Μπεζούλα και Σίρσκι
Armed Conflicts
Updated at:

Ουκρανή βουλευτής ξεφτίλισε τον αρχιστράτηγο Σίρσκι - «Είναι ανίκανος, έχασε εδάφη που είχαμε από το 2014»

Όσο η κατάσταση για τα ουκρανικά στρατεύματα στο πεδίο της μάχης είναι κρισιμότερη από ποτέ, μία εσωτερική κόντρα ξέσπασε στην χώρα μεταξύ μίας υψηλόβαθμης αξιωματούχου και του Ουκρανού αρχιστράτηγου Αλεξάντερ Σίρσκι.

Πυρά Ουκρανής Κατά του Σίρσκι

Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με ρωσικές αναφορές, η αναπληρώτρια επικεφαλής της Αμυντικής Επιτροπής της Ουκρανικής Βουλής, η βουλευτής Μαριάνα Μπεζούλα, εξαπέλυσε λεκτική επίθεση έναντι του αρχηγού του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, στρατηγού Αλεξάντερ Σίρσκι. 

Μαζί με τον Σίρσκι φαίνεται πως η «μπάλα» πήρε και τον Γιούρι Σοντόλ, ο οποίος σήμερα υπηρετεί στον ουρανικό στρατό ως ανώτατος διοικητής όλων των ουκρανικών στρατευμάτων στο ανατολικό μέτωπο, δηλαδή στο κρισιμότερο μέτωπο του εν εξελίξει ρωσο-ουκρανικού πολέμου.

Πιο συγκεκριμένα, η Μπεζούλα το απόγευμα της 21ης Ιουνίου φέτος ειπώθηκε πως ξεκίνησε να φωνάζει πως «οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχασαν θέσεις που κρατούσαν από το 2014, οι μάχες έφτασαν στο Σούμι και οι Ρώσοι πλησιάζουν τον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στο Τορέτσκ».

«Η ουκρανική μυστική υπηρεσία προειδοποίησε την ηγεσία του στρατού μας για τα σχέδια των Ρώσων, ωστόσο δεν υπήρχαν προετοιμασμένα οχυρωματικά έργα. Μία ημέρα πριν διεισδύσουν οι Ρώσοι στις άμυνές μας, ο Σοντόλ απομάκρυνε την ταξιαρχία που βρίσκονταν εκεί και παράταξε στο σημείο μία μονάδα που είχε υποστεί ήδη απώλειες και δεν ήταν τόσο αποτελεσματική στην μάχη» είπε η Μπεζούλα, θέτοντας το εξής ερώτημα: «ο Σίρσκι έχει ή όχι τον έλεγχο της κατάστασης;»

Εμείς να σας υπενθυμίσουμε πως ο Σίρσκι πήρε τα ινία του ουκρανικού στρατού από τον προηγούμενο αρχηγό του γενικού επιτελείου, τον Βάλερι Ζαλούζνι. Η τοποθέτηση του Σίρσκι στην κορυφή της ουκρανικής στρατιωτικής ηγεσίας προκάλεσε κύματα αντιδράσεων, τόσο από τους Ουκρανούς όσο και από κάποιους παρατηρητές στην Δύση. Την απόφαση λέγεται πως πήρε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, γεγονός που οδήγησε πολύ κόσμο να στραφεί εναντίον του. Ο Ζαλούζνι απολάμβανε τον σεβασμό του ουκρανικού στρατού και λαού, ωστόσο δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τον Σίρσκι.

Πολλοί Ουκρανοί και ξένοι ειδικοί έχουν τονίσει τις λάθος αποφάσεις που έχει πάρει ο Σίρσκι τους τελευταίους μήνες ως ανώτατος διοικητής του ουκρανικού στρατού. Κάποιοι μάλιστα έφτασαν στο σημείο να το κατηγορούν πως «δουλεύει για τους Ρώσους» εξαιτίας των σοβαρών εσφαλμένων επιλογών του στο πεδίο της μάχης.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR