Navy

Σχεδόν έτοιμη για την αποστολή στον Κόλπο του Άντεν η φρεγάτα «Ψαρά»

Οι προετοιμασίες στη φρεγάτα «Ψαρά» ολοκληρώνονται, καθώς στα τελη του μήνα ή το αργότερο στις αρχές Ιουνίου θα πρέπει να αποπλεύσει προκειμένου να…σκαντζάρει την φρεγάτα «Ύδρα» που θα συμπληρώνει 3 μήνες σε μια από τις πλέον επικίνδυνες θαλάσσιες περιοχές του πλανήτη, όπου οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι είναι σχεδόν καθημερινές.

Ενδεικτικό της επικινδυνότητα της περιοχής είναι και το περιστατικό που έλαβε χώρα τις βραδινές ώρες, ξημερώματα Κυριακής, όταν το ρανταρ της Φρεγάτας «Ύδρα» εντόπισε σε μεγάλη απόσταση από την ίδια και το πλοίο που συνόδευε, να πέφτει στη θάλασσα γρήγορα κινούμενο ιπτάμενο αντικείμενο (πιθανολογειται πύραυλος των Χούθι). Στο συγκεκριμένο περιστατικό δεν υπήρξε άμεσος κίνδυνος ούτε για την ελληνική φρεγάτα ούτε για το πλοίο που συνόδευε.

Στους τρεις αυτούς μήνες που η φρεγάτα «Ύδρα» επιχειρεί στην περιοχή του Κόλπου του Άντεν, έχει χρειαστεί σε δύο περιπτώσεις να ανοίξει πυρ, καταρρίπτοντας στην δεύτερη ένα από τα δύο Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη των ανταρτών Χούθι, που κατευθύνονταν κατά της ίδιας και του πλοίου που συνόδευε.

Το ζήτημα της επικινδυνότητας το είχε αναφέρει και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας όταν είχε επισκεφτεί την φρεγάτα «Ύδρα» στο Τζιμπουτί, μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τον Αρχηγό ΓΕΝ: «Γνωρίζω πάρα πολύ καλά και σας το επαναλαμβάνω ότι η πατρίδα σας έχει στείλει σε ζώνη κινδύνου. Πρέπει όμως να σας πω ότι είσαστε εδώ και το ξέρετε για να υπερασπίσετε τα δικά μας συμφέροντα, τα εθνικά μας συμφέροντα, αυτό το οποίο εξυπηρετεί την Ελληνική Δημοκρατία, την πατρίδα μας και την ελληνική κοινωνία». 

Είναι γεγονός πως σε λιγότερους από 3 μήνες από την έναρξη της επιχείρησης «Ασπίδες» της ΕΕ, τα πλοία που συμμετέχουν σε αυτή, έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον 100 αποστολές συνοδείας εμπορικών πλοίων.

Όπως και η «Ύδρα» έτσι και τα «Ψαρά» διαθέτουν 16 πυραύλους ESSM, για τις εισερχόμενες απειλές, δύο συστήματα Phalanx για εγγύς προστασία, πυροβόλα Shark των 20 χιλιοστών κατά των εγγύς απειλών και 8 αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon καθώς και συστήματα εντοπισμού drones αλλά και επιπλέον σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου κατάλληλα για την εξουδετέρωση drone. Στη φρεγάτα υπάρχει οργανικό ελικόπτερο αλλά και μια ομάδα των ΟΥΚ καλά εκπαιδευμένων, με υπερσύγχρονο οπλισμό.

Στις 15 Μαΐου, ο Διοικητής της EUNAVFOR ASPIDES, υποναύαρχος Βασίλειος Γρυπάρης, ενημέρωσε την Στρατιωτική Επιτροπή της ΕΕ σε επίπεδο Αρχηγού Άμυνας στις Βρυξέλλες, σχετικά με τις επιχειρησιακές δραστηριότητες, την κατάσταση ασφαλείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η επιχείρηση ASPIDES στην τρέχουσα πολύπλοκη και υψηλού κινδύνου περιοχή.

Η επιδείνωση της θαλάσσιας ασφάλειας στην Ερυθρά Θάλασσα έχει αναστατώσει μια βασική γεωπολιτικήπεριοχή για την διεθνή ναυτιλία. Αυτό επηρεάζει αρνητικά την ΕΕ καθώς και την ευρύτερη διεθνή κοινότητα. Είναι χαρακτηριστικό πως η μείωση της κίνησης προς τον Πειραιά έχει φτάσει και ίσως ξεπεράσει το 40% με ότι αυτό συνεπάγεται για τις τιμές στο ράφι…

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR