Gremyashchiy (Project 20385)
Russia
Updated at:

Η Μόσχα απειλεί τους πάντες στον Ειρηνικό -Εξόπλισε τις νέες κορβέτες Gremyashchiy με τους υπερ-υπερηχητικούς πυραύλους Zircon

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις με διαταγή της ανώτατης στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας αυξάνουν τις πλατφόρμες επιφανείας που μπορούν να μεταφέρουν και να εκτοξεύσουν τους υπερ-υπερηχητικούς πυραύλους Zircon. Η νέα προσθήκη ονομάζεται κλάση Gremyashchiy.

CONTINUE READING

Ρωσικές Κορβέτες θα Μπορούν να Εκτοξεύουν Zircon

Ουκρανικά μέσα επικαλούμενα ρωσικές πηγές μεταδίδουν πως ο ρωσικός υπερ-υπερηχητικός πύραυλος θαλάσσιας εκτόξευσης 3M22 Zircon τροποποιήθηκε για να μπορεί να εκτοξεύεται από την κορβέτα Gremyashchiy της ομώνυμης κλάσης του προγράμματος Project 20385. Πρόκειται για ένα σύγχρονο και μεγάλο ρωσικό πολεμικό πλοίο που αποτελεί μέρος του ρωσικού Ειρηνικού Στόλου. 

Φαίνεται πως οι Ρώσοι σκοπεύουν να εγκαταστήσουν υπερ-υπερηχητικούς πυραύλους Zircon και σε μία άλλη κορβέτα της εν λόγω κλάσης, συγκεκριμένα το σκάφος ονόματι Provorny, το οποίο καθελκύστηκε πρόσφατα και σήμερα πραγματοποιεί δοκιμές.

Δεδομένων των παραπάνω, το Κρεμλίνο κατάφερε να αυξήσει τον αριθμό πολεμικών πλοίων που μπορούν να μεταφέρουν και να εκτοξεύσουν τους πυραύλους Zircon. Μέχρι πρότινος τα μόνο σκάφη του ρωσικού πολεμικού ναυτικού που επιδείκνυαν αυτήν την δυνατότητα ήταν οι φρεγάτες της κλάσης Gorshkov (Project 22350) και τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια της κλάσης Yasen-M (Project 885M). Αυτά τα σκάφη επισκέφθηκαν πρόσφατα την Κούβα.

Αν και οι ρωσικές υπερ-κορβέτες κλάσης Gremyashchiy δεν μπορούν να συμμετάσχουν στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, επειδή δεν μπορούν να εισέλθουν στην Μαύρη Θάλασσα, το Κίεβο ανησυχεί μήπως οι Ρώσοι προσθέσουν τον πύραυλο Zircon σε σκάφη του στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Αν και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ένα τέτοιο σενάριο, η αλήθεια είναι πως οι πιθανότητες να τοποθετηθούν πύραυλοι Zircon σε κάποιο ρωσικό σκάφος του στόλου της Μαύρης Θάλασσας είναι μικρές, τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον. Και ο λόγος είναι ότι οι κορβέτες Gremyashchiy ήταν ιδανικές για την φιλοξενία Zircon, μιας και δεν είναι συνηθισμένες κορβέτες.

CONTINUE READING

Τα εν λόγω πλοία είναι αρκετά μεγάλα για κορβέτες: έχουν εκτόπισμα 2.400 τόνων, κύτος μήκους 92 μέτρων και επιχειρούν με πλήρωμα 100 ναυτών. Παράλληλα, η Μόσχα τοποθέτησε σε αυτές τις κορβέτες βαρύ εξοπλισμό: ένα πυροβόλο A-190 100 χιλιοστών, 8 εκτοξευτές τύπου 3S14 για πυραύλους Kalibr, Oniks και τώρα Zircon, 16 κελιά κάθετης εκτόξευσης για το σύστημα Redut και 2 τετραπλούς σωλήνες εκτόξευσης τορπιλών 324 χιλιοστών. 

Καταλαβαίνετε λοιπόν πως οι κορβέτες Gremyashchiy είναι ειδικά σχεδιασμένες για ανοιχτά ναυτικά περιβάλλοντα, όπως αυτό του Ειρηνικού Ωκεανού, για αυτό και ενσωματώθηκαν στον σχετικό ρωσικό στόλο. Τα ρωσικά πλοία της Μαύρης Θάλασσας διαφέρουν σημαντικά.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR