World
Updated at:

Γαλλία: Πρώτος ο Μελανσόν χωρίς αυτοδυναμία, δεύτερος ο Μακρόν, τρίτη η Λεπέν (live-upd)

Ανάλυση Bloomberg: Δεν αποκλείεται το σενάριο κυβέρνησης συνασπισμού Μακρόν - Αριστεράς χωρίς τον Μελανσόν

Τις πρώτες αναλύσεις για την επόμενη μέρα μετά τη νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου της αριστεράς στις Γαλλικές εκλογές επιχειρούν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, παρότι δεν υπάρχει ακόμα σαφής εικόνα σχετικά με την κατανομή των εδρών που συγκεντρώνουν τα επιμέρους κόμματα του μετώπου της αριστεράς, δεν αποκλείεται να υπάρξει δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης απόλυτης πλειοψηφίας στη Γαλλία που αποκλείει την ακροαριστερή «Ανυπότακτη Γαλλία» του Μελανσόν.

Πώς διαμορφώνεται ο εκλογικός χάρτης

Τη διαμόρφωση του εκλογικού χάρτη, με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, έδωσε στη δημοσιότητα η γαλλική εφημερίδα Le Monde. 

Το πρωτοσέλιδο της Liberation: «Ουφ»

«Ουφ» γράφει με ανακούφιση η Liberation στο αυριανό της πρωτοσέλιδο.

Η γαλλική εφημερίδα σημειώνει ότι η Αριστερά έκανε μία τεράστια έκπληξη, καθώς ήρθε πρώτη στις βουλευτικές εκλογές. Το ρεπουμπλικανικό μέτωπο ακολούθησε μαζικά, υποβιβάζοντας την Εθνική Συσπείρωση στην τρίτη θέση.

«Διαιρεμένη σε τρία μπλοκ, η νέα Εθνοσυνέλευση δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία», αναφέρει.

Πανηγυρισμοί στην place de la République

New York Times: Η Γαλλία θα μπορούσε να οδηγηθεί σε μήνες πολιτικής αστάθειας

Η Γαλλία ενδέχεται να οδηγηθεί σε ένα διαρκές πολιτικό αδιέξοδο, καθώς κανένα κόμμα ή συμμαχία δεν φαίνεται να έχει κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο, γράφουν οι New York Times.

Ειδικοί ανέφεραν στην αμερικανική εφημερίδα ότι η χώρα θα μπορούσε να οδηγηθεί σε μήνες πολιτικής αστάθειας, καθώς ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αντιμετωπίζει ένα βαθιά διχασμένο Κοινοβούλιο.

Ipsos France: 171-187 έδρες για το Νέο Λαϊκό Μέτωπο

Την τελευταία επικαιροποίηση των προγνωστικών της στοιχείων δημοσιοποίησε η Ipsos France.

Με βάση την εκτίμηση, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα κερδίσουν 171-187 έδρες στη νέα γαλλική εθνοσυνέλευση, το μπλοκ του Μακρόν 152-163 έδρες και η Εθνική Συσπείρωση 134-152 έδρες.

«Marine presidente» φώναζαν οι υποστηρικτές της Λεπέν

«Marine presidente» φώναζαν οι υποστηρικτές της Μαρίν Λεπέν, μετά τα αποτελέσματα που έδειξαν ότι η Εθνική Συσπείρωση έρχεται τρίτη. 

Σε αντίθεση με τον Ζορντάν Μπαρντελά, η Μαρίν Λεπέν δεν θέλησε να ανέβει στη σκηνή, ωστόσο μίλησε σε δημοσιογράφους, λέγοντάς τους μεταξύ άλλων ότι «η νίκη μας απλώς καθυστέρησε. 

Ψηφοφόροι της Αριστεράς πανηγυρίζουν για τη νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου

Μελανσόν: Πολλοί θα προσπαθήσουν να προσποιηθούν ότι δεν συνέβη τίποτα, αλλά έχουμε κερδίσει

Το δικό του μήνυμα προς τους πολίτες έστειλε ο Ζαν Λυκ Μελανσόν, που μετά τις δηλώσεις του, έκανε και ανάρτηση στο Χ.

«Η νίκη μας θα εξεταστεί παντού, ιδίως από την Αριστερά σε όλο τον κόσμο, έγραψε ο Μελανσόν.

«Σε λίγες ημέρες, πολλοί θα προσπαθήσουν να προσποιηθούν ότι δεν συνέβη τίποτα. Αλλά έχουμε κερδίσει, χάρη σε μια πολιτική γραμμή ικανή να ενώσει τους ανθρώπους», πρόσθεσε.

 

Λεπέν: Η νίκη μας απλώς καθυστέρησε, αφόρητη η θέση του Μακρόν

«Η νίκη της Εθνικής Συσπείρωσης απλώς καθυστέρησε» είπε η Μαρίν Λεπέν, σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα του β’ γύρου των εκλογών.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, η Μαρίν Λεπέν ανέφερε ότι βλέπει τους σπόρους της αυριανής νίκης στο σημερινό αποτέλεσμα.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η θέση του Μακρόν είναι αφόρητη.

Εντουάρ Φιλίπ: Χρειαζόμαστε πολιτική συναίνεσης για να μην οδηγηθούμε στην αβεβαιότητα

Για την έναρξη μίας περιόδου μεγάλης αβεβαιότητας μίλησε ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας και επικεφαλής του κόμματος Horizons υπό τον Εμανουέλ Μακρόν, Εντουάρν Φιλίπ, ο οποίος ζήτησε να υπάρξει πνεύμα συνεννόησης για να αποφευχθεί το πολιτικό χάος.

«Υπάρχει μια συντριπτική πλειονότητα Γάλλων που δεν θέλει να δώσει την εξουσία στην Εθνική Συσπείρωση κι είμαι ευτυχής γι' αυτό» τόνισε.

Πανηγυρισμοί στο κόμμα των Πρασίνων

Δεκτή με επευφημίες και συνθήματα έγινε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος των Πρασίνων στο Παρίσι η γραμματέας του Κόμματος Μαρίν Τοντελιέρ.

«Η νύχτα θα είναι μεγάλη, είναι σημαντικό για μένα να την ξεκινήσω μαζί σας. Απόψε ο λαός νίκησε» είπε στους συγκεντρωμένους.

Ατάλ: Θέτω την παραίτησή μου στη διάθεση του Μακρόν

«Κανένα κόμμα δεν κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία», τόνισε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Γκαμπριέλ Ατάλ, προσθέτοντας ότι ήταν τιμή του να υπηρετήσει στο αξίωμά του, που ανακοίνωσε ότι θα θέσει την παραίτησή του αύριο στη διάθεση του Γάλλου προέδρου. 

Επικαιροποιημένες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα

Σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο εκλέγει από 178 έως 205 έδρες, το κόμμα του Μακρόν από 157 έως 174 έδρες, η Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν από 113 έως 148 έδρες και οι Ρεπουμπλικάνοι από 67 έως 71 έδρες. 

 

Επανεξελέγη βουλευτής η Ελιζαμπέτ Μπορν

Η πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν επανεξελέγη βουλευτής με το κόμμα του Μακρόν, στον β' γύρο των βουλευτικών εκλογών.

Τι δείχνει το Ipsos France για το πώς διαμορφώνονται οι έδρες

Μπαρντελά: Η Γαλλία βρίσκεται πλέον στα χέρια της ακροαριστεράς

«Η Γαλλία βρίσκεται πλέον στα χέρια της ακροαριστεράς», είπε με εμφανή απογοήτευση ο επικεφαλής της Εθνικής Συσπείρωσης Ζορντάν Μπαρντελά, στους υποστηρικτές του.


Παράλληλα, ανέφερε ότι η Εθνική Συσπείρωση είναι ενσαρκώνει περισσότερο από ποτέ τη μοναδική εναλλακτική λύση απέναντι στο ενιαίο κόμμα που εκτείνεται από τον Φιλίπ Πουτού έως τον Εντουάρ Φιλίπ.

Ανατροπή δείχνουν τα πρώτα επίσημα exit poll στη Γαλλία, με το κόμμα του Ζαν Λικ Μελανσόν να εμφανίζεται πρώτο, το Emsemble του Εμανουέλ Μακρόν δεύτερο και την ακροδεξιά Εθνική Συσπέιρωση της Μαρίν Λεπέν τρίτη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Liberation, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της Ipsos για λογαριασμό της France Télévisions, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα κερδίσει μεταξύ 172 και 192 εδρών. Με μια σχετική πλειοψηφία, η Αριστερά θα μπορούσε να βρεθεί ξανά στην εξουσία τις επόμενες εβδομάδες.

Το Ensemble θα κερδίσει από 150 έως 170 έδρες, και η Εθνική Συσπείρωση, στην τρίτη θέση, μεταξύ 132 και 152 έδρες.

 

Σύμφωνα με την εκτίμηση του IFOP για το TF1, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο εξασφαλίζει 180-215 έδρες στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση, ενώ σύμφωνα με την εκτίμηση του Ipsos για την France TV εξασφαλίζει 172-215 έδρες. Η Opinionway για το C News TV δίνει στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο 180-210 έδρες, ενώ το Elabe για το BFM TV 175-205. Η κεντρώα παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν Μαζί μάχεται με τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν για την δεύτερη θέση, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις.

 

Σε θρίλερ εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία στη Γαλλία όπως δείχνουν τα ανεπίσημα exit poll που δημοσιεύουν βελγικά ΜΜΕ. Παρόλο που τα πρώτα exit polls έφερναν πρώτο το κόμμα της Μαρίν Λεπέν, την Εθνική Συσπείρωση, με 200 έδρες, άλλα exit polls που βγήκαν στη συνέχεια δίνουν πρωτιά στον Μελανσόν. 

Τα exit polls δημοσίευσε η βελγική La Libre Belgique.

Στο αρχικό που δημοσιεύτηκε, η Εθνική Συσπείρωση εμφανίζει να έχει 200 έδρες, η συμμαχία των αριστερών του Νέου Λαϊκού Μετώπου έρχεται δεύτερη, με 170 έδρες, ενώ ακολουθεί η συμμαχία του Μακρόν Ensemble, η οποία φαίνεται να συγκεντρώνει 140 έδρες.

Στην τετάρτη θέση βρίσκονται οι Ρεπουμπλικανοί του Ερίκ Σιοτί με 60 έδρες.

Ωστόσο άλλα exit poll παρουσιάζουν μία διαφορετική εικόνα.

-Εθνική Συσπείρωση: 130 έως 160 έδρες

-Νέο Λαϊκό Μέτωπο: 175 έως 215

- Ensemble: 150 έως 170

- Ρεπουμπλικάνοι: 68 έως 74

Παρόμοια εικόνα παρουσιάζει και το exit poll της Opinionway για λογαριασμό του CNews

-Εθνική Συσπείρωση: 130 έως 160 έδρες

- Νέο Λαϊκό Μέτωπο : 180 έως 210 έδρες

- Ensemble: 160 έως 180 έδρες

- Ρεπουμπλικάνοι : 40 έως 50 έδρες

Τα βελγικά μέσα ενημέρωσης δεν υπόκεινται στην απαγόρευση που ισχύει για τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία δεν μπορούν να δημοσιεύσουν εκτιμήσεις και αποτελέσματα πριν τις 9 ώρα Ελλάδος που κλείνουν οι κάλπες και στις μεγάλες πόλεις.

Για ήττα του κόμματος του Μακρόν και «προεδρική μειοψηφία» μιλούν τα γαλλικά ΜΜΕ εξηγώντας τη σημασία που θα έχει η πιθανή επικράτηση της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης έναντι των κεντρώων. 

Σημείο καμπής στη σύγχρονη ιστορία του κεντρώοου μπλοκ χαρακτηρίζεται δε η σημερινή διαδικασία. Οι εκπρόσωποι του Μακρόν ήδη απουσιάζουν από 100 περίπου εκλογικές περιφέρειες.

 

Έκτακτη συνάντηση στο Ελιζέ το βράδυ συγκαλεί ο Μακρόν

Το βράδυ της Κυριακής, ο Εμανουέλ Μακρόν θα υποδεχθεί τον πρωθυπουργό Γκαμπριέλ Αττάλ και τους ηγέτες των κομμάτων της απερχόμενης πλειοψηφίας στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται μιάμιση ώρα πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δεύτερου γύρου των πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Ωστόσο, σύμφωνα με το περιβάλλον του αρχηγού του κράτους, «δεν υπάρχει κανένα σχέδιο σε αυτό το στάδιο» για να προβεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δήλωση μετά τις εκλογές.

Πόσες έδρες χρειάζονται για την αυτοδυναμία

Η Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας έχει 577 έδρες. Για την απόλυτη πλειοψηφία απαιτούνται 289 έδρες. 

 

Πρώτο και στον β’ γύρο των εκλογών έρχεται το κόμμα της Μαρίν Λεπέν, Εθνική Συσπείρωση, η οποία εκτιμάται ότι θα μπορούσε να συγκεντρώσει 200 έδρες, σύμφωνα με τα exit polls της βελγικής La Libre Belgique.

Η συμμαχία των αριστερών του Νέου Λαϊκού Μετώπου έρχεται δεύτερη, με 170 έδρες, ενώ ακολουθεί η συμμαχία του Μακρόν Ensemble, η οποία φαίνεται να συγκεντρώνει 140 έδρες.
Στη Τετάρτη θέση βρίσκονται οι Ρεπουμπλικανοί του Ερίκ Σιοτί με 60 έδρες.

Tα βελγικά μέσα ενημέρωσης δεν υπόκεινται στην απαγόρευση που ισχύει για τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία δεν μπορούν να δημοσιεύσουν εκτιμήσεις και αποτελέσματα πριν τις 9 ώρα Ελλάδος που κλείνουν οι κάλπες και στις μεγάλες πόλεις.

Αναλυτικά:

  • Εθνικός Συναγερμός (Μαρίν Λεπέν): 200 έδρες
  • Νέο Λαϊκό Μέτωπο: 170 έδρες
  • Μαζί (Εμανουέλ Μακρόν): 140 έδρες
  • Ρεπουμπλικάνοι και άλλοι δεξιοί βουλευτές: 60 έδρες

Για ήττα του κόμματος του Μακρόν και «προεδρική μειοψηφία» μιλούν τα γαλλικά ΜΜΕ εξηγώντας τη σημασία που θα έχει η πιθανή επικράτηση της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης έναντι των κεντρώων. 

Σημείο καμπής στη σύγχρονη ιστορία του κεντρώοου μπλοκ χαρακτηρίζεται δε η σημερινή διαδικασία. Οι εκπρόσωποι του Μακρόν ήδη απουσιάζουν από 100 περίπου εκλογικές περιφέρειες.

Τουλάχιστον 200 υποψήφιοι από την αριστερή συμμαχία, Front Populaire, και τον κεντρώο συνασπισμό του Μακρόν αποχώρησαν ειδικότερα την περασμένη Κυριακή, σε μια προσπάθεια να οικοδομήσουν ένα «ρεπουμπλικανικό μέτωπο» που θα εμποδίσει το κόμμα της Μαρίν Λεπέν από την οριστική νίκη.

Μένει να φανεί αν πολλοί Γάλλοι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν πολιτικούς από κόμματα που δεν υποστηρίζουν προκειμένου να εμποδίσουν την ακροδεξιά.

Τα πέντε σενάρια μετά το αποτέλεσμα των εκλογών σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ

Τα πέντε επικρατέστερα σενάρια μετά το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία είναι τα εξής σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ: 

Πρώτον, η Εθνική Συσπείρωση να έχει απόλυτη πλειοψηφία και σε αυτήν την περίπτωση, ο Εμανουέν Μακρόν θα αναθέσει στον Μπαρντελά την πρωθυπουργία. Ο τελευταίος, με τη σειρά του, θα την αποδεχτεί και αυτόματα θα ξεκινήσει μία παρατεταμένη περίοδος συγκατοίκησης με τις δυνάμεις του κυβερνητικού τόξου να βρίσκονται σε τροχιά προστριβών.

Το δεύτερο σενάριο θέλει το κόμμα του Μπαρντελά να κερδίζει τις περισσότερες έδρες, αλλά όχι τόσες ώστε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.

Ο Μακρόν θα ζητήσει από τον Μπαρντελά να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά εκείνος πιθανόν να αρνηθεί γνωρίζοντας ότι θα ανατραπεί στην πρώτη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης. 

Στη συνέχεια, θα ξεκινήσουν οι προσπάθειες για τον σχηματισμό ενός νέου συνασπισμού που θα προϋποθέτει την επίτευξη συναίνεσης από το συντηρητικό κόμμα των Ρεπουμπλικάνων μέχρι την κεντροαριστερά. 

Οι συνομιλίες γαι την επίτευξη κυβέρνησης συνασπιμού πιθανόν να διαρκέσουν εβδομάδες και να μην έχουν ολκληρωθεί μέχρι την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. 

Το τρίτο σενάριο εμφανίζει το αριστερό NPF να πετυχαίνει μια νίκη-έκπληξη και το τέταρτο τον Μακρόν να διορίζει κυβέρνηση τεχνοκρατών.

Το πέμπτο ενδεχομένως να αφορά σε μία μεγάλη νίκη της Εθνικής Συσπείρωσης που θα οδηγήσει σε παραίτηση τον Μακρόν.

Αν ο μέγιστος αριθμός εδρών του πρώτου κόμματος (που όπως πιθανολογείται θα είναι ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός), είναι μικρότερος από 289 αυτό θα σημαίνει, ότι κατά πάσα πιθανότητα κανένα κόμμα δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, που συνολικά είναι 577.

Με ενδιαφέρον θα αναμείνουν εξάλλου οι πολιτικοί αναλυτές, κυρίως στην περίπτωση που δεν υπάρχει ακροδεξιά αυτοδυναμία,και την ανά συνιστώσα κατανομή των εδρών στο πλαίσιο του Νέου Λαϊκού Μετώπου της Αριστεράς, όπου κατά πάσα πιθανότητα τους περισσότερους βουλευτές θα εκλέξει η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν και στη συνέχεια οι σοσιαλιστές, οι οικολόγοι και οι κομμουνιστές.

Η κατάσταση πάντως αναμένεται ότι σταδιακά θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει αργά το βράδυ. Αν ωστόσο η κατάσταση είναι οριακή, δηλαδή παίζεται η αυτοδυναμία σε μια χούφτα έδρες, τότε ενδέχεται να μην έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγματα ούτε τις πρώτες πρωινές ώρες αύριο.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR