Όσο η ελληνική πολεμική αεροπορία βρίσκεται ένα βήμα πριν την απόκτηση τεσσάρων μεταχειρισμένων αμερικανικών αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού Boeing KC-135 Stratotanker, η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ τα βρίσκει «σκούρα» με τα νέα της ιπτάμενα τάνκερ.
Ελλαττωματικά τα Νέα KC-46
Πιο συγκεκριμένα, η αμερικανική πολεμική αεροπορία έχει παραλάβει μέχρι στιγμής 89 μονάδες KC-46A Pegasus από την αεροναυπηγική Boeing. Αυτά τα αεροσκάφη προορίζονταν να αντικαταστήσουν την προηγούμενη γενιά αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού ονόματι KC-135 Stratotanker, την οποία ενδιαφέρεται να αποκτήσει η χώρα μας σε προνομιακή τιμή.
Όμως τώρα τα πράγματα ίσως αλλάξουν, μιας και η αμερικανική πολεμική αεροπορία έστειλε «πίσω» στην Boeing και τα 89 αεροσκάφη τύπου KC-46A Pegasus που παρέλαβε τα τελευταία χρόνια. Ο λόγος είναι πως εντοπίστηκαν ρωγμές σε δύο από τα τέσσερα νέα ιπτάμενα τάνκερ που παρήγαγε η Boeing.
Παράλληλα, ο αμερικανικός αεροναυπηγικός κολοσσός θα σταματήσει προσωρινά τις παραδόσεις μέχρι να εντοπιστεί λεπτομερώς η ρίζα του προβλήματος και να εφαρμοστεί ένα αποτελεσματικό σχέδιο δράσης, ανακοίνωσε η αμερικανική πολεμική αεροπορία.
Ο εντοπισμός ρωγμών στην άτρακτο οποιουδήποτε αεροσκάφους σημαίνει πως η πλατφόρμα πρέπει να επιδιορθωθεί πριν ξανά θεωρηθεί επιχειρησιακή και έτοιμη για πτήσεις. Αυτός ο κανόνας ισχύει για όλους τους τύπους αεροσκαφών, από μαχητικά έως επιβατικά αεροπλάνα.
Το ανησυχητικό με τις σχισμές των KC-46A Pegasus είναι το γεγονός πως παρατηρήθηκαν πάνω στην κύρια και στην δευτερεύουσα δομή της ατράκτου του αεροπλάνου και όχι στις πτέρυγες ή σε κάποιο άλλο σημείο της πλατφόρμας.
Η Boeing εργάζεται στην εύρεση λύσης για το εν λόγω πρόβλημα, ανακοίνωσε η εταιρεία.
Εμείς να σας υπενθυμίσουμε πως το πρόγραμμα KC-46A Pegasus έχει υποφέρει από παρόμοια προβλήματα και καθυστερήσεις. Το νέο αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ ήταν προγραμματισμένο να υιοθετηθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ωστόσο η πρώτη παράδοση έλαβε χώρα τον Ιανουάριο του 2019.
Έκτοτε αρκετά συστήματα του αεροσκάφους έχουν εμφανίσει τεχνικές δυσλειτουργίες, οι οποίες επιλύονται καθυστερημένα με αλλαγές σε υλισμικό και λογισμικό. Σε κάποιες περιπτώσεις βέβαια η Boein αναγκάστηκε να αντικαταστήσει ολόκληρα συστήματα, όπως το Remote Vision System (RVS).
Επίσημη αξιολόγηση του αμερικανικού υπουργείου άμυνας για το 2024 κατέληξε στο πόρισμα πως το KC-46A δεν στάθηκε αντάξιο των προσδοκιών και των απαιτήσεων του Πενταγώνου.