3η παγκοσμίως η Τουρκία στο Global Diplomacy Index
World
Updated at:

Δείκτης Παγκόσμιας Διπλωματίας: Η Τουρκία στην 3η θέση περνώντας Ινδία και Γαλλία-Πού βρίσκεται η Ελλάδα;

Η διπλωματία είναι ίσως ο κρισιμότερος παράγοντας της παγκόσμιας επιρροής που ασκεί ένα κράτος, για αυτό και υπάρχει μία λίστα κατάταξης με όλες τις χώρες του κόσμου που ονομάζεται Global Diplomacy Index (Δείκτης Παγκόσμιας Διπλωματίας). Ουσιαστικά σε αυτήν την λίστα κάποιοι ειδικοί κατατάσσουν ανεπίσημα τις χώρες ανάλογα με την «διπλωματική ισχύ τους και την παγκόσμια επιρροής τους».

CONTINUE READING

3η Παγκοσμίως η Τουρκία

Στην φετινή ενημέρωση της λίστας κάποια πραγματάκια έχουν αλλάξει, για να δούμε όμως αναλυτικά ποια ήταν οι ενημέρωση των ειδικών που ενημερώνουν κάθε έτος τον Δείκτη Παγκόσμιας Διπλωματίας.

Αρχικά, τους τελευταίους 12 μήνες αυξήθηκε κατακόρυφα η επιρροή της Κίνας στην Αφρική, στην Ανατολική Ασία και στην περιοχή του Ειρηνικού. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπερισχύουν στις περιοχές της Αμερικής, της Ευρώπης και της Νότιας Ασίας. Πάρα αυτά, στο νούμερο 1 βρίσκεται η Κίνα αφού θεωρήθηκε από τους ειδικούς πως άσκησε μεγαλύτερη παγκόσμια επιρροή μέσω διπλωματίας από κάθε άλλο κράτος φέτος. Στην 2η θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ.

Στις μεσαίες δυνάμεις, η ενημέρωση αναφέρει πως η Τουρκία και η Ινδία πολλαπλασίασαν τις διπλωματικές τους προσπάθειες σε όλον τον κόσμο. Η Τουρκία στην πραγματικότητα είναι σε καλύτερη θέση από την Ινδία αφού βρέθηκε στο νούμερο 3 της λίστας, προσπερνώντας την Ιαπωνία και την Γαλλία. Τους τελευταίους 12 μήνες λέγεται πως αύξησε την επιρροή της κυρίως στην Μέση Ανατολή και στην Αφρική.

Η Ινδία βρίσκεται στην 11η θέση παγκοσμίως, ωστόσο πρόκειται για πρόοδο αφού πριν λίγα χρόνια βρίσκονταν πολύ χαμηλότερα στην λίστα. Η Ινδία προσπαθεί επιτυχημένα να επεκτείνει την επιρροή της στην Αφρική, την Ασία και την Ευρώπη.

Στην ασιατική ήπειρο, κορυφαία χώρα είναι η Ιαπωνία που βρίσκεται στην 4η θέση παγκοσμίως. Στην νοτιοανατολική Ασία η Ινδονησία είναι ο φετινός νικητής.

CONTINUE READING

Όσο για την Ρωσία, οι ειδικοί της Global Diplomacy Index αναφέρουν πως ο πόλεμος στην Ουκρανία της στοίχισε αρκετά. Διέθετε πολύ υψηλότερη θέση, ωστόσο για το 2024 οι ειδικοί την τοποθέτησαν στο νούμερο 6.

Για το τέλος κρατήσαμε την Γηραιά Ήπειρο, στην οποία η ισχυρότερη διπλωματική δύναμη -σύμφωνα πάντα με την λίστα- είναι η Γαλλία, η οποία βρίσκεται στο νούμερο 5 παγκοσμίως. Μετά ακολουθούν η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Ιταλία στις θέσεις 7, 8 και 9 αντίστοιχα. Η Ελλάδα βρίσκεται στο νούμερο 22 παγκοσμίως.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR