έχει επίσης σηκώσει τα μανίκια της για ένα chatbot που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη. Η έκδοση beta του πρόσφατα αναπτυγμένου ρομπότ συνομιλίας BlenderBot3 άνοιξε στους χρήστες τον περασμένο μήνα.

Έχει διαπιστωθεί ότι το chatbot, το οποίο διευρύνει το λεξιλόγιό του στέλνοντας μηνύματα στους χρήστες, άρχισε να παράγει θεωρίες συνωμοσίας, να κάνει αντισημιτικά σχόλια και, κατά ειρωνικό τρόπο, να μιλά άσχημα για τον διευθύνοντα σύμβουλο της Meta, Mark Zuckerberg.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ