Τσετσένοι στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια
Armed Conflicts

Πυρηνικό Σκάνδαλο! Κίεβο: «Καντιροβίτες έχουν μετατρέψει τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης σε στρατιωτική βάση»

Ουκρανικό μέσο αναφέρει πως τσετσενικές δυνάμεις των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας βρίσκονται παραταγμένες στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια (ZNPP), οι οποίες περιπολούν την ουκρανική πόλη Ενερχοντάρ στην οποία βρίσκεται η εγκατάσταση.

Ως αποτέλεσμα, οι Ουκρανοί πιστεύουν πως οι Ρώσοι χρησιμοποιούν τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης ως βάση για στρατιωτικές επιχειρήσεις.

CONTINUE READING

Σοβαρές Κατηγορίες Έναντι της Μόσχας

Αναλυτικότερα, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αναφέρουν πως ο ρωσικός στρατός προσωρινά έχει μετατρέψει τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην πόλη Ενερχοντάρ σε στρατηγική στρατιωτική βάση. Μονάδες από το τσετσενικό απόσπασμα της ρωσικής εθνοφρουράς, συγκεκριμένα μιλάμε για επίλεκτες μονάδες Αχμάτ (OMON και SOBR), βρίσκονται σήμερα παραταγμένες στο σημείο. Στον σταθμό έχουν στήσει μία επιχειρησιακή βάση. Σε μία από τις υποδομές του σταθμού έχουν δημιουργήσει ένα πεδίο πυρών για να εξασκούνται με τα όπλα χειρός τους.

Οι ειδικές μονάδες Αχμάτ, επίσης γνωστοί και ως Καντιροβίτες, αποτελούν επίσημα το 141ο Ειδικό Μηχανοκίνητο Σύνταγμα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Πρόκειται ουσιαστικά για μία μονάδα ειδικών δυνάμεων που συχνά θεωρείται παραστρατιωτική οργάνωση με έδρα την Τσετσενία της Ρωσίας. Ο κύριος ρόλος της ομάδας είναι η προστασία του επικεφαλής της Τσετσενικής Δημοκρατίας, εξού και το παρατσούκλι «Καντιροβίτες». Βέβαια μετά την έναρξη του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, μονάδες του συντάγματος παρατάχθηκαν στο ουκρανικό πεδίο της μάχης.

Την είδηση μετέδωσε το Εθνικό Κέντρο Αντίστασης της Ουκρανίας, με πολλά ουκρανικά και ξένα μέσα να μεταφέρουν την είδηση στα δικά τους κοινά.

Από την πλευρά τους, οι ρωσικές αρχές υποστηρίζουν πως η ανάπτυξη στρατιωτών και στρατιωτικού εξοπλισμού στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια στόχο έχει την προστασία της υποδομής. Φυσικά οι Ουκρανοί αμφιβάλλουν για την εγκυρότητα αυτών των ισχυρισμών της Μόσχας, αφού πιστεύουν ότι εκμεταλλεύονται την ευαίσθητη φύση του εργοστασίου για να οργανώνουν στρατιωτικές επιχειρήσεις εντός του πλαισίου του ρωσο-ουκρανικού πολέμου.

CONTINUE READING

«Οι τσετσενικές μονάδες και ο στρατιωτικός εξοπλισμός που διαθέτουν σταθμευμένο στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια εμπλέκονται ενεργά σε αποστολές περιπολίας της πόλης Ενερχοντάρ καταπιέζοντας τον τοπικό ουκρανικό πληθυσμό. Άρα στην πραγματικότητα περιπολούν και καταπιέζουν και δεν προστατεύουν το πυρηνικό εργοστάσιο» έγραψε χαρακτηριστικά η ουκρανική αμυντική σελίδα ενημέρωσης Defence Express.

Όπως και να έχει, φαίνεται πως οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του σταθμού δεν διατρέχουν κάποιον άμεσο κίνδυνο αυτήν την στιγμή.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR