Νέα πρόκληση από την Τουρκία, αφού πολεμικά της αεροσκάφη πέταξαν νότια αλλά κοντά στην Κύπρο, κάνοντας άσκηση εναερίου ανεφοδιασμού, με στόχο πιθανόν “εικονική εναέρια κρούση στο νησί ή στην Ανατολική Μεσόγειο.
🗓️ 24 Temmuz 2024
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) July 26, 2024
Hava Kuvvetleri Komutanlığı bağlısı çeşitli üslerden havalanan muharip ve destek uçaklarımızın katılımıyla Kıbrıs Adası’nın güneyinde, Akdeniz’in uluslararası hava sahasında eğitim uçuşu icra edildi.#MillîSavunmaBakanlığı pic.twitter.com/QFqG1rIefA
“Πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική πτήση στον διεθνή εναέριο χώρο της Μεσογείου, στα νότια της νήσου Κύπρου, με τη συμμετοχή πολεμικών και υποστηρικτικών αεροσκαφών μας που απογειώθηκαν από διάφορες βάσεις που συνδέονται με τη Διοίκηση Πολεμικής Αεροπορίας”, αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού επιτελείου Εθνικής Άμυνας.
Υπενθυμίζουμε ότι προχθές ακούσαμε για δήθεν αόρατους κινδύνους ομιλεί μεγάλο τουρκικό κρατικό κανάλι (TRT) για την δημιουργία μιας ισχυρής ναυτικής βάσης στο Μαρί της Κύπρου, αναφέροντας ότι αυτό “είναι επικίνδυνο για την περιοχή¨, και δεν είναι για παράδειγμα η αντίστοιχη τουρκική βάση στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, η οποία συμπεριλαμβάνει και αεροδρόμιο με επιθετικά drones.
Το τουρκικό κρατικό κανάλι μάλιστα αναφέρει ότι “η πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Άμυνας κ. Νίκου Δένδια, στην Κύπρο επικεντρώθηκε σε αυτό το έργο, το οποίο προκάλεσε επίσης την έντονη επίπληξη από την Τουρκία”.
Η άσκηση των τουρκικών αεροσκαφών, είναι μία ακόμη επίδειξη δύναμης της Άγκυρας στην Κύπρο και τίποτα παραπάνω.
Μη επανδρωμένα αεροσκάφη RQ-4B των ΗΠΑ ήταν στην περιοχή
Σήμερα το πρωί παρακολουθήσαμε δύο αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που επιχειρούσαν πάνω από την ανατολική Μεσόγειο.
Ένα USAF Northrop Grumman RQ-4B (reg. 11-2046 – c/s FORTE15) και ένα US Navy MQ-4C (reg. 169659 – c/s BLACKCAT6) εκτελούν αποστολή επιτήρησης στα ανοικτά των ακτών της Συρίας, του Λιβάνου και Ισραήλ. Είναι πολύ σπάνιο να δεις δύο drones να λειτουργούν μαζί, αλλά συνέβη και πρόσφατα (τελευταία φορά στις 9 Ιουλίου).
Η περιοχή είναι ιδιαίτερα τεταμένη για τουλάχιστον δύο λόγους: από τη μία πλευρά, η Συρία, με σημαντική ρωσική στρατιωτική παρουσία (αεροπορική βάση στη Λαττάκεια και ναυτική βάση στο Tartus). από την άλλη, η κρίση μεταξύ Ισραήλ, Λιβάνου και Παλαιστίνης, που ξέσπασε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και τη βίαιη απάντηση του Τελ Αβίβ.