Army

Ξένο ΜΜΕ: Τα λιμάνια Ιταλίας Ελλάδας και Τουρκίας ενεργοποιούνται για μεταφορά δυνάμεων κατά της Ρωσίας

Η Βορειοατλαντική Συμμαχία ετοιμάζει σχέδιο μεταφοράς στρατευμάτων από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη σε περίπτωση πολέμου με τη Ρωσία, γράφει η βρετανική εφημερίδα The Telegraph, επικαλούμενη δικές της πηγές.

«Το ΝΑΤΟ εργάζεται σε πολλούς «χερσαίους διαδρόμους» για να μετακινήσει ταχέως Αμερικανούς στρατιώτες και τεθωρακισμένα οχήματα στην πρώτη γραμμή σε περίπτωση μεγάλου χερσαίου πολέμου με τη Ρωσία στην Ευρώπη», ανέφερε η ίδια .

Υποτίθεται ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ θα αποβιβαστούν σε ένα από τα πέντε προκαθορισμένα λιμάνια και στη συνέχεια θα μεταφερθούν κατά μήκος προετοιμασμένων διαδρομών επιμελητείας, διευκρίνισαν οι ειδικοί.

Απόβαση αμερικανικών δυνάμεων και μέσω Ελλάδος και Τουρκίας

Η συμμαχία σχεδιάζει να αποβιβάσει αμερικανικές δυνάμεις στην Ολλανδία, από όπου θα μεταφερθούν σιδηροδρομικώς μέσω Γερμανίας στην Πολωνία.

Η συμμαχία θέλει επίσης να εμπλέξει τα λιμάνια της Νορβηγίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας και των χωρών της Βαλτικής, αναφέρει ΜΜΕ.

Μέσα στους προκαθορισμένους και έτοιμους διαδρόμους μεταφοράς, τα αμερικανικά στρατεύματα θα μπορούν να κινούνται χωρίς «συνήθως επιβαλλόμενους περιορισμούς».

Όπως δήλωσε ο Αντιστράτηγος Αλεξάντερ Σόλφρανκ, επικεφαλής της Κοινής Διοίκησης Υποστήριξης και Επιμελητείας του ΝΑΤΟ (JSEC), "η εμπειρία των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, έχει δείξει ότι μεγάλες βάσεις υλικοτεχνικής υποστήριξης, όπως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, δεν είναι πλέον προσοδοφόρες, επειδή σε περίπτωση σύγκρουσης θα καταστραφούν γρήγορα".

Κατά τη γνώμη του, το νέο σχέδιο έχει εκπονηθεί λαμβάνοντας υπόψη τέτοιους κινδύνους και περιλαμβάνει τη δημιουργία «βιώσιμων» αλυσίδων μεταφοράς.

Αντίδραση Πούτιν στα σχέδια του ΝΑΤΟ

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε σε συνέντευξή του στον Αμερικανό δημοσιογράφο Τάκερ Κάρλσον ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να επιτεθεί σε χώρες του ΝΑΤΟ, και δεν έχει νόημα αυτό.

Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι, οι πολιτικοί της δύσης εκφοβίζουν τακτικά τους πληθυσμούς τους με μια φανταστική ρωσική απειλή, προκειμένου να αποσπάσουν την προσοχή από εσωτερικά προβλήματα.
Στη Δύση, πρόσφατα γίνεται όλο και περισσότερος λόγος για άμεση επέμβαση στην ουκρανική σύγκρουση.

Έτσι, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι το Παρίσι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στη ζώνη μάχης εάν η Ρωσία διαρρήξει την πρώτη γραμμή και το Κίεβο ζητήσει βοήθεια.

Υποστήριξε επίσης ότι «πολλές χώρες» συμφώνησαν με την προσέγγισή του σχετικά με την πιθανή αποστολή στρατού.

Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι, η συμμαχία δεν πρόκειται να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία και το Κίεβο δεν το ζήτησε αυτό.

Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι δεν βλέπει «άμεσο κίνδυνο» μιας ρωσικής επίθεσης σε συμμάχους στο ΝΑΤΟ.

Ο Ιταλός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κάλεσε τον Μακρόν να συμμετάσχει στις μάχες στην Ουκρανία

Όπως έγραψε η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο ενδέχεται να εγκρίνουν μια δήλωση που ορίζει την άρνηση άμεσης επέμβασης στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, μια από τις βασικές φράσεις στο προσχέδιο αυτού του εγγράφου είναι «Όχι στρατιώτες του ΝΑΤΟ στο έδαφος».

Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, και αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας, αρχηγός του κόμματος της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι κάλεσε τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να φορέσει κράνος και να πάει να πολεμήσει αυτός στην Ουκρανία.

«Λέω στον Μακρόν: πήγαινε στην Ουκρανία να πολεμήσεις, φόρεσε  κράνος και μην εξοργίζετε τους Ιταλούς», είπε ο Σαλβίνι σε μια προεκλογική εκδήλωση για τον υποψήφιο δήμαρχο του Μπάρι που ανήκει στο κόμμα του.

 Επισήμανε δε επίσης ότι η επιλογή του κόμματός του είναι πρώτα απ' όλα η επιλογή της ειρήνης. Αποκάλεσε τον Μακρόν έναν από τους υποκινητές των συγκρούσεων, οι οποίες υπήρξαν πάρα πολλές πρόσφατα.

Με φόντο πολεμικές δηλώσεις δυτικών πολιτικών, η ρωσική ηγεσία ξεκίνησε στο ρωσικό έδαφος ασκήσεις πυραυλικών σχηματισμών της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας μετά από εντολή του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR