IRIS Sahand
Middle East
Updated at:

Τεράστιο πλήγμα για το Ιράν: Βυθίστηκε η ναυαρχίδα του ιρανικού στόλου στα καλά καθούμενα (Εικόνες)

Πολύ πρόσφατα το ιρανικό πολεμικό ναυτικό υπέστη μία αναπάντεχη και πολύ σημαντική απώλεια όταν η φρεγάτα IRIS Sahand της κλάσης Moudge βυθίστηκε στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς. Αναφορές από ιρανικές πηγές, τις οποίες μεταδίδουν ρωσικά και ξένα μέσα, αποκαλύπτουν πως τα αίτια της βύθισης παραμένουν άγνωστα.

CONTINUE READING

Βυθίστηκε σε Λιμάνι Ιρανική Φρεγάτα

Πιο συγκεκριμένα, η ιρανική φρεγάτα IRIS Sahand ήταν προσδεμένη στο λιμάνι της πόλης Μπαντάρ Αμπάς στο νότιο τμήμα του μεσανατολίτικου κράτους στην ιρανική ακτή του Περσικού Κόλπου. Για μυστήριο λόγο το πολεμικό πλοίο ξεκίνησε να βυθίζεται αργά αλλά σταθερά και σύντομα άρχισε να γέρνει προς την αριστερή του πλευρά. Μέσα σε λίγη ώρα το μεγαλύτερο μέρος του σκάφους βρέθηκε κάτω από την επιφάνεια του νερού με δεκάδες άτομα να παρακολουθούν την δραματική καταστροφή του.

Αν και πολλά ιρανικά μέσα μετέδωσαν την είδηση, κανένα από αυτά δεν παρείχε κάποια επιβεβαιωμένη εξήγηση για το τι προκάλεσε την ολοκληρωτική βύθιση του πλοίου. Όλα τα σχετικά δημοσιεύματα αναφέρθηκαν στο περιστατικό ως «ατύχημα».

Η απώλεια του πλοίου είναι πολύ σοβαρή για τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις μιας και η φρεγάτα IRIS Sahand αποτελεί μία σχετικά νέα προσθήκη στον στόλο του πολεμικού ναυτικού της Τεχεράνης. Συγκεκριμένα το εν λόγω πολεμικό πλοίο τέθηκε και επίσημα σε λειτουργία στον στόλο του κράτους την 1η Δεκεμβρίου του 2018. Κατασκευάστηκε από την Shahid Harvishi Marine Industries στην πόλη Μπαντάρ Αμπάς και αποτέλεσε το τρίτο πλοίο της κλάσης Moudge. Τα πρώτα δύο σκάφη ονομάζονται Jamaran και Damavand.

Η IRIS Sahand ήταν ένα σημαντικό στοιχείο των ιρανικών ναυτικών δυνάμεων. Το 2021 πραγματοποίησε ένα πολύ ενδιαφέρον ταξίδι με αφετηρία τον Περσικό Κόλπο και προορισμό την Βαλτική Θάλασσα, στην οποία συμμετείχε σε ναυτική παρέλαση του ρωσικού πολεμικού ναυτικού.

CONTINUE READING

Το μήκος της ιρανικής κλάσης φρεγατών Moudge φτάνει τα 94 μέτρα, ενώ το σύστημα ισχύος των πλατφορμών αποτελείται από 4 πετρελαιοκινητήρες που επιτρέπουν στις φρεγάτες να πλέουν με μέγιστη ταχύτητα 30 κόμβων. Κάθε σκάφος έχει πλήρωμα 150 ναυτών και εκτόπισμα 1.500 τόνων, χαρακτηριστικό που τα καθιστά «ελαφριές φρεγάτες».

Στον οπλισμό τους τώρα, η κλάση Moudge είναι οπλισμένη με αντιπλοϊκούς πυραύλους όπως τον Noor Qader, με τορπίλες, ναυτικά όπλα και πυραύλους επιφανείας-αέρος. Τέλος, διαθέτει και οπλικά συστήματα μικρού βεληνεκούς (CIWS) έναντι εισερχόμενων πυραύλων και αεροσκαφών.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR