Voronezh
Armed Conflicts
Updated at:

Η Πορτογαλία έγινε η 1η χώρα του ΝΑΤΟ που πέρασε την ρωσική «κόκκινη γραμμή»-Χτυπήθηκε ρωσικό στρατηγικό ραντάρ με drone της

Ένα πορτογαλικό drone αναφέρθηκε πως χτύπησε ένα σημαντικό ραντάρ που βρίσκονταν σε ρωσική επικράτεια. Ειδικοί αναφέρουν πως το drone πιθανότατα αποτελεί το πρώτο όπλο χώρας του ΝΑΤΟ που πέρασε την κόκκινη γραμμή της Ρωσίας και έπληξε ρωσικό στόχο σε ρωσική επικράτεια.

CONTINUE READING

Το Χρονικό του Περιστατικού

Στις 26 Μαΐου φέτος ένα ουκρανικό drone στόχευσε ένα ρωσικό ραντάρ μεγάλης εμβέλειας τύπου Voronezh-DM OTH βαθιά εντός της ρωσικής επικράτειας. Το ραντάρ είχε αναπτυχθεί κοντά στο Ορσκ του Όρενμπουργκ, περίπου 1.500 χιλιόμετρα από την κοντινότερη επικράτεια που ελέγχουν σήμερα οι Ουκρανοί.

Η εν λόγω επίθεση θεωρήθηκε μία από τις μακρινότερες επιθέσεις με drone που πραγματοποίησαν οι ουκρανικές δυνάμεις εντός των ρωσικών συνόρων.

Κάποιες αναφορές και φωτογραφίες που εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο συγκέντρωσαν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές. Κάποιοι παρατήρησαν πως το drone που χρησιμοποίησαν οι Ουκρανοί ήταν τύπου Tekever AR-3, ένα μη επανδρωμένο αερόχημα που ανέπτυξαν από κοινού Βρετανοί και Πορτογάλοι. Το drone καταρρίφθηκε εν τέλει από την Ρωσία, σύμφωνα με αναφορές από την χώρα.

Ένας Ρώσος στρατιωτικός ειδικός έγραψε στο X πως «η Πορτογαλία έγινε η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που πέρασε την ρωσική κόκκινη γραμμή», εννοώντας φυσικά την απαγόρευση της Μόσχας να χρησιμοποιήσει η Ουκρανία δυτικά όπλα για να πλήξει στόχους εντός της επικράτειάς της.

Το πλήγμα τράβηξε το ενδιαφέρον πολλών εξαιτίας της χρονικής περιόδου που συνέβη. Αυτές τις ημέρες όλο και περισσότερες χώρες του ΝΑΤΟ δίνουν το πράσινο φως στην Ουκρανία να πλήξει στόχους εντός της Ρωσίας με όπλα που της αποστέλλουν, φυσικά ανάβοντας τα αίματα στις σχέσεις Δύσης-Μόσχας.

Ακόμη και οι πιο διστακτικοί Δυτικοί ηγέτες, όπως π.χ. ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, έχουν λυγίσει και έδωσαν την άδειά τους στο Κίεβο να επιτίθεται στόχους του ρωσικού στρατού ακόμη και πέρα των συνόρων του κράτους. Πολλοί είναι βέβαια αυτοί που φοβούνται τις συνέπειες μία τέτοιας κίνησης, ειδικά εάν λάβουμε υπόψη μας πως ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν έχει προειδοποιήσει πολλές φορές το ΝΑΤΟ, φέρνοντας στο τραπέζι ακόμη και το ενδεχόμενο ενός παγκοσμίου πολέμου.

CONTINUE READING

Ειδικά το πλήγμα έναντι του ρωσικού ραντάρ Voronezh-DM OTH θεωρείται το «κερασάκι στην τούρτα» της ρωσικής υπομονής. Όχι μόνο πραγματοποιήθηκε με νατοϊκό όπλο, αλλά είχε ως αποτέλεσμα το χτύπημα ενός στρατηγικού ραντάρ που προστατεύει την Ρωσία ακόμη και από εχθρικούς εισερχόμενους πυρηνικούς πυραύλους.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR