USA
Updated at:

Ποιος δουλεύει ποιόν; Οι Ρώσοι ελέγχουν τα πυραυλικά και πυρηνικά προγράμματα της Β.Κορέας ενώ παρέδωσαν ποσότητα ρεκόρ ουρανίου στις ΗΠΑ

Καθώς έχουμε αιχμηρές δηλώσεις του Τ. Μπάιντεν περί “εξαφάνισης του Πούτιν”, επίδειξη πυρηνοκίνητων υποβρυχίων των Ρώσων έξω από τις ακτές των ΗΠΑ και πολλά άλλα, η Ρωσία παρέδωσε ρεκόρ ποσότητας ουρανίου στις ΗΠΑ φέτος, ενώ οι δύο πλευρές ´χουν πάντα ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας και καλά κάνουν για την ασφάλεια του πλανήτη.   

Οι ΗΠΑ αγόρασαν ουράνιο από τη Ρωσία για ποσό ρεκόρ

Τον Μάιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες αύξησαν σημαντικά τις αγορές εμπλουτισμένου ουρανίου από τη Ρωσία, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα του Μαρτίου του περασμένου έτους.

Σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικής των ΗΠΑ, η συνολική αξία των προμηθειών ουρανίου ήταν 209,5 εκατομμύρια δολάρια.  

«Η Ρωσία στα τέλη της άνοιξης ξανάρχισε τις προμήθειες ουρανίου στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από ένα διάλειμμα τον Απρίλιο: κατά τη διάρκεια του μήνα ο όγκος των εξαγωγών ανήλθε σε 91,1 τόνους αξίας 209,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτό ήταν το μέγιστο από τον Μάρτιο του 2023, όταν προμηθεύτηκε εμπλουτισμένο ουράνιο αξίας 245,9 εκατομμυρίων δολαρίων», αναφέρουν  στοιχεία του αμερικανικού γραφείου.

“Συνολικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες αγόρασαν ουράνιο για 987 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό είναι το μέγιστο ποσό ποτέ. Επίσης, για πρώτη φορά από το 2015 έγιναν αγορές από όλους τους μεγάλους προμηθευτές", αναφέρει ειδικός.

Η Ρωσία δίνει πυραυλική και πυρηνική τεχνολογία στην Βόρεια Κορέα με ανταλλάγματα φανερά και μυστικά   

Το ΝΑΤΟ ανησυχεί βαθιά ότι σε αντάλλαγμα για τη στρατιωτική υποστήριξη που παρέχει η Βόρεια Κορέα στη Ρωσία, καθώς η Μόσχα βοηθά την Πιονγκγιάνγκ στα πυραυλικά και πυρηνικά της προγράμματα.

Αυτό δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου στις 5 Ιουλίου ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με ΜΜΕ.

"Πιστεύω ότι αυτό που έχετε δει στην Ουκρανία μας αποδεικνύει πόσο διασυνδεδεμένη είναι η ασφάλειά μας. Η Βόρεια Κορέα παρέχει σημαντική στρατιωτική υποστήριξη στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας ενώ επενδύει σε πυρηνικές και πυραυλικές δυνατότητες", είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Ο ίδιος τόνισε επίσης την ισχυρή σύνδεση μεταξύ της ασφάλειας των χωρών του ΝΑΤΟ και της Νότιας Κορέας και άλλων χωρών της Ασίας-Ειρηνικού, τονίζοντας τη σημασία της εταιρικής σχέσης.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ζητά δίκαιη ειρήνη στην Ουκρανία

"Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ καταδικάζουν σθεναρά τις παραβιάσεις πολλαπλών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από τη Βόρεια Κορέα και τα πυρηνικά και πυραυλικά της προγράμματα. Αυτές οι ενέργειες όχι μόνο απειλούν τις γειτονικές χώρες αλλά αποτελούν επίσης πρόκληση για την παγκόσμια ασφάλεια", τόνισε ο ίδιος.

Στις 18 Ιουνίου, ο Πούτιν έφτασε στην Πιονγκγιάνγκ για να συναντήσει τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, σηματοδοτώντας την πρώτη επίσκεψή του στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας από το 2000.

Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε την επίσκεψη του Πούτιν στη Βόρεια Κορέα και την υπογραφή συμφωνίας στρατηγικής εταιρικής σχέσης ως «επέκταση της εταιρικής σχέσης».

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) ανακοίνωσε  ότι ο Ρώσος πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εργάζονται για τη δημιουργία μιας «ευρασιατικής αρχιτεκτονικής ασφάλειας» που θα περιλαμβάνει έναν συνασπισμό φίλων κρατών, που θα αμφισβητεί την Δύση και θα υπονομεύει το ΝΑΤΟ”.

Σε μια ομιλία του στις 14 Ιουνίου στην Κίνα, ο Πούτιν υποστήριξε ότι το «ευρωατλαντικό σύστημα ασφάλειας» καταρρέει και ότι τα «σχέδια της Δύσης για ασφάλεια και ευημερία στην Ευρώπη δεν λειτουργούν».

Το ινστιτούτο ISW πιστεύει ότι ο Πούτιν και οι υπόλοιποι ανώτεροι Ρώσοι αξιωματούχοι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για την οικοδόμηση ενός συνασπισμού κατά του ΝΑΤΟ, ενώ θα χρησιμοποιούν επιχειρήσεις πληροφόρησης για να δυσφημήσουν τις δυτικές χώρες και την υποστήριξή τους στην Ουκρανία.

Τελικά όμως το ερώτημα παραμένει για όλα αυτά που βλέπουμε και ακούμε, και όλοι αναρωτιούνται τελικά το ποιος δουλεύει ποιον;

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR