Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
World

Ολόκληρη η Τουρκία κινείται σε ρυθμούς παγκοσμίου πολέμου -Ερντογάν: «Ετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα»

Σε πρωτοφανείς δηλώσεις προέβη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με την πιθανότητα ξεσπάσματος ενός Γ' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο πρόεδρος της χώρας μίλησε σε δημοσιογράφους αφότου επέστρεψε στην Τουρκία μετά από μία επίσκεψή του στο Καζακστάν.

CONTINUE READING

Τι Είπε ο Τούρκος Πρόεδρος

Ο Ερντογάν λοιπόν δήλωσε πως οι εν εξελίξει συρράξεις και πολιτικές εντάσεις σε πολλά σημεία του πλανήτη απειλούν την παγκόσμια ειρήνη.

«Δεδομένων όλων αυτών, η διεθνής κοινότητα πρέπει να δρα προσεχτικά και υπεύθυνα» είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας πως η Τουρκία «θα πάρει τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσει αυτές τις απειλές και θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην διατήρηση της ειρήνης».

Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου έγιναν λίγο αφότου ο Τούρκους υπουργός εξωτερικών Χακάν Φιντάν μίλησε για «εξελίξεις στην διεθνή σκηνή και περιφερειακές συρράξεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μεγάλες απειλές για την παγκόσμια ειρήνη».

Το τουρκικό υπουργείο άμυνας υποστήριξε τις δηλώσεις του Φιντάν και δήλωσε με την σειρά του πως οι αμυντικές πολιτικές του κράτους στόχο έχουν να ελαχιστοποιήσουν αυτά τα ρίσκα. 

Συγκεκριμένα η επίσημη δήλωση του υπουργείου άμυνας της Άγκυρας ανέφερε πως «η Τουρκία θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στην διασφάλιση της περιφερειακής και διεθνούς ειρήνης».

Νέα Συνεργασία με τους Σαουδάραβες;

Σε άλλη πρόσφατη είδηση, ο Σαουδάραβας υπουργός άμυνας Καλίντ Μπιν Σαλμάν αλ Σαούντ επισκέφθηκε μία υποδομής της τουρκικής εταιρείας TAI στην Άγκυρα και ένα εργοστάσιο της τουρκικής κατασκευάστριας drones Baykar στην Κωνσταντινούπολη την Τετάρτη.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως η επίσκεψη του Σαουδάραβα υπουργού αποτελεί τρανή απόδειξη πως η Ριάντ ενδιαφέρεται να συνεργαστεί με την Άγκυρα στον τομέα της αμυντικής τεχνολογίας.

Ο πρίγκιπας Καλίντ ενημερώθηκε για τα εξοπλιστικά προγράμματα των δύο τουρκικών εταιρειών και τις δυνατότητες των οπλικών συστημάτων που παράγουν. Την Τρίτη ο ίδιος είχε συναντηθεί με ομάδα εκπροσώπων της τουρκικής αμυντικής Aselsan στην Άγκυρα.

CONTINUE READING

Να σας υπενθυμίσουμε πως η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε την στρατηγική πρωτοβουλία Saudi Vision 2030, ένα πρόγραμμα ουσιαστικά που στόχο έχει να μειώσει την εξάρτηση του κράτους από ξένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της εξάρτησης στον αμυντικό τομέα. Δεδομένου αυτού, ίσως οι Τούρκοι βοηθήσουν τους Σαουδάραβες να κατασκευάσουν κάποια εργοστάσια παραγωγής όπλων εντός της επικράτειας του αραβικού κράτους.

Ο Ερντογάν εννοείται πως βλέπει τους Σαουδάραβες σαν χρυσορυχείο, οπότε κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να πέσουν οι υπογραφές.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR