Armed Conflicts

Βαμμένος στα χρώματα του πολέμου ο Ζελένσκι! Απέρριψε την διαμεσολάβηση του Όρμπαν για τερματισμό της σύγκρουσης

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δεν μπορεί να μεσολαβήσει μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου για τον τερματισμό του πολέμου, ένα καθήκον που θα μπορούσαν να αναλάβουν μόνο παγκόσμιες δυνάμεις, όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ ή η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως είπε.

Ο Όρμπαν επισκέφθηκε το Κίεβο και τη Μόσχα για συνομιλίες την περασμένη εβδομάδα και νωρίτερα σήμερα, Δευτέρα, συναντήθηκε με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, περιγράφοντας το αναπάντεχο ταξίδι του στο Πεκίνο ως το τρίτο σκέλος μιας «ειρηνευτικής αποστολής».

Ο Ζελένσκι είπε ότι μόνο πολύ ισχυρές οικονομίες ή χώρες με ένοπλες δυνάμεις ισχυρότερες από εκείνες της Ρωσίας θα μπορούσαν να αναλάβουν το έργο της μεσολάβησης.

CONTINUE READING

«Υπάρχουν πολλές τέτοιες χώρες στον κόσμο; Όχι. Πιστεύω ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι τέτοιες χώρες. Και η ΕΕ, όχι μία χώρα αλλά ολόκληρη η ΕΕ. Αυτή θα μπορούσε πραγματικά να είναι μια αποστολή διαμεσολάβησης», είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βαρσοβία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι οι διαπραγματεύσεις του Όρμπαν με τον Πούτιν, που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν έγιναν σε συντονισμό με το Κίεβο. «Ακόμη και αν (ο Πούτιν) συναντηθεί με κάποιον (ηγέτη κράτους), αυτό δεν σημαίνει ότι θέλει να τερματίσει τον πόλεμο», σχολίασε.

Το Κίεβο παραμένει ανοιχτό σε προτάσεις άλλων χωρών για το πώς θα ανοίξει ο δρόμος για την ειρήνη, όμως οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να εναρμονίζονται με το ουκρανικό όραμα και ιδίως με το ειρηνευτικό σχέδιο των 10 σημείων που είχε παρουσιάσει παλαιότερα ο Ζελένσκι, πρόσθεσε.

Η Ουκρανία ελπίζει επίσης ότι θα οργανώσει μια δεύτερη διεθνή ειρηνευτική σύνοδο αργότερα εντός του έτους. Η Κίνα δεν παρέστη στην πρώτη σύνοδο, τον Ιούνιο και προωθεί, μαζί με τη Βραζιλία, ένα δικό της ειρηνευτικό σχέδιο έξι σημείων, ζητώντας τη διοργάνωση μιας διεθνούς ειρηνευτικής συνόδου με τη συμμετοχή τόσο της Ουκρανίας όσο και της Ρωσίας.

Όρμπαν: Οι τρεις ερωτήσεις που έκανα στον Πούτιν

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός δήλωσε στο ελβετικό περιοδικό Weltwoche ότι έθεσε στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν  τρεις ερωτήσεις κατά τη διάρκεια συνάντησης στη Μόσχα, σχετικά με τη γνώμη του για τις ειρηνευτικές προτάσεις άλλων κρατών, σχετικά με την πιθανότητα κατάπαυσης του πυρός πριν από τις ειρηνευτικές συνομιλίες και πώς μπορεί να είναι η αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης στο μέλλον.

«Ο πρώτος μου σκοπός ήταν να θέσω τις ερωτήσεις απευθείας, τρεις ερωτήσεις βασικά», είπε ο Όρμπαν.

Η πρώτη ερώτηση αφορούσε τη στάση της Μόσχας στις υπάρχουσες ειρηνευτικές πρωτοβουλίες και συνομιλίες για την ουκρανική σύγκρουση που διεξάγονται χωρίς τη Ρωσία, είπε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

«Είπε ο Πούτιν ότι είναι προφανές ότι οι πραγματικές διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να γίνουν χωρίς τη συμμετοχή και των δύο πλευρών.Άρα ό,τι κι αν κάνουν χωρίς αυτόν, δεν έχει καμία σημασία.Κάτι που είναι ούτως ή άλλως πολύ λογικό», είπε ο Όρμπαν .

Η δεύτερη ερώτηση αφορούσε την πιθανότητα κατάπαυσης του πυρός πριν από την πραγματική έναρξη των διαπραγματεύσεων, είπε, προσθέτοντας ότι ο Πούτιν δεν συναίνεσα σε αυτό αναμένοντας ότι το Κίεβο θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί στρατιωτικά μια τέτοια κατάπαυση του πυρός.

Το τρίτο ερώτημα ήταν εάν η Ρωσία είχε ένα όραμα για το πώς θα έμοιαζε μια μελλοντική αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης μετά τη σύγκρουση, στην οποία ο Πούτιν απάντησε ότι η Μόσχα είχε ένα λεπτομερές σχέδιο για το θέμα, είπε ο Ούγγρος ηγέτης.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR