νίκησε κόμματος Βούτσιτς στις δημοτικές εκλογές του Βελιγραδίου
Balkans
Updated at:

Το Βελιγράδι ψήφισε Βούτσιτς για άλλη μία φορά-Έρχεται βαρύ καλοκαίρι για Κοσοβάρους και Αλβανούς;

Το κυβερνόν κόμμα της Σερβίας νίκησε τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές στο Βελιγράδι, την πρωτεύουσα του κράτους. Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσιτς ανακοίνωσε την νίκη του κόμματός του εχθές το απόγευμα, 6 μήνες μετά τις δραματικές εκλογές του Δεκεμβρίου.

CONTINUE READING

Ο Κόσμος Υποστηρίζει Βούτσιτς

«Λάβαμε την πλειοψηφία των ψήφων ακόμη και μετά τα συμβάντα της 17ης Δεκεμβρίου στο Βελιγράδι» είπε ο Σέρβος πρόεδρος εχθές το απόγευμα σε ζωντανή μετάδοση.

«Αλλά δεν το θεωρήσαμε αρκετά νόμιμο, επειδή κανείς δεν ήθελε να συνεργαστεί μαζί μας. Τώρα όμως θα έχουμε 62 ή 63 θέσεις» πρόσθεσε ο ηγέτης της χώρας, σύμφωνα με ξένα μέσα.

Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου του 2023, το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα του Βούτσιτς είχε αποκτήσει τις 49 από τις 110 θέσεις του δημοτικού συμβουλίου της πόλης.

Λίγο μετά την χθεσινή ομιλία του Σέρβου προέδρου, πυροτεχνήματα εκτοξεύθηκαν πάνω από την πρωτεύουσα του βαλκανικού κράτους.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που ανάρτησαν οι σερβικές αρχές, το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα βγήκε πρώτο με ποσοστό 53% όλων των ψήφων του Βελιγραδίου. Το 17% των ψηφοφόρων ψήφισε το νέο κόμμα Κίνημα Αλλαγής, το οποίο βγήκε δεύτερο. 

Ωστόσο όπως και η χώρα μας έτσι και η Σερβία υποφέρει από χαμηλό ποσοστό συμμετοχής. Στις αντίστοιχες εκλογές του Δεκεμβρίου είχε ψηφίσει το 45% των νόμιμων ψηφοφόρων της πόλης, ενώ στις πρόσφατες εκλογές μόνο το 37% συμμετείχε στην διαδικασία. Αυτό αποκάλυψε εχθές Σέρβος επίσημος.

Τι είχε γίνει όμως στις σερβικές εκλογές του περσινού Δεκεμβρίου; Τον Δεκέμβριο του 2023 λοιπόν έλαβαν χώρα πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές στην Σερβία μετά από απόφαση του προέδρου Βούτσιτς. Ο Σέρβος ηγέτης δεχόταν πιέσεις από την αντιπολίτευση και ήθελε να δείξει πως το κόμμα του συνεχίζει να αποτελεί το δημοφιλέστερο στο κράτος.

CONTINUE READING

Ωστόσο, οι εκλογές του Δεκεμβρίου του 2023 επισκιάστηκαν από κατηγορίες περί «αγοράς ψήφων», νοθείας κλπ. Τα αποτελέσματα έδειξαν νικητή το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα του Βούτσιτς, όμως η νίκη ήταν δραματική με πολλές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και διαδηλώσεις από τον κόσμο. Εξαιτίας αυτού το κόμμα δεν μπορούσε να συνεργαστεί με κάποιο άλλο για να δημιουργηθεί κυβέρνηση και έτσι ξανά έγιναν εκλογές.

Με την νέα εκλογική του νίκη στις δημοτικές εκλογές όμως το Προοδευτικό Σερβικό Κόμμα απέδειξε πως ακόμη διατηρεί την εμπιστοσύνη του κόσμου, τουλάχιστον του 37% του πληθυσμού της πόλης.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR