Politics

«Επανεκκίνηση» της κυβέρνησης με νέο πακέτο μέτρων - Ποιες αποφάσεις «κλείδωσαν»

«Η προσοχή στρέφεται στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που συνδέονται με την καθημερινότητα του πολίτη» σημείωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός, δίνοντας ένα στίγμα των κυβερνητικών πρωτοβουλιών το επόμενο διάστημα. Στην κυβέρνηση – μετά και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών – επιδιώκουν μία φυγή προς τα εμπρός και εστιάζουν σε ένα πακέτο μέτρων που θα ξεδιπλώνεται σταδιακά. Μια σαφή εικόνα των προτεραιοτήτων θα δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία που θα κάνει σε εννέα εβδομάδες στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Όπως γράφει η Κατερίνα Κοκκαλιάρη για την naftemporiki.gr, Oι παρεμβάσεις που δρομολογούνται αφορούν μεγάλες ομάδες του πληθυσμού, όπως για παράδειγμα: τους μισθωτούς (ο κατώτατος μισθός θα φτάσει στα 950 ευρώ  μέχρι το 2027 και ο μέσος μισθός τα 1.500 ευρώ), τους συνταξιούχους (θα υπάρξει νέα αύξηση των συντάξεων το 2025, ενώ στο τέλος του χρόνου θα δοθεί μια έκτακτη ενίσχυση σε όσους δεν θα πάρουν  αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς), τους εργοδότες (θα υπάρξει νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στις αρχές της νέας χρονιάς), τους ελεύθερους επαγγελματίες (θα καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος), τους ανέργους (θα υπάρξουν αλλαγές στο επίδομα ανεργίας και θα τρέξουν νέα επιδοτούμενα προγράμματα) κ.α.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο στεγαστικό πεδίο, καθώς η εξεύρεση φτηνής στέγης αποτελεί δύσκολη εξίσωση για τις νεότερες ηλικίες και όχι μόνο. Μέχρι το τέλος του 2024 δρομολογείται ο πρώτος διαγωνισμός για την κοινωνική αντιπαροχή μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ στόχος είναι σε συνεννόηση με την Κομισιόν να τρέξει ένα δεύτερο πρόγραμμα «Σπίτι μου», που θα απευθύνεται σε ζευγάρια μέχρι 50 ετών.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θέλει να βάλει σε εφαρμογή  συγκεκριμένα μέτρα για το δημογραφικό, ενώ γενικότερες αλλαγές έρχονται στο πεδίο των επιδομάτων.

Αδιαμφισβήτητα στο Μαξίμου αναγνωρίζουν πως η μητέρα των μαχών θα δοθεί στο πεδίο της ακρίβειας, που, σύμφωνα με όλες τις  δημοσκοπήσεις, αποτελεί το κεντρικό πρόβλημα των νοικοκυριών. Όπως υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός, «για πρώτη φορά έχουμε στοιχεία που δείχνουν όχι απλά περιορισμό του πληθωρισμού, αλλά και πραγματική αποκλιμάκωση των τιμών στα σούπερ μάρκετ». Μάλιστα, τόνισε ότι είναι μια πρώτη ενθαρρυντική ένδειξη ότι «ο πόλεμος τον οποίο έχουμε κηρύξει στην ακρίβεια αρχίζει και φέρνει τα πρώτα αποτελέσματα» και υπογράμμισε ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί.

CONTINUE READING

Παράλληλα, από την  κυβέρνηση δρομολογούν μια σειρά κινήσεων σε κρίσιμους τομείς όπως η παιδεία, η υγεία, οι μεταφορές και η ασφάλεια των πολιτών. Μεταξύ άλλων, έχουν ανακοινωθεί 10.000 νέοι μόνιμοι διορισμοί στην παιδεία, ενώ έρχονται και αλλαγές στο ΑΣΕΠ, ώστε οι προσλήψεις να ολοκληρώνονται μέσα στον χρόνο

Οι επόμενες κινήσεις Μητσοτάκη

«Θα επιμείνω προσωπικά πολύ σε ζητήματα ήθους και ύφους της πολιτικής συμπεριφοράς», σημείωσε ο πρωθυπουργός, στέλνοντας σαφές μήνυμα πως δεν μπορεί να γίνουν ανεκτές συμπεριφορές που τραυματίζουν συνολικά την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. «Τίποτα δεν ενοχλεί τους πολίτες περισσότερο από συμπεριφορές όσων κατέχουν εξουσία, οι οποίες προβάλλουν μια εικόνα ότι οι πολιτικοί είναι σε μια διαφορετική συνομοταξία πολιτών, που μπορούν να φέρονται με έναν τρόπο διαφορετικό από αυτόν που θα φερόταν οποιοσδήποτε πολίτης» ήταν η χαρακτηριστική φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Υπενθυμίζεται εδώ πως την Τετάρτη υπήρξε διαγραφή του Λευτέρη Αυγενάκη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Τα όσα μάλιστα είδαν το φως της δημοσιότητας πυροδότησαν ένα μπαράζ ανακοινώσεων και δηλώσεων, με την αντιπολίτευση να εξαπολύει πυρά.

Το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός σκοπεύει να εστιάσει μια θετική ατζέντα και θα υπάρξει ένας νέος κύκλος περιοδειών, όπου θα δίνεται έμφαση σε έργα που υλοποιούνται σε τοπικό επίπεδο. Παράλληλα έρχονται αλλαγές στους γενικούς γραμματείς και ήδη φαίνεται πως κλειδώνουν οι πρώτες αποφάσεις.

Από την κυβέρνηση εκπέμπουν σήμα πως δεν υπάρχει χαλάρωση λόγω καλοκαιριού και πως μια σειρά μεταρρυθμίσεων θα τρέξουν με μεγαλύτερη ταχύτητα. Μιλώντας πρόσφατα στους «γαλάζιους» βουλευτές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «έχουμε μία τριετία μπροστά μας, που αποτελεί αρκετό πολιτικό χρόνο. Είναι μία τριετία που μας επιτρέπει και να διορθώσουμε λάθη, αλλά και να ξεδιπλώσουμε πιο αποφασιστικά το κυβερνητικό μας έργο».

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR