Sandown
World

Κόκκινο "φανάρι" η Τουρκία στην μεταφορά των 2 βρετανικών ναρκοθηρευτικών στο Κίεβο-"Δεν θα περάσουν από τον Βόσπορο" δήλωσε

Στα τέλη του 2023, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Νορβηγία είχαν ανακοινώσει πως θα συνεργάζονταν για να βοηθήσουν στην ενίσχυση των δυνατοτήτων του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού, συγκεκριμένα στέλνοντας στο Κίεβο 2 ναρκοθηρευτικά σκάφη μαζί με 20 αμφίβια τεθωρακισμένα οχήματα τύπου Viking και 23 σκάφη παράκτιων επιθέσεων. 

CONTINUE READING

«Η προστασία της θάλασσας είναι ο μόνος τρόπος να νικηθεί ένας τύραννος όπως ο Πούτιν, να εγγυηθεί η μακροπρόθεσμα ανεξαρτησία και ευημερία της Ουκρανίας και όλης της Ευρώπης» είχε δηλώσει Ο Βρετανός υπουργός άμυνας Γκραντ Σαπς.

Τότε Λονδίνο και Όσλο είχαν δημιουργήσει μία νέα συμμαχική δύναμη, η οποία στόχο είχε να ενισχύσει τις δυνάμεις της Ουκρανίας στην Μαύρη Θάλασσα, να δυναμώσει το σώμα πεζοναυτών του Κιέβου και να οπλίσει τον ουκρανικό στρατό με περισσότερα σκάφη περιπολίας για να μπορεί να υπερασπιστεί την επικράτειά του πραγματοποιώντας αποστολές σε ποταμούς και παράκτια ύδατα.

Τα ναρκοθηρευτικά που θα έστελνε αυτή η νέα συμμαχική δύναμη θα ήταν τύπου Sandown, κύριος χειριστής των οποίων είναι το βρετανικό βασιλικό πολεμικό ναυτικό. Το σκάφος τέθηκε σε λειτουργία το 1989, ενώ είχαν παραχθεί συνολικά 15 μονάδες, από τις οποίες 13 παραμένουν σε υπηρεσία σε διάφορες χώρες.

2 από αυτές τις 13 μονάδες, όπως είχαμε αναφέρει και στο παρελθόν, αποδεσμεύτηκαν από το βρετανικό οπλοστάσιο για μεταφορά στην Ουκρανία, ωστόσο δεν γνωρίζουμε πότε θα ξεκινήσουν το ταξίδι τους για το Κίεβο.

Το «Κόκκινο Φως» της Τουρκίας

Τώρα και σύμφωνα με νέα δημοσίευση της αμερικανικής γεωπολιτικής σελίδας National Interest η Τουρκία δεν επιτρέπει σε αυτά τα 2 σκάφη να περάσουν τα στενά της προς την Μαύρη Θάλασσα, επικαλούμενη την Συνθήκη του Μοντρέ του 1936.

«Η Συνθήκη του Μοντρέ εγγυάται σταθερότητα στην Μαύρη Θάλασσα και τηρείται αυστηρά. Τα ναρκοθηρευτικά σκάφη που θέλει το Ηνωμένο Βασίλειο να παραδώσει στην Ουκρανία δεν θα μπορέσουν να εισέλθουν στην Μαύρη Θάλασσα μέχρι την λήξη του ρωσο-ουκρανικού πολέμου. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ενημερωθεί για το ζήτημα και δεν έχουν υπάρξει νεότερα αιτήματα έκτοτε» φαίνεται πως δήλωσε μία πηγή εντός του τουρκικού υπουργείου άμυνας μέσα στην εβδομάδα.

Να σας υπενθυμίσουμε πως επικαλούμενη την Συνθήκη του Μοντρέ η Τουρκία έχει το δικαίωμα να αποτρέψει την είσοδο στην Μαύρη Θάλασσα μέσω των στενών της στον Βόσπορο και στα Δαρδανέλια. Στην αρχή του ρωσο-ουκρανικού πολέμου η Άγκυρα είχε ανακοινώσει πως δεν θα επέτρεπε σε πλοία που δεν άνηκαν σε κράτη της Μαύρης Θάλασσας να περάσουν από τα τουρκικά στενά.

CONTINUE READING

Αυτή η απόφαση του Ερντογάν είχε ως αποτέλεσμα σκληρή κριτική από πολλές χώρες του ΝΑΤΟ, με κύριο επιχείρημά τους πως η Άγκυρα κρατά ευνοϊκή στάση κατά της Ρωσίας. 

«Στα μάτια μου η Άγκυρα προσπαθεί πολύ σκληρά να πετύχει μία ισορροπία, αλλά αυτό που πρέπει να κάνει είναι να γείρει προς τον ρόλο της ως μέλος του ΝΑΤΟ» είχε δηλώσει νωρίτερα μέσα στον μήνα ο απόστρατος Αμερικανός ναύαρχος με ελληνικές ρίζες Τζέιμς Σταυρίδης.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR