World
Updated at:

Euro 2024: Συνεχίζουν να προκαλούν εντός γερμανικού εδάφους οι Τούρκοι - Η αστυνομία διέλυσε πορεία οπαδών γιατί έκαναν το σήμα των γκρίζων λύκων

Η Τουρκία αντιμετωπίζει το βράδυ του Σαββάτου (6/7, 22:00) την Ολλανδία στο Βερολίνο στον τελευταίο χρονικά προημιτελικό του Euro 2024 και ο συγκεκριμένος αγώνας (όπως σχεδόν όλοι της τουρκικής) ομάδα έχει χαρακτηριστεί ως υψηλής επικινδυνότητας από τη γερμανική αστυνομία. Κι αυτό έχει να κάνει με την παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν στο ματς (όπως προανήγγειλε ο ίδιος), αλλά όχι μόνο.

Με εκατομμύρια Τούρκους να ζουν στη χώρα και χιλιάδες εξ αυτών να βρίσκονται στη γερμανική πρωτεύουσα οι αρχές είναι σε επιφυλακή και το απόγευμα υπήρξε η πρώτη παρέμβαση.

CONTINUE READING

Κατά της διάρκεια της παρέλασης των Τούρκων οπαδών προς το Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου οι επικεφαλείς της συνοδευτικής δύναμης της αστυνομίας απαίτησαν να σταματήσουν να κάνουν το σήμα των γκρίζων λύκων ειδάλλως σε διαφορετική περίπτωση δεν θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν.

«Μια παρέλαση οπαδών για έναν ποδοσφαιρικό αγώνα δεν είναι πλατφόρμα για πολιτικά μηνύματα», έγραψε η αστυνομία του Βερολίνου στο X.
 

Αρχικά οι Τούρκοι οπαδοί φάνηκαν να συμμορφώνονται και η πορεία συνεχίστηκε, ωστόσο μετά από λίγα μέτρα και τα πρώτα συνθήματα, η... απαγορευμένη χειρονομία εμφανίστηκε ξανά και η αστυνομία ανακοίνωσε τη διάλυση της!

«Η πορεία δεν θα συνεχιστεί και οι οπαδοί θα κατευθυνθούν μεμονωμένα στο Ολυμπιακό Στάδιο», αακοίνωσαν οι γερμανοί αστυνομικοί και μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί σοβαρές αντιδράσεις από αυτούς που συμμετείχαν στην πορεία.

Το γεγονός έχει καταγραφεί και στα τουρκικά ΜΜΕ τα οποία όμως δεν αναφέρουν τον λόγο που σταμάτησε η παρέλαση των οπαδών.
 

Η χειρονομία που προκάλεσε μέχρι και διπλωματική κρίση

Υπενθυμίζουμε ότι ο σκόρερ των δύο γκολ της Τουρκίας κόντρας στην Αυστρία στη φάση των 16 Μερίχ Ντεμιρέλ, πανηγυρίζοντας έκανε το σήμα των γκρίζων λύκων με τα χέρια του και τιμωρήθηκε με 2 αγωνιστικές από την UEFA.

Αυτή η απόφαση προκάλεσε οργή στην Τουρκία με τα ΜΜΕ και παλαίμαχους άσους να ζητούν από τους οπαδούς που θα βρεθούν στο Βερολίνο να κάνουν την ίδια χειρονομία.

Προκάλεσε όμως και διπλωματική κρίση μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας.
Η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Νάνσι Φέζερ τόνισε ότι «τα σύμβολα των Τούρκων δεξιών εξτρεμιστών δεν έχουν θέση στα γήπεδά μας» και προειδοποίησε ότι «η χρήση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου ως πλατφόρμας ρατσισμού δεν θα γίνει αποδεκτή».

Αυτές οι αντιδράσεις έφεραν την κλήση του Γερμανού πρεσβευτή στην Άγκυρα και την αντίστοιχη κλήση του Τούρκου πρεσβευτή στο Βερολίνο με τον Ταγίπ Ερντογάν να ακυρώνει το ταξίδι του στο Αζερμπαϊτζάν και να ταξιδεύει στο Βερολίνο για να δει από κοντά τον αγώνα.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR